Naj Mekinc polfinalist v Calgaryju

V kanadskem Calgaryju so se včeraj zvečer po našem času končale kvalifikacije zadnje letošnje tekme deskarjev na snegu za svetovni pokal pred svetovnim prvenstvom. V snežnem parku (slopestyle) je zelo uspešno nastopil tudi Naj Mekinc. Uvrstil se je med dvanajsterico, ki bo deskala v današnjem polfinalu.

Naj Mekinc stopnjuje formo pred svetovnim prvenstvom. (Foto: SloSki Snowboard)

Naj Mekinc je nastopil v drugi kvalifikacijski skupini. Že s prvo vožnjo (ocena 50.50) je bil blizu najboljšim, v drugo pa je še izboljšal rezultat (60.61), kar je pomenilo tudi skok na rezultatski lestvici. S šestim mestom v skupini se je uvrstil med dvanajsterico, ki bo danes zvečer po srednjeevropskem času (21:00) nastopila v polfinalu. Le-tega so si izborili deskarji, ki so se v posamezni skupini uvrstili med 4. in 9. mestom, prvi trije iz obeh kvalifikacijskih skupin (Darcy Sharpe – Kanada, Dusty Henrickson – ZDA, Taiga Hasegawa – Japonska, Cameron Spalding – Kanada, Valentino Guseli – Avstralija, Tiarn Collins – Nova Zelandija) pa so se neposredno uvrstili v nedeljski finale.

Izpostaviti velja, da je bil Mekinc ob Švedu Williamu Mathisenu ter Nizozemcema Saamom Vermaatom in Niekom Van der Veldnom edini Evropejec, ki se mu je uspelo kvalificirati v polfinale, za njim pa je med drugimi zaostal tudi ameriški as Chris Corning, nosilec treh kolajn s svetovnih prvenstev.

»Tako kot na prvem uradnem treningu je deskarjem v kvalifikacijah močno nagajal veter. Vseeno se je Naju izšlo. V drugem poizkusu je popravil še manjše napake iz prve vožnje, kar se je seveda odrazilo tudi na oceni in posledično uvrstitvi. Glede na prikazano ima tudi v polfinalu dobre možnosti. Odlično se počuti, proga mu ustreza, doslej mu je uspelo realizirati načrtovano,« je pred današnjim polfinalom optimističen Matevž Pristavec, strokovni vodja disciplin prostega sloga. Iz polfinala se bo v nedeljski finale (ob 20:00) uvrstila le četverica, ki se bo pridružila zgoraj omenjeni šesterici najboljših kvalifikantov. Še pred moškim polfinalom bodo na sporedu ženske kvalifikacije (Slovenk ne bo na štartu), v finalu dan kasneje bo nastopilo najboljših osem.

Zadnja tekma in mala kristalna globusa v žlebu Japoncema

Danes zgodaj zjutraj po našem času je bil v Calgaryju na sporedu finale v snežnem žlebu (half pipe). Zmag sta se veselila Japonca Ruka Hirano in Mitsuki Ono (oba že tretjič v tej sezoni), ki sta prejela tudi mala kristalna globusa za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala te najstarejše deskarske olimpijske discipline. Letos so bile v svetovnem pokalu na sporedu štiri tekme v snežnem žlebu. Na prvih dveh je deskal tudi Tit Štante, ki je v skupnem seštevku končal na 45. mestu.  

>>> Rezultati Calgary

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES