Pred domačim vrhuncem sezone na Rogli

Na Zreškem Pohorju so se zbrali najboljši alpski deskarji in deskarke, v sredo (15. 3.) namreč Rogla gosti zadnji paralelni veleslalom za svetovni pokal v tej sezoni. Na progi Jasa – zakoličil jo bo trener avstrijske reprezentance Peter Kotnik – bo seveda nastopila tudi slovenska reprezentanca v postavi Gloria Kotnik, Tim Mastnak, Rok Marguč in Žan Košir.

Tim Mastnak (desno) je lani na Rogli zmagal v malem finalu. (Foto: Miha Matavž)

»Po prihodu s svetovnega prvenstva v Gruziji je bila naša baza seveda Rogla. Začeli smo s slalomskimi in nadaljevali z veleslalomskimi treningi. Prejšnji teden smo bili, razumljivo, povsem osredotočeni na slednjega. Opravili smo tudi skupni paralelni trening z avstrijsko reprezentanco (Benjamin Karl, Arvid Auner, Sabine Schöffmann, …), pridružila se nam je še japonska reprezentantka, sveža svetovna prvakinja Tsubaki Miki. Neposredne primerjave so pokazale, da smo še kako konkurenčni. Če dodam še vse nakopičene Timove, Rokove, Žanove in Gloriine izkušnje, pa pregovorno prednost domačega terena, se pred domačim vrhuncem sezone nimamo prav ničesar bati. Prav nasprotno, z optimizmom pričakujem(o) zadnji veleslalom sezone. Navijači, vabljeni na Roglo!« nam je po včerajšnjem snežnem treningu povedal Jure Hafner, strokovni vodja paralelnih disciplin v slovenski reprezentanci.

Jure Hafner je pred domačo tekmo optimist. (Foto: Miha Matavž)

Poleg naše reprezentance so v nedeljo na Rogli (seveda ne na tekmovalni progi) trenirali še Poljaki s svetovnim prvakom Oskarjem Kwiatkowskim na čelu in češka »dvoživka« Ester Ledecka, ki se po poškodbi (pred sezono si je na treningu zlomila ključnico) vrača med vratca. Smučarska in deskarska olimpijska prvakinja si je za povratek v svetovni pokal izbrala deskanje in slovensko Roglo (z ekipo je na prizorišče pripotovala v soboto). Na Jasi je zmagala že petkrat, nazadnje leta 2020. »Seveda nas veseli dejstvo, da si je Ester za povratek v svetovni pokal izbrala deskanje, Slovenijo in pa našo Roglo. Pri nas je prvič tekmovala že leta 2012, na takratni tekmi evropskega pokala. Najbrž v »STR ekipi« dobro vedo, da pri nas lahko pričakujejo stabilne pogoje in dobro pripravljeno tekmovališče. Smo pripravljeni? Seveda. Snega je dovolj, izkušena ekipa rutinirano opravlja svoje naloge, vse je pod kontrolo. Edino na vreme seveda ne moremo vplivati. Ampak v vseh teh letih (prvo tekmo svetovnega pokala so priredili leta 2013, op.p.) nam ni moglo do živega, deskarske ekipe so bile vedno zelo zadovoljne s celotno izkušnjo na Rogli in se, po odzivih sodeč, radi vračajo,« nam je pred sredino tekmo zaupal Aleš Slapar, generalni sekretar Organizacijskega odbora Rogla 2023.

Kakšno postavitev lahko pričakujemo na Jasi? »Odvisno od podlage v danem trenutku. Vsekakor pa si deskarji in deskarke lahko obetajo kakšno presenečenje. Potrebno bo razmišljati o progi in ne samo »spustiti«. Tako bodo do izraza prišli res najboljši deskarji in deskarke. Med njimi so seveda tudi slovenski,« pa je ob razmišljanju o postavitvi vratic na Jasi, ki jo seveda zelo dobro pozna, mimogrede kompliment rojakom namenil Peter Kotnik, trener avstrijske reprezentance in poudaril, da je, tudi kar se postavitve tiče, čas za nekaj neklasičnega in svežega.

Lani je v moški konkurenci zmagal Italijan Edwin Coratti. Na Rogli je zmagal že trikrat, zato se ga je oprijel vzdevek »specialist za Jaso«. Izmed Slovencev je bil najvišje Tim Mastnak, ki je se je na domači tekmi (v malem finalu je porazil Korejca Sangho Leeja) prvič zavihtel na zmagovalni oder (3. mesto). Njegov recept za uspeh? »Neštetokrat sem prevozil to progo. Na tekmah in treningih. Skrivnosti ni, te pa vedno lahko preseneti kakšna malenkost. Gre za sprintersko progo na kateri moraš biti osredotočen od prvega do zadnjega količka. Dodana vrednost pa je lahko polna tribuna domačih navijačev, ki ti vsekakor da krila. Lani je že bilo tako. Upam, da bo tudi letos. Vabljeni, slovenski deskarji vas ne bomo razočarali,« napoveduje in vabi Mastnak, ki je zadovoljen z opravljenimi snežnimi treningi na Jasi. Celjan, ki je v soboto navijal za smučarske kolege v Kranjski Gori, bo zadnja dva dneva pred tekmo opravil regeneracijski trening v fitnesu in predvsem veliko počival.

Enako velja za Roka Marguča (tudi on je na domači tekmi že stal na stopničkah – 3. mesto leta 2019). »Zadnje dni smo dobro trenirali, lepa dodana vrednost pa je bila trening tekma z Avstrijci. Tam smo dokazali, da smo hitri in drzni. Zdaj je čas, da vse svoje znanje, ki ga ni malo, pokažemo na tekmi in rezultat oziroma rezultati ne bodo izostali,« se domače tekme veseli Marguč, ki si v sredo in nato tudi v soboto (v nemškem Berchtesgadnu bo na sporedu zadnji paralelni slalom za svetovni pokal v tej sezoni) želi nove uvrstitve v izločilne dvoboje.

Največkrat doslej je slovenske navijače na Rogli razveselil Žan Košir. Predlani je dosegel edino slovensko zmago, pohvali se lahko še z dvema drugima in dvema tretjima mestoma. »Seveda se veselim domače tekme. Kljub temu, da bo tekma med tednom, bo zagotovo prisotnih kar nekaj mojih zvestih navijačev. Večina je bila prisotna ob vseh mojih nastopih na Rogli, tako da dobro vedo, kako me lahko »ponesejo« do najvišjih mest,« pa polne tribune napoveduje tudi Tržičan, ki hkrati opozarja na nepredvidljive spomladanske razmere in za zadnji veleslalom sezone obljublja napad »na vse ali nič«.

100 % napad pa obljublja tudi edina naša ženska predstavnica, Gloria Kotnik, ki je bila na Jasi že zelo visoko (4. mesto leta 2018), lani pa so se ji izločilni dvoboji izmuznili za nekaj stotink, ostala je na nehvaležnem 17. mestu (zmagala je Nemka Ramona Hofmeister). »Ne glede na to kakšne bodo razmere, v vsakem primeru bom 100 % napadla. Na zadnjih treningih mi je to zelo dobro uspevalo. V zadnjih sezonah na Rogli moji rezultati sicer niso bili najboljši. Gre za zelo specifično tekmo, proga ne dopušča napak, ključna je osredotočenost. Kakšno postavitev pričakujem? Zelo težko, kar je zame in celotno našo reprezentanco dobro. To moramo obrniti sebi v prid. Prepričana sem, da se bomo na koncu veselili,« pa je optimistična bronasta olimpijka, ki jo po Rogli čakata še dve tekmi. V soboto (18.3.) bo namreč v nemškem Berchtesgadnu na sporedu zadnji posamični paralelni slalom za svetovni pokal v tej sezoni, dan kasneje pa še ekipni v katerem bo moči združila z Žanom Koširjem.

Vstop za gledalce na prizorišče tekme na Rogli je brezplačen. Kvalifikacije se bodo pričele ob 9. uri, izločilni dvoboji pa ob 13. uri. Organizatorji obljubljajo tudi zabavo z DJ-jem, nastop bobnarske skupine Laško ter »after party« z Rock Partyzani ter brezplačno nočno smuko/deskanje za prvih dvesto smučarjev oziroma deskarjev.     

>>> Spored Rogla    

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES