Nika Prevc v Engelbergu prvič pokorila vso konkurenco, Ema Klinec druga!

Sanjski izplen slovenskih smučarskih skakalk na drugi tekmi svetovnega pokala v švicarskem Engelbergu – Nika Prevc je prvič v karieri zmagala, Ema Klinec je bila druga, Nika Križnar je zasedla 6. mesto!

Zmagovalni oder v Engelbergu, 16. 12. 2023, foto: NordicFocus

V lepem sončnem vremenu, a znova z veliko vetra v hrbet, je potekala druga tekma smučarskih skakalk v Engelbergu. Žal je tokrat brez točk ostala 17-letna Taja Bodlaj, ki je s 111 metri in 106,7 točkami zasedla 32. mesto, za drugimi točkami kariere je zaostala dobri dve točki. Katra Komar je s 119.5 metri in 121,0 točkami po prvem skoku zasedala 21. mesto, Ajda Košnjek je s pol metra krajšim skokom in s 121,8 točkami zasedala 19. mesto. Najboljše Slovenke pa so bile po prvi seriji precej boljše. Nika Križnar je s 118.5 metri in 132,3 točkami zasedala 11. mesto, povsem pri vrhu pa sta bili preostali Slovenki. Nika Prevc je z izjemnim skokom, dolgim 136.5 metrov in s 158,4 točkami zanesljivo vodila s prednostjo kar 11,4 točk pred Emo Klinec, ki je skočila 126 metrov in je zbrala 147,0 točk, tretja je bila s 125 metri Norvežanka Eirin Maria Kvandal s 125 metri ter 143,4 točkami.

Zelo lepo je za Slovenke finalno serijo odprla Komar, ki je s 120 metri ter 238,8 točkami prevzela vodstvo po doskoku, na koncu pa je zasedla 20. mesto. Tik za njo, le točko, je s 117 metri v finalu končala 16-letna Košnjek. Nato pa še en izvrsten slovenski nastop, Niko Križnar je odneslo do 131.5 metrov, z 276,9 točkami pa se je zavihtela do rezultata sezone, 6. mesta. Izjemno je nato s tretjega mesta, z dveh zaletnih mest nižje na zahtevo trenerja, skočila Kvandal, 136 metrov, ki je z 297,0 točkami zanesljivo prevzela vodstvo pred zadnjima skokoma na tekmi.

Nika Križnar, Taja Bodlaj, Nika Prevc in Ema Klinec v čakanju na končne rezultate, foto: NordicFocus

A že takoj naslednja, Ema Klinec, je z naletnega mesta višje odgovorila silovito, z brezhibnim slogom je poletela do 134 metrov in slovenska zmaga je bila tu! S 302,7 točkami je svetovna rekorderka prevzela vodstvo in na vrsti je bil le še skok mlade Nike Prevc. 18-letnica je zdržala pritisk, skočila pol metra čez zeleno črto, 129.5 metrov in je zbrala 305,3 točk kar je pomenilo prvo zmago v svetovnem pokalu za Niko Prevc!

Slovenska delegacija v Engelbergu, foto: NordicFocus

Izjave po tekmi

Nika Prevc (MP3): “Zelo sem vesela in zadovoljna, da sem končno prikazala svoje dobre skoke tudi na tekmi. Danes je en odličen dan!”

Ema Klinec (MP3): “Vesela sem, da smo pokazale res izredno dobre skoke. Jaz sem tu imela kar nekaj skoraj popolnih skokov. Danes sem bila še malo bolj pozorna pri doskoku, ker sem vedela, da je malo slabše urejeno doskočišče in se včeraj ni izšlo. Imamo pa tri angelčke in bolj vesela pa naprej v Garmisch mislim, da ne moremo iti.”

Nika Križnar (MP3): “Za nami je super dan, ekipno smo lahko zelo zadovoljni. Dvojna zmaga, nekaj malega sem dodala tudi sama za svoj izkupiček v drugi seriji. Za dober rezultat pa sta potrebna dva skoka. Vesela sem svojega rezultata, ker počasi stopnjujem navzgor in upam, da se bo to stopnjevanje počasi nadaljevalo.”

Zoran Zupančič (MP3): “Super dan za našo ekipo, dvojna zmaga. Prva zmaga v karieri za mlado Niko Prevc, upam pa da jih bo še dovolj. To je četrta tekmovalka pod mojim vodstvom, ki smo jo spravili na najvišjo stopničko. Pa še dve punci danes v prvi šesterici, točke tudi Katri Komar in Ajdi Košnjek. Sem smo prišli kot šesti v pokalu narodov, domov odhajamo kot prvi. Lep vikend je za nami.”

Naslednja tekma naše skakalke čaka v četrtek na državnem prvenstvu v Planici, svetovni pokal, v katerem so Slovenke še povečale vodstvo v pokalu narodov, pa se bo konec leta nadaljeval v nemškem Garmisch-Partenkirchnu.

Uradni rezultati >>

Deli novico