Nika Prevc v težkih razmerah Sappora s 1. na 10. mesto

Najtežje razmere sezone, močno sneženje in odpet klinček v finalni seriji sta Niki Prevc v Sapporu preprečila novo zmago na tekmah svetovnega pokala. V finalni seriji je s prvega po prvi seriji padla na končno 10., tik pred njo je končala Ema Klinec, točke tudi Katri Komar na 22. mestu, žal je brez nastopa v kvalifikacijah ostala Nika Križnar.

Nika Prevc, foto: NordicFocus

Močno sneženje je spremljalo prvo tekmo smučarskih skakalk v japonskem Sapporu, kjer so na prvi tekmi nastopile tri Slovenke, žal v kvalifikacijah ni mogla skakati Nika Križnar, ker je kljub velikemu naporu pri izposoji opreme iz drugih reprezentanc ostala brez dresa in smuči. Kljub težkim razmeram pa v prvi seriji, ko je že skakala s svojo opremo, s tekmicami težav ni imela Nika Prevc. S 117 metri in 101,0 točkami je bila znova nedosegljiva za vse, vodila je s prednostjo 8,3 točk pred Evo Pinkelnig iz Avstrije in Eirin Mario Kvandal z Norveške, odlična peta je bila Ema Klinec s 114 metri in 89,3 točkami. Katra Komar je finalno serijo ujela z 90.5 metri in 50,6 točkami na 30. mestu.

V finalu je Komar prikazala najboljši skok kaotičnega dneva v Sapporu, 101.5 metrov in 118,5 točk jo je popeljalo do 22. mesta. V finalni seriji, ki so jo nekajkrat zaradi sneženja morali prekiniti za čiščenje zaletne smučine, je Ema Klinec skočila 115 metrov, s 181,2 točkami pa je zasedla 9. mesto. Žal je težave, odpel se ji je klinček v vezeh, takoj po odskoku, ko se je obračal tudi veter, imela Nika Prevc, ki je po reševanju v prvem delu leta pristala pri 96 metrih, s 163,0 točkami pa je zasedla 10. mesto. Zmagala je izkušena Avstrijka Pinkelnig s 119.5 metri in 195,7 točkami pred Finko Jenny Rautionaho s 120 metri in 193,3 točkami ter Norvežanko Kvandal s 121.5 metri in 192,5 točkami.

Kljub težavam z opremo v finalu je Nika Prevc še povečala prednost pred najbližjo zasledovalko v skupnem seštevku in sicer pred Josephine Pagnier zdaj beži že za 95 točk, na tretje mesto je že skočila Pinkelnig s 137 točkami zaostanka. Pričakovano pa so Slovenke danes v pokalu narodov na prvem mestu prehitele Avstrijke, ki imajo 113 točk prednosti.

Izjave po tekmi

Ema Klinec (MP3): “Tudi jaz sem danes najbolj zadovoljna s tem, da smo lahko nastopili. Bilo je veliko nekega stresa pred kvalifikacijami. Različna oprema, dres in smuči, ki so se na koncu izkazale za zelo dobre. Pred prvo serijo pa ponovno na svojo opremo. Meni so pomoč ponudili Nemci s smučmi od Katharine Althaus in Japonci z dresom od Ringo Miyajima. Kar manjši čudež je, da je bil dres ustrezen. Tudi smuči smo pripravili tako, da so bile prave. Skoki so bili solidni, težko pa je zbrati konkretne občutke kaj in kako, saj se je veliko dogajalo.”

Nika Prevc (MP3): “Danes je bilo bolj kot kvaliteta mojih skokov pomembno to, da sem sploh nastopila. Zato bi se posebej rada zahvalila Japonki Sari Takanaši za smuči ter Kanadčanki Alexandrii Loutitt za dres. Zaradi njiju sem lahko nastopila v kvalifikacijah. Kasneje sem lahko skočila s svojo opremo. Kar se tiče skokov, me je danes kljub menjavi opreme vseeno presenetila moja suverenost v skokih. V zadnjem skoku pa se mi je zgodil en neprijeten dogodek, odpel se mi je klinček, doskok se je tako končal le z varovalko v peti čevlja.”

Zoran Zupančič (MP3): “V Sapporu smo vsi celi, ne vem pa, če bom po vsej tej zmešnjavi lahko zbral misli. Najprej velika hvala konzulu, gospodu Jaki Miklavčiču, ki je prebil 15 ur na letališču in poizkušal urejati, da je naša oprema šla na letalo. Več ni mogel storiti. Mi smo tam imeli predstavnika, od japonske zveze tam ni bilo nobenega. Posebna zahvala vse ekipam. Japonski s Saro Takanaši, Juki Ito in Kurumi Ičinoe, ki so posodile opremo. Kanadi z Alexandiro Loutitt in Nemčiji s Katharino Althaus. Te tekmovalke, se opravičujem, če sem kakšno pozabil, so posodile opremo. Res lepo! Težko je bilo tudi za naše tekmovalke, da so tvegale in šle s to opremo, ki pravzaprav niti ni bila tekmovalna, temveč bolj oprema za trening. Občutki so drugačni, nekatere smuči niso imele strukture in podobne zadeve. Vse smo mogli prešiti in nekako urediti v zelo kratkem času, ker nismo vedeli, ali bo oprema prispela ali ne. Na koncu je oprema prispela tik pred samim tekmovanjem. Potem so ti občutki zmedeni. Dva skoka nekaj pomenita, potem pa se je bilo potrebno znova privajati. Na koncu še čudna druga serija z veliko težavo, z močnim sneženjem. Na koncu se je izšlo kot se je in smo veseli, da smo celi. Zdaj pa imamo vse, zbrati moramo svoje misli in se pripraviti na jutrišnjo tekmo.”

Jutri bo v Sapporu na sporedu še ena tekma ob 3. uri po slovenskem času, pred tem bodo na sporedu kvalifikacije.

Uradni rezultati >>

Deli novico