Naj Mekinc sezono svetovnega pokala zaključuje v Švici

Ta konec tedna se bo s preizkušnjami v deskarskem krosu (Mt. St. Anne, Kanada) in snežnem parku (Silvaplana, Švica) zaključil letošnji svetovni pokal v deskanju na snegu. Medtem ko v Kanadi ne bo slovenskih predstavnikov, pa bo v Švici nastopil Naj Mekinc. Moške kvalifikacije v snežnem parku Corwatsch se pričnejo jutri (24.3.) ob 9:00 uri, finale najboljših štirinajstih pa bo na sporedu v nedeljo (26.3.) ob 13. uri.


Naj Mekinc je pred zadnjo tekmo svetovnega pokala v sezoni 2022/23 dobro razpoložen. (FOTO: GEPA pictures, Matic Klanšek)

Naj Mekinc je letošnjo sezono svetovnega pokala začel konec oktobra v Švici, skorajda natanko pet mesecev kasneje pa jo v Švici tudi zaključuje. V Silvaplani bo namreč že tretje leto zapored na sporedu zadnja tekma sezone svetovnega pokala v snežnem parku (slopestyle). Lani Ljubljančan, ki bo konec maja dopolnil 22 let, v parku Corwatsch ni nastopil, leto poprej pa je na premierni izvedbi svetovnega pokala osvojil 21. mesto. Kako mu ustreza park, ki ga tamkajšnji turistični delavci oglašujejo kot »freestyle heaven«?

»Ne gre ravno za nebesa, popolnega parka pač ni. Je pa vsekakor med boljšimi, tako da se tu zelo dobro počutim,« nam je  iz Švice sporočil naš mladi deskar, ki je letos nastopil na vseh tekmah svetovnega pokala v skokih prostega sloga (big air) in snežnem parku (slopestyle), seveda pa se je udeležil tudi svetovnega prvenstva v Gruziji. Premor po prvenstvu je dobro izkoristil za regeneracijo in trening, nazadnje je treniral v švicarskem Laaxu. Tam se je udeležil tudi izredno močne tekme evropskega pokala na kateri je zasedel 22. mesto.

»Uradni treningi so bili res zelo dobri. Tako v torek kot včeraj. Pogoji izvrstni, park odličen, tudi vreme nam je šlo na roke. Jutri naj bi bilo sicer oblačno, tako da utegne biti problem slabša vidljivost« pa je pred jutrišnjo tekmo na spremembo vremena, ki bi utegnila krojiti moške kvalifikacije opozoril Matevž Pristavec, strokovni vodja disciplin prostega sloga v slovenski reprezentanci in trener našega najboljšega deskarja prostega sloga, ki se je februarja prvič v karieri uvrstil v finalni del tekme svetovnega pokala (8. mesto v Calgaryju).

Prav zaradi neugodne vremenske napovedi so v Švici ženske kvalifikacije izvedli že danes. Najboljša je bila Avstrijka Anna Gasser ki je za drugo vožnjo (za končni rezultat je štela bolje ocenjena) prejela 91.00 točk! Za izkušeno 31-letno veteranko se je uvrstila mlada zvezda prihodnosti, 16-letna Mia Brookes (Velika Britanija, 83.00 točk) tretja pa je bila Američanka Julia Marino (79.40) točk), zmagovalka dveh letošnjih tekem svetovnega pokala. V nedeljskem finalu (ob 11:00) bo sicer nastopilo deset najboljših deskark iz današnjih kvalifikacij.   

>>> Spored in rezultati Silvaplana

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES