Orli v Vikersundu postavili odlične temelje

Anže Lanišek, Domen Prevc, Timi Zajc in Peter Prevc so odlično opravili s kvalifikacijami in uradnim treningom pred posamično tekmo na 27. svetovnem prvenstvu v poletih, ki ga gosti norveški Vikersund.

Domen Prevc © SloSki

Glavni trener slovenske reprezentance, Robert Hrgota, je v ekipo za kvalifikacije postavil Domna Prevca, Petra Prevca, Timija Zajca in Anžeta Laniška. Najboljši v kvalifikacijah je bil prav slednji z 221 metri in 207,3 točkami na 3. mestu. Takoj za njim je z 225.5 metri in 206,1 točkami končal Domen. Zajc je z 215 metri in 188,0 točkami zasedel 11. mesto, Peter je skočil 206.5 metrov, kar je bilo s 184,8 točkami dovolj za 16. mesto. Kvalifikacije je dobil svetovni rekorder iz Avstrije, Stefan Kraft z 230 metri in 217,9 točkami pred rojakom Michaelom Hayböckom, ki je poletel 233 metr in 210,5 točkami.

Pred kvalifikacijami so v Vikersundu letalci opravili z dvema serijama uradnega treninga, kjer so naši orli naravnost blesteli. V prvi seriji je bil z 242 metri najdaljši Domen, najboljši po točkah pa z 225 metri Zajc. Drugo oceno je z 239 metri imel Peter, Domen je bil četrti, za njim sta bila Kos z 219 in Lanišek z 222.5 metri, Cene je imel osmo oceno z 213 metri. V drugi seriji je Zajc z 238 metri imel prvo oceno s Stefanom Kraftom, Domen je z 238.5 metri imel peto oceno, Lanišek je z 227 metri imel 6. oceno, Kos z 235 metri osmo, Peter z 235.5 metri deveto oceno in Cene z 213 metri 13. oceno serije.

Izjave po kvalifikacijah

Anže Lanišek: “Nikoli ne grem po lažji poti, vedno grem po težji. Po Pekingu sem potreboval nekaj časa do novih stopničk. Zdaj sem veliko bolj sproščen, vem da znam skočiti, vem kam spadam in precej lažje je potem tako funkcionirati kot izsiljevati, kot sem v Pekingu.”

Domen Prevc: “Iskreno tu nisem imel toliko pritiska kot v Oslu. Želel sem, da tu nastopim, to je bila moja prioriteta. Če se ne bi izšlo na treningu, bi bil nezadovoljen sam s sabo, a to me ne bi morilo toliko kot to, da ne bi prišel v Vikersund. Zagotovo mi ta letalnica leži, a to ne pomeni, da lahko delam kar nekaj in bom v vsakem primeru poletel 230 metrov. Še vedno moramo biti zbrani, fokus mora biti na skakalnici, na naloge, ki jih imamo tudi na manjših napravah.”

Timi Zajc: “Danes letalnico lahko zapuščam kar zadovoljen. V ekipo sem se uvrstil, polet v kvalifikacijah je bil najslabši. Imam veliko rezerv v drugem delu leta. Potrebno je današnji dan prespati in iti naprej.”

Peter Prevc: “Pred izolacijo sem bil prepričan, da če jih šest v Lillehammerju in Oslu ne bo konstantno skakalo med 15, bom prišel v Vikersund. Na začetku je bilo še malo možnosti, da bi že v nedeljo nastopil v Oslu, a tega FIS ne dovoljuje. Norveški epidemiologi bi to dovolili. Počutje med izolacijo je bilo dobro, večjih simptomov ni bilo. Imeli smo trening in tri dni za pripravo po tem.”

Robert Hrgota: “Fantje so v prvih dveh skokih imeli kvalifikacije, tretji je bil podobno kot na olimpijskih igrah, malce je vse že popustilo. Če nisi med šesterico, izpadeš iz ekipe. Zame so to sladke skrbi, za fante pa velike obremenitve. Všeč mi je, da so ostali vse tri skoke zbrani, da so ostali v ritmu in da so se že s prvim skokom ujeli s skakalnico. Samo želim, da nadaljujejo s takim ritmom.”

Jutri se svetovno prvenstvo začne s prvo serijo ob 16.30 uri, sledila bo druga serija, odločilni tretja in četrta serija pa bosta na sporedu v soboto od 16.30 ure naprej.

Uradni rezultati >>

Deli novico