Orli v Zakopanah končali tik pod zmagovalnim odrom

Na prvi ekipni tekmi smučarjev skakalcev v sezoni 2022/23 je Slovenija v Zakopanah zasedla četrto mesto za Avstrijo, Poljsko in Nemčijo.

Anže Lanišek © GEPA

Poljske Zakopane so znova pripravile izjemno kuliso, potem ko se je ob Wielki Krokiew zbralo več kot 20.000 gledalcev. Slovenija je lani navdušila zbrano množico z izjemnimi skoki, Robert Hrgota je tudi za današnjo tekmo izbral enako četverico skakalcev kot ob lanski zmagi. Lovro Kos je tekmo za naše odprl s 123.5 metri in peto oceno skupine, bolje je nadaljeval Peter Prevc s 131.5 metri, naši pa so napredovali na četrto mesto s 26,1 točkami zaostanka za Poljsko. Druga je bila Avstrija z 1,5 točke zaostanka, tretja Nemčija je zaostajala 20,7 točk. 

V tretji skupini je Timi Zajc dobil zeleno luč ob najslabših razmerah med vsemi v prvi seriji, doskočil je pri 121 metrih, naši pa so padli nazaj na 5. mesto s 36,3 točkami zaostanka za Avstrijci, ki so prevzeli vodstvo pred Poljaki, slednji so zaostajali 7,2 točk tretji Nemci 8,8 točk in četrti Norvežani 26,9 točk. V zadnji skupini je Anže Lanišek z nekaj težavami pristal pri 135 metrih, zaostanek za vodilnimi Poljaki po prvi seriji na 5. mestu pa je znašal 32,2 točk. Drugi Avstrijci so zaostajali le 2,9 točk, tretji Nemci 15 točk, Norvežani pa 21,2 točk na četrtem mestu.

V finalni seriji je Kos skočil precej bolje, 132 metrov in je naše že popeljal na 4. mesto, 37,2 točk za Avstrijo, Poljska je zaostajala 7,3 točk Nemčija pa 18,6 točk. Prevcu je nato uspel zelo dober skok, dolg 135,5 metrov, naši pa so se na četrtem mestu zaostajali 40,9 točk za Avstrijci, ki so imeli 8,3 točk prednosti pred Poljaki, Nemci so zaostajali 29,1 točk. Zajcu se tudi finalni skok ni izšel po željah, s 131 metri je naše malce oddaljil znova od zmagovalnega odra z zaostankom 47,6 točk za Avstrijo. Poljska je zaostajala 16,1 točk, Nemčija pa 23,5 točk. Za konec je Lanišek pristal pri 129 metrih, kar je potrdilo končno 4. mesto Slovenije s 1117,7 točkami. Tesno je zmagala Avstrija s 1151,5 točkami, točko je zaostala Poljska, Nemčija je zbrala 1144,4 točk na tretjem mestu. Najboljši posameznik tekme je bil Halvor Egner Granerud pred Dawidom Kubackim in Anžetom Laniškom.

Izjavi po tekmi

Anže Lanišek (MP3): “Četrto mesto. Znamo precej bolje, a znali smo tudi že precej slabše. Nekje solidno in upam, da na naslednji ekipni tekmi pokažemo še kaj več.”

Robert Hrgota (MP3): “Prva ekipna tekma je za nami, mogoče ne po naših željah glede na nivo skakanja, ki smo ga do zdaj kazali. Želeli smo si vsaj zmagovalnega odra, oz. tudi zmago, a danes se ni izšlo. Mogoče malo smole z razmerami, kakšen skok tudi z manjšo napako in v tej izenačeni konkurenci zelo hitro padeš na četrto mesto. Nič, glave gor, za jutri se pripravimo, da popravimo vtis.”

Jutri bo v Zakopanah na sporedu posamična preizkušnja s sedmimi Slovenci v konkurenci.

Uradni rezultati >>

Deli novico