Najmlajši v Kanadi, starejši v Nemčiji

Kanadski Edmonton (skoki prostega sloga) in nemški Winterberg (ekipni in posamični paralelni slalom) sta naslednji postaji svetovnega pokala v deskanju na snegu. V Severni Ameriki bo ta konec tedna Slovenijo zastopal najmlajši slovenski reprezentant Naj Mekinc, v osrednji Nemčiji pa najstarejša četverica: Tim Mastnak, Gloria Kotnik, Rok Marguč in Žan Košir.


Tim Mastnak je zadnja slalomska treninga opravil v nemške Hochfügnu. (Foto: SloSki Snowbord)

Mekinc že jutri zvečer

Ob 22:05 po srednjeevropskem času se bodo namreč jutri (petek 9.12.) pričele moške kvalifikacije druge letošnje tekme v skokih prostega sloga te sezone. 60 deskarjev je razporejenih v dve skupini, vsak pa bo imel na voljo tri poizkuse. Organizatorji so umetno »Big Air« konstrukcijo postavili na stadion ameriško-nogometnega moštva Elks. Gre za največji kanadski stadion, kjer je odločilne kvalifikacijske tekme za svetovno prvenstvo odigrala tudi kanadska nogometna reprezentanca. »Super kulisa, snežna podlaga in skok sta zelo dobro pripravljena, tako da komaj čakam, da bo šlo zares. Organizatorji bodo poleg klasične tekme svetovnega pokala izvedli še vzporedno »style experience« preizkušnjo. Ob že potrjenih nastopih domačih zvezdnikov Marka McMorrisa in Maxa Parrota bo to res pravi spektakel. Prepričan sem da pred polnimi štadionom, saj se vstopnice menda zelo dobro prodajajo,« nam je iz Kanade javil Ljubljančan Naj Mekinc, ki je na prizorišče v družbi srbskega reprezentanta Matije Milenkovića in trenerja Matevža Pristavca prispel v torek. »Pred letom čez lužo smo trenirali v švicarskem snežnem parku Corwatsch, snežne treninge smo kombinirali s skoki na blazino v avstrijskem Scharnizu,« nam je povedal Pristavec, ki si obeta, da bo Mekinc vsaj ponovil skoke iz prve tekme svetovnega pokala konec oktobra v Švici. Iz kvalifikacij se bo v sobotni polfinale uvrstilo 24 deskarjev, v veliki finale pa najboljših osem. Ti bodo nastopili pod žarometi (19:00 po lokalnem času), kar pomeni v nedeljo zgodaj zjutraj (03:00) po srednjeevropskem času.

Naja Mekinca čaka severnoameriška turneja. (Foto: SloSki Snowboard)

Seveda bodo pred fanti nastopila tudi dekleta (30 v kvalifikacijah, 8 v finalu), a Slovenka Urška Pribošič ni odpotovala v Kanado, pred januarskimi tekmami nadaljuje s treningi v evropskih snežnih parkih. Po tekmi v Kanadi se Mekinc in Pristavec selita v ZDA (Copper Mountain), kjer bo med 14. in 17. decembrom na sporedu še tretja tekma svetovnega pokala v skokih ter prva v snežnem žlebu. Slednje se bo udeležil tudi Tit Štante. Celjan, ki študira v ZDA, je že na prizorišču tekme in trenira v tamkajšnjem žlebu.  

Vračajo se na prizorišče večjih uspehov

Po letu 2019 se deskarji in deskarke, ki nastopajo v paralelnih disciplinah, vračajo v nemški Winterberg, ki je za slovensko deskanje srečno prizorišče. Dvakrat je tam na tekmi svetovnega pokala v skokih prostega sloga (2005 in 2006) zmagal Matevž Petek, v paralelnem slalomu pa so bili uspešni tudi aktualni reprezentanti v alpskih disciplinah. Rok Marguč je bil dvakrat tretji (2016 in 2018), v malem finalu pa sta se na zadnji tekmi na tem prizorišču leta 2019 pomerila Žan Košir in Tim Mastnak, pri čemer je bil uspešnejši prvi. Tudi Gloria Kotnik se lahko pohvali z uvrstitvijo v finale (2018, 11. mesto).

»Pred Winterbergom sem več in bolje trenirala slalom, tako da sem dobro razpoložena in se obeh tekem veselim,« pravi bronasta olimpijka Gloria Kotnik, ki bo v soboto v paru z Žanom Koširjem (najvišje uvrščeni Slovenec v tej disciplini v lanski sezoni svetovnega pokala) najprej nastopila na ekipni preizkušnji (10:15), nato pa še v kvalifikacijah posamične tekme (15:00) Finale najboljših šestnajstih deskark in deskarjev bo dan kasneje (nedelja, 11.12. ob 10. uri).

»Ta proga mi zelo ustreza, vesel sem bil, ko sem videl, da je znova v koledarju svetovnega pokala. Z opravljenim na zadnjem treningu v Carezzi sem zadovoljen, imam sicer nekaj težav z bolečinami v križu, ampak do tekme bom zagotovo nared,« nam je pred prvo tekmo povedal Rok Marguč, dobro vzdušje v Carezzi pa je izpostavil tudi Žan Košir. »Ob Italijanih, Korejcih in Bolgaru Jankovu je bilo vzdušje na treningih zadnje dni res prijetno in tudi precej tekmovalno, v soboto pa bomo videli kdo je iz pravega testa,« pravi najstarejši slovenski reprezentant v alpskih disciplinah. Medtem ko so Kotnikova, Marguč in Košir trenirali v avstrijskem Lechu in italijanski Carezzi, pa je Tim Mastnak zadnje priprave na sezono opravil na Finskem, pred odhodom v Winterberg pa je opravil še dva slalomska treninga v nemškem Hochfügnu, ki bo prihodnji konec tedna gostil prvi tekmi evropskega pokala v paralelnem veleslalomu. »Tekma v Winterbergu je vedno specifična. Umeten sneg, pa nizka nadmorska višina. Podobne razmere sem imel na Finskem, tako da na prvo tekmo in prizorišče, ki ga imam rad odhajam sproščen,« pa nam je sporočil srebrni olimpijec Tim Mastnak.     


Dare Centrih, Rok Marguč, Gloria Kotnik, Jure Hafner, Žan Košir, Matic Tratnik in Aco Sitar po enem izmed treningov v avstrijskem Lechu. (Foto. SloSki Snowboard) 

»Dobro smo izkoristili dodatne dni za trening po odpovedi tekem v Livignu. Primerjave s Poljaki, Švicarji, Italijani in Korejci so pokazale, da je ekipa nared za dokazovanje na najvišji ravni,« v ekipo verjame strokovni vodja paralelnih disciplin Jure Hafner in poudarja, da je situacija v Winterbergu vendarle specifična in je še nekaj negotovosti. Več informacij bo na voljo po današnjem sestanku trenerjev na prizorišču tekme.

Zvočne izjave:
Tim Mastnak (MP3)
Rok Marguč (MP3)
Jure Hafner (MP3)

>>> Urnik deskarskih tekmovanj v Edmontonu
>>> Urnik deskarskih tekmovanj v Winterbergu

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES