Odlično zasledovanje Jakova Faka

Biatlonci so v Hochfilznu končali 12,5-kilometrsko zasledovalno tekmo. Jakov Fak je moral v dva kazenska kroga, a je vseeno uspel napredovati za šest mest in je bil 16. V točkah sta ostala tudi Lovro Planko in Miha Dovžan, Toniju Vidmarju se je nastop ponesrečil.
 
Lovro Planko je še petič osvojil točke v tej sezoni. Foto: NordicFocus
 
V Hochfilznu so številni gledalci v lepem vremenu pozdravili najboljše biatlonce. Na startu so bili tudi štirje Slovenci. Kot prvi se je na progo iz 22. pozicije podal Jakov Fak, takoj za njim pa so šli v ogenj še Toni Vidmar, Lovro Planko in Miha Dovžan. Najboljši slovenski biatlonec je edini prvo strelski postanek končal brez napake in se povzpel na 16. mesto. Okoli tega mesta se je gibal tudi ves preostanek tekme, čeprav je moral na drugem postanku in na zadnjem streljanju v kazenski krog. V zadnji krog je šel iz 17. mesta, a je nato uspel prehiteti še enega biatlonca za končno 16. mesto. Še petič letos je točke na svoj račun vpisal Lovro Planko, ki je sicer izgubil eno mesto iz sprinta. Planko je bil zelo hiter na progi, a je moral v kar 5 kazenskih krogov (1,1,1,2), kar ga je odtegnilo od napredovanja. Miha Dovžan je napredoval za dve mesti in je bil 35., tudi on pa je naredil kakšno napako na strelišču preveč (1,0,1,1). Žal je imel slab dan Toni Vidmar, ki je zgrešil kar šestkrat. Trikrat na zadnjem postanku in je končal na nehvaležnem 41. mestu.
 
V ospredju so dominirali Norvežani. Do zmage je iz enajstega mesta prišel neverjetni Johannes Thingnes Boe, ki je edino napako na strelišču storil na prvem postanku. Z najhitrejšim časom teka pa je prehiteval tekmece in na koncu zanesljivo slavil že 91. zmago v svetovnem pokalu, prvo letos. Drugi je bil Johannes Dale, ki je tekmo začel iz petega mesta. Do srebra pa je prišel kljub trem kazenskim krogom. Popoln dan Vikingov je dopolnil Sturla Holm Laegreid na tretjem mestu.
 
Zvočne izjave (mp3)
 
Jakovc Fak: “Tekma se je začela zelo dobro. Na prvem postanku sem zadel ničlo in sem se začel pomikati po lestvici. Tudi na progi se nisem počutil slabo, naredil sem napredek od včeraj. Na drugem postanku sem naredil eno napako in nato se je naredila ena velika luknja med skupino, ki je bila pred mano in tam, kjer sem bil jaz. Tega mi ni ratalo zapreti, saj smo bili vsi enako hitri in ni bilo nobenega, da bi nas popeljal višje. Ves čas sem se nato vrtel okoli 18. in 16. mesta. Ker sem zgrešil dva strela, sem lahko zadovoljen z napredkom, sploh ker se še vedno ne počutim najbolje.”
 
Lovro Planko: “Tekmo sem začel tako, kot sva se dogovorila z Riccom. Namenoma sem izgubil nekaj mest, kar se sicer zdi malce smešno. To sem storil zato, da nisem prišel na 30 strelsko mesto, saj je tukaj strelišče narejeno tako, da je tam ravno malo klanca in si nato zadihan. Izgubil sem nekaj mest in prišel na tretje strelsko pozicijo. Žal so napake 1,1,1,2 na strelišču dovolj le zato, da zadržiš mesto, ne pa da napreduješ. S strelskim nastopom zagotovo nisem zadovoljen, bil pa je tek soliden. Nekako tako hitro kot Jakov. Smuči so bile vredu. Konkurenčne s tistim državam, s katerim tekmujemo. Ponovno točke zame, ampak to ni to, kar bi si želel.”
 
Miha Dovžan: “Od samega začetka je bila velika muka. Na progi sem zelo trpel. Tudi strelsko tri napake so preveč, a sem vseeno napredoval za dve mesti. Bilo pa je resnično težko celo tekmo. Sneg je bil zelo počasen in je bilo zelo težko teči. Resnično si želim, da bo jutri sneg nekoliko hitrejši.”
 

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.L. VITTOZZI1091
2.L. JEANMONNOT1068
3.I. TANDREVOLD1044
17.A. LAMPIC378
63.P. KLEMENCIC44
85.L. REPINC7
1.J. BOE1262
2.T. BOE1080
3.J. DALE-SKJEVDAL949
24.J. FAK313
40.L. PLANKO108
47.A. VIDMAR64
50.M. DOVZAN61
90.M. REPNIK3