Nika Križnar v Lahtiju do šeste zmage v karieri

Z dvema odličnima skokoma, ženskima rekordoma velike skakalnice v Lahtiju, je Nika Križnar po dveh letih znova ugnala vso svetovno konkurenco. Nika Prevc je zasedla 10. mesto, Ema Klinec je bila 13., rezultat kariere je z 19. mestom dosegla Taja Bodlaj, Katra Komar je točke osvojila na 28. mestu.

Jacqueline Seifriedsberger, Nika Križnar in Eva Pinkelnig v Lahtiju, foto: NordicFocus

V oblačnem in rahlo sneženem Lahtiju je po prvi seriji vodila Nika Križnar s 127 metri in 127,3 točkami pred Avstrijko Jacqueline Seifriedsberger iz Avstrije s 125 metri ter 123,7 točkami, tretja je bila Japonka Juki Ito s 122.5 metri in 120,9 točkami. Nika Prevc je s 115 metri in 112,5 točkami zasedala 9. mesto, takoj za njo je bila Ema Klinec s 118 metri in 109,7 točkami, v finale sta skočili tudi Taja Bodlaj s 113 metri in 95,4 točkami na 22. mestu ter Katra Komar s 111.5 metri in 93,4 točkami na 25. mestu. Brez finalne serije je ostal Ajda Košnjek s 94 metri na 39. mestu.

Nika Križnar je zmagala v Lahtiju, foto: NordicFocus

V finalni seriji je Komar z 98 metri in 163,3 točkami padla na 28. mesto, rezultat kariere pa je postavila Bodlaj s 116.5 metri in 196,7 točkami s katerimi je zasedla 19. mesto. Klinec je v finalu s 115.5 metri in 216,4 točkami padla na 13. mesto, žal je eno mesto v finalu izgubila tudi Prevc s 118 metri in 220,3 točkami. Sijajno pa je v finalu še enkrat skočila Križnar, še enkrat je postavila ženski rekord skakalnice s 131.5 metri in je z 254,1 točkami zanesljivo dobila tekmo v Lahtiju, kar je njena šesta zmaga v karieri in rekordne 28. stopničke. Druga je bila Seifriedsberger s 125 metri in 246,5 točkami, na tretje mesto pa se je s sedmega po prvem skoku prebila Eva Pinkelnig, ki je pristala pri 128.5 metrih, zbrala je 239,8 točk, v skupnem seštevku pa je zaostanek za Niko Prevc zmanjšala na 174 točk.

Slovenska ekipa v Lahtiju, foto: NordicFocus

Izjave po tekmi

Nika Križnar (MP3): “Super tekma je za mano! Danes sem se res počutila v redu, dobro pripravljeno. Nekako sem bila v nekem fokusu. Po prvem skoku sem že takoj začutila, da bo danes nek poseben dan. Potem sem se prepustila in uživala. Res je šlo daleč. V zraku sem imela vrhunske občutke, postavljala figuro. Uspelo mi je nekaj, kar sem si močno želela. Zelo sem vesela, res hvala ekipi za vso podporo.”

Nika Prevc (MP3): “To pač ni bil moj vikend, enostavno se nisem našla v nobenem skoku. Ampak pridejo tudi taki dnevi, ne smem se preveč sekirati. Veselim se že prihajajoče norveške turneje.”

Ema Klinec (MP3): “Zelo lepa, poštena tekma. Zelo sem zadovoljna predvsem s tem, ker sem sledila tistemu kar smo se dogovorili in popravila včerajšnje napake. Tudi rezultat je čisto lep. Vesela pa sem tudi za Niko. Vsi smo bili kar malo presenečeni zelo dolgega drugega skoka. Jaz pa sem vesela, ker so zdaj velike skakalnice, kjer upam, da se bom še malo sprostila in bo vse skupaj še boljše.”

Zoran Zupančič (MP3): “Lahtija smo navajeni velikokrat kot malenkostna vetrovna loterija. Čestitke Niki Križnar za zmago, ki je po dolgih dveh letih ponovno stopila na najvišjo stopničko. Kar presenetila je danes. Res dva lepa skoka, rekord skakalnice in zaslužena zmaga. Naredila je velik preklop, to smo od nje navajeni. V zadnjem času malenkost manj, a nas je tako že presenetila. Kot se je Niki sešlo, se ostalim ni tako zelo. Nika Prevc danes med deset, malenkost manj od pričakovanj. Ema Klinec solidno glede na zadnje skoke na treningih in glede na razmere, imela je še kar slabo v obeh skokih. Še eno presenečenje, rezultat kariere v svetovnem pokalu Taja Bodlaj. 19. mesto je res lepa uvrstitev. Točke tudi Katri Komar s ponesrečenim drugim skokom. Zmaga, veseli smo tega, čeprav tu na Finskem na razglasitvi nismo mogli poslušati himne.”

Svetovni pokal za skakalke se bo prihodnji konec tedna nadaljeval v norveškem Oslu.

Uradni rezultati >>

Deli novico