O.P.A je postala FESA: Evropske smučarske zveze so spremenile poimenovanje

Organizacija smučarskih zvez Alp (francosko: Organisation des fédérations de ski des pays alpins, skrajšano: O.P.A.) se je zdaj uradno preimenovala. Po nedavni razširitvi z več člani iz severne, vzhodne in osrednje Evrope, se  je skupno 17 nacionalnih zvez odločilo o preimenovanju v “Federation of European Ski – and Snow-board Associations”, skrajšano: FESA. 

Poleg spremembe imena so se članske zveze na svojem rednem srečanju v Söldnu dogovorile tudi za novo uredbo za meddržavno sodelovanje.

“Novo ime ne spreminja našega dosedanjega cilja,” pojasnjuje Roswitha Stadlober, ki še naprej opravlja funkcijo predsednice združenja. “V zadnjih letih je naše meddisciplinarno in mednarodno sodelovanje postalo vse bolj zaupanja vredno in intenzivno. To je idealna osnova za nove projekte, ideje in sinergije. Vsi se strinjamo, da lahko izzive, s katerimi se soočamo v Evropi v smučanju, najbolje premagamo skupaj. Zato smo se dogovorili, da bomo v prihodnje še bolj usklajevali strokovno znanje v naših članskih zvezah, da bomo lahko še bolj učinkovito zastopali naše skupne interese.”

Organizacija smučarskih zvez Alp je bila ustanovljena leta 1972 in je sprva vključevala nacionalne smučarske zveze iz alpskega območja. Od leta 2018 je organizacija s sedežem v Planeggu pri Münchnu registrirano društvo. Glavni cilj je pripraviti mlade športnike na naslednjo raven tekmovanja in jim omogočiti prve mednarodne izkušnje. To bo tudi v prihodnjih letih osrednja naloga FESA.

“Odpiramo novo poglavje v dolgoletni zgodovini smučanja v Evropi. Prepričan sem, da bomo še naprej, kot člani FESA, aktivno prispevali k razvoju in vključevanju mladih športnic in športnikov v najvišje ravni mednarodnih tekmovanj. S tem ohranjamo Slovenijo v močni poziciji v mednarodnem športu.” je dejal predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar.

Člani FESA so nacionalne smučarske in deskarske zveze iz Andore, Nemčije, Finske, Francije, Italije, Hrvaške, Lihtenštajna, Norveške, Avstrije, Poljske, Švedske, Švice, Slovenije, Španije, Češke, Madžarske. Kot 17. članica je bila v Söldnu soglasno sprejeta v FESA še Estonija. Tudi druge nacionalne zveze so že izrazile zanimanje za članstvo.

Deli novico