Ob odsotnosti Faka dober nastop za Planka in Vidmarja

V Östersundu so s prvim sprintom sezone opravili tudi moški. Točke sta za Slovenijo osvojila Toni Vidmar na 27. in Lovro Planko na 39. mestu. Jakov Fak zaradi slabega počutja ni nastopil.

Lovro Planko, Foto: NordicFocus

Tudi moške je na Švedskem pričakal hud mraz, kar je bil razlog, da se je ob slabem počutju nastopu na prvi sprinterski tekmi odpovedal najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak. V izjemno izenačeni konkurenci sta potencial slovenske reprezentance pokazala Toni Vidmar in Lovro Planko. Mlada slovenska biatlonca sta vnovič dokazala, da sta del širšega svetovnega vrha. Oba Slovenca sta morala enkrat v kazenski krog, na 10-kilometrski tekmi sta zgrešila en strel stoje. Na koncu je bil v internem dvoboju Vidmar 11 sekund hitrejši od Planka, kar pa je v izjemno izenačeni konkurenci pomenilo kar 12 mest razlike. Toni Vidmar je tekmo zaključil na zelo dobrem 27. mestu, Lovro Planko pa je točke svetovnega pokala ujel za 39. mesto. Oba biatlonca bosta imela odlično priložnost za napredovanje na jutrišnji zasledovalni tekmi.

Žal pa tam ne bo Mihe Dovžana in Matica Repnik, ki je dobil priložnost namesto Jakova Faka. Dovžan je tokrat moral v tri kazenske kroge (1,2), kar je v tej konkurenci zadoščalo za 70. mesto. Tri mesta je za njim tekmo zaključil Repnik, ki je sicer zadel vse tarče, a rabi še nekaj kilometrov v smučini z najboljšimi biatlonci na svetu.

Odlično formo nemških biatloncev na začetku sezone je potrdil Philipp Nawrath, ki si je ob zmagi priboril tudi lepo prednost pred tekmeci za jutrišnjo zasledovanje. Nemec je z vsemi 10 zadetimi streli za 18 sekund prehitel Tarjeija Boeja iz Norveške, ki je prav tako bil brez napake na strelišču. 100-odstoten je bil tudi njegov rojak Vebjoern Soerum na tretjem mestu, ki ima še sekundo več zaostanka. Slovenska tekmovalca bosta jutri tekmo začela s približno dvema minutama zaostanka.

Zvočni izjavi (mp3):

Toni Vidmar: “Svoj nastop bi ocenil za solidnega. Na progi sem se počutil dobro kljub hladnim pogojem. Tudi na strelišču sem poskusil izstržiti maksimum. Na koncu je bilo zadosti za prve točke svetovnega pokala to sezono in dobro izhodišče za zasledovalno tekmo.”

Lovro Planko: “Na strelišču sem presenetil še samega sebe, saj zaradi mraza nisem čutil prstov. Na progi pa je bilo zelo težko, saj je zaradi mraza bilo težko dihati. Zadnji krog sem zelo trpel, a na koncu gre za kar dobro uvrstitev. Jutri nas čaka še ena tekma v tem mrazu in nato se selimo v malce bolj toplo Avstrijo.”

Uradni rezultati >>

 

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.I. TANDREVOLD719
2.J. BRAISAZ-BOUCHET689
3.L. VITTOZZI671
17.A. LAMPIC249
56.P. KLEMENCIC42
77.L. REPINC7
1.J. BOE806
2.J. DALE-SKJEVDAL714
3.T. BOE708
26.J. FAK185
36.L. PLANKO92
41.A. VIDMAR64
48.M. DOVZAN43
85.M. REPNIK3