Naj Mekinc sezono začel z 19. mestom

Deskarji na snegu so poolimpijsko sezono svetovnega pokala odprli s tekmo v skokih prostega sloga (big air) v švicarskem Churu. S kvalifikacijskima skokoma so »Big Air soboto« začeli moški. Naš edini predstavnik, Naj Mekinc, se je v konkurenci oseminštiridesetih deskarjev uvrstil na devetnajsto mesto. Finale najboljše moške deseterice ter ženske osmerice bo danes zvečer ob 20. uri.


Naj Mekinc je dobro začel poolimpijsko sezono. (Foto: SloSki Snowboard)

Edini Slovenec na tekmi, 21-letni Naj Mekinc, je nastopil v drugi moški kvalifikacijski skupini. Že s prvim uspešno izvedenim skokom (deveta ocena serije) je nakazal, da bi se utegnil približati ali pa prvič v karieri uvrstiti med najboljšo peterico v svoji kvalifikacijski skupini, kar bi pomenilo večerni finale. V drugo je zelo dobro pripravljeni Ljubljančan nastop še stopnjeval (šesta ocena serije) in z izkupičkom 70.50 zasedel končno 12. mesto v skupini, kar je zadostovalo za skupno 19. mesto. To je Mekinčeva najvišja uvrstitev v svetovnem pokalu v tej disciplini ter tretja najboljša. Višje (18. in 17. mesto) je bil dvakrat le v disciplini snežni park (slopestyle).

»Zelo sem zadovoljen. Naj je nastopil v zelo težki skupini, kar lahko vidimo tudi po ocenah. V prvi bi bil namreč še štiri mesta višje in samo šest točk od večernega finala. Z oceno 76.50 je bil namreč ovrednoten drugi poizkus Avstrijca Clemensa Millauerja, ki se je iz te skupine kot peti uvrstil v finale. Sam sem bil prepričan, da bo Naj dobil višji oceni. Kljub vsemu, zelo lep in spodbuden začetek. Gremo naprej!« je bil po uvodni preizkušnji sezone zadovoljen trener slovenske reprezentance Matevž Pristavec.

Najvišjo oceno je v kvalifikacijah prejel Finec Kalle Jarvilehto. Poleg Finca bodo v večernem finalu že omenjeni Avstrijec Clemens Milluaer, pa domačina Jonas Boesiger (brani lansko zmago) in Nick Puenter, Nemec Victor Noah, Norvežan Oyvind Kirkhus, Avstralec Valentino Guseli, Kanadčan Nicolas Laframbiose ter Japonca Takeru Otsuka in Ruki Tobita.  V ženski konkurenci, brez slovenske udeležbe, je bila v kvalifikacijah najboljša Japonka Reira Iwabuchi pred Avstrijko Anno Gasser in Kanadčanko Jasmine Baird. V finale, ki se prične ob 20. uri, so se uvrstile še tri Japonke (Yura in Kokomo Murase, Chihiro Edamatsu) ter Finka Enni Rukajarvi in domačinka Bianca Gisler, ki je bila zgolj za pol točke boljša od 15-letne debitantke v svetovnem pokalu, Britanke Mie Brooks.

>>> Uradni rezultati
>>> Spletna stran »Big Air Festival Chur«
>>> Fotografije za neomejeno uredniško uporabo

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES