Predsednik Pahor vročil priznanje jabolko navdiha DPNC

Predsednik Pahor vročil priznanje jabolko navdiha Državnemu panožnemu nordijskemu centru Kranj: “Naj bo jabolko navdiha oblika zahvale vsem tistim, ki v času vzgoje in izobraževanja skrbijo za osebnostno rast naših športnic in športnikov.”

Utrinek s podelitve ©  Daniel Novakovič/STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači vročil priznanje jabolko navdiha. Za sistematično delo z mladimi športnimi talenti in za spodbujanje razvoja tekmovalcev in tekmovalk na športnem in izobraževalnem področju je jabolko navdiha prejel Državni panožni nordijski center Kranj, ki sta ga ustanovili Gimnazija Franceta Prešerna Kranj in Smučarska zveza Slovenije.

Priznanje predsednika republike je v imenu Gimnazije Franceta Prešerna Kranj prevzela ravnateljica Mirjam Bizjak, v imenu Smučarske zveze Slovenija pa direktor Uroš Zupan.

Ravnateljica Mirjam Bizjak se je predsedniku republike zahvalila v imenu vseh generacij učiteljev in dijakov. »Veseli in ponosni smo, da je Republika Slovenija prepoznala naše kakovostno delo in že več desetletij prizadevanj, da bi vrhunskim športnikom čim bolje omogočili usklajevanje šolskega dela in športnih ambicij,« je dejala in poudarila, da se je v centru šolalo kar pet dobitnikov olimpijskih odličij – Nika Križnar, Primož Roglič, Peter Prevc, Žan Košir in Vesna Fabjan – ob njih pa tudi številni drugi najboljši slovenski športniki: Anže Lanišek, Žiga Jelar, Anamarija Lampič, Domen Prevc, Jaka Hvala, Maja Vtič, Štefan Hadalin, Alex Cisar, Peter John Stevens ter še mnogi drugi, med njimi nekdanji športniki, danes pa izvrstni trenerji Robert Hrgota, Gašper Vodan, Gašper Berlot, Matevž Šparovec in Grega Žemlja.

»Vse medalje in tudi kristalni globus kažejo na to, da gre za zelo uspešen sistem, ki predvsem predstavlja kontinuiteto vrhunskih športnih rezultatov, ki smo jim bili priča tudi to sezono,« je dejal direktor Smučarske zveze Slovenije Uroš Zupan.

Predsednik republike je poudaril, da imajo mlade športnice in športniki trden moralni kompas, vrednote, ki jim sledijo, vizijo in so kot šampioni tudi vztrajni. »Naj bo današnje jabolko navdiha oblika zahvale z moje strani in s strani države vsem tistim, ki v času vzgoje in izobraževanja skrbijo za osebnostno rast naših športnic in športnikov – tistih, ki šele nastajajo, tistih, ki že osvajajo medalje in tistih, ki s svojimi uspehi v življenju po šampionski karieri dajejo orientir mladim ljudem, da jih športni dosežki navdihujejo in jim sledijo,« je ob vročitvi priznanja dejal predsednik Pahor.

Slovesnosti so se udeležili članice slovenske ženske reprezentance v smučarskih skokih in člani moške reprezentance v smučarskih skokih.

Utemeljitev:

Jabolko navdiha za sistematično delo z mladimi športnimi talenti in za spodbujanje razvoja tekmovalcev in tekmovalk na športnem in izobraževalnem področju prejme Državni panožni nordijski center Kranj, ki sta ga ustanovili Gimnazija Franceta Prešerna Kranj in Smučarska zveza Slovenije.

Kako graditi kariero vrhunskega športnika in hkrati pridobiti kakovostno splošno izobrazbo, je eno od vprašanj, ki si ga zastavljajo nadarjene mlade športnice in športniki, ko razmišljajo o svoji prihodnosti. Gimnazija Franceta Prešerna Kranj in Smučarska zveza Slovenije sta skupaj poiskali odgovor na to vprašanje in ustanovili edinstveni vzgojno-izobraževalni center, v katerem lahko mladi izberejo oboje ter hkrati postanejo vrhunski športni tekmovalci in uspešni dijaki. V sodelovanju z Dijaškim domom Kranj in ob podpori ministrstva za šolstvo sta leta 2004 odprli Državni panožni nordijski center Kranj in dijakom, ki so vrhunski športniki ali bodo to postali, ponudili novo obliko šolanja in treniranja.

Gre za skupni projekt pedagogov, športnih trenerjev in drugih. Vsi, ki so bili vključeni v projekt, so drug drugega podpirali in si pomagali. »Temeljni namen je bil že od začetka tudi razvijanje osebnosti. Želeli smo, da se tekmovalec razvija na osebnem in športnem področju, ne da bi pri tem žrtvoval eno ali drugo,« pove Sašo Komovec, nekdanji smučarski skakalec, danes pa zaposlen v centru. Uspešno so vzpostavili inovativni vzgojno-izobraževalni sistem in skupaj z dijaki ustvarili svojevrstno skupnost, ki jo v olimpijskem vzdušju žlahtnijo sodelovanje, povezanost in tovarištvo.

Cilj Državnega panožnega nordijskega centra Kranj je celostni razvoj mladih tekmovalcev na športnem in izobraževalnem področju. Pedagogi in trenerji mladim namenjajo veliko pozornosti, saj želijo, da bi bili dobro pripravljeni na življenje med športno kariero in po njej. Manjše učne skupine dijakinjam in dijakom omogočajo osebni pristop in različne oblike podpore, na voljo pa jim je tudi izobraževanje po spletu.

»Leta 2004 se je ideja o državnem panožnem nordijskem centru začela z enim trenerjem in kombijem, zdaj imamo 62 skakalcev in skakalk, kombinatorcev in kombinatork iz celotne Slovenije,« se je ob 15-letnici delovanja centra leta 2019 spominjal Gorazd Pogorelčnik, ki pri Smučarski zvezi Slovenije vodi panogi smučarski skoki in nordijska kombinacija. Od tedaj se je center še bolj okrepil, dopolnil ga je državni panožni center za tek in biatlon, ki je prvo generacijo tekmovalcev sprejel v šolskem letu 2019/2020.

Državni panožni nordijski center Kranj danes obiskujejo nadarjeni najstniki iz vse Slovenije. Tam se učijo, trenirajo, preživljajo prosti čas, odraščajo v odgovorne ljudi in izjemne športnike. Uspešnost centra potrjujejo številni najuspešnejši in najprepoznavnejši slovenski športniki in športnice, med njimi Peter Prevc, Primož Roglič, Nika Križnar, Urša Bogataj, Špela Rogelj, Ema Klinec, Žan Košir, Vesna Fabjan in drugi. V manj kakor dveh desetletjih od ustanovitve je center postal slovenski nordijski panteon mladih talentov. To potrjuje izjemno uspešna letošnja sezona, v kateri so se članice slovenske ženske reprezentance v smučarskih skokih uvrstile v svetovni in olimpijski vrh, izjemne dosežke so dosegli člani moške reprezentance v smučarskih skokih in v Planici sijajno končali sezono, Žiga Jelar pa je osvojil mali kristalni globus. Urša Bogataj, Nika Križnar, Peter Prevc in Timi Zajc so skupaj postali prvi olimpijski prvaki v zgodovini mešanih smučarskih skokov na olimpijskih igrah.

Državni panožni nordijski center Kranj je svež in navdihujoč primer vrhunske izobraževalne institucije, po kateri se zgledujejo v Evropi, Združenih državah Amerike in na Kitajskem. Dokazuje, da uspehi športnic in športnikov temeljijo na sistematičnem strokovnem delu in predanem človeškem pristopu pedagogov, trenerjev in drugih, ki se zavedajo svojega poslanstva in mladim pomagajo, da postanejo izobraženi vrhunski športniki in sijajne, navdihujoče osebnosti, po katerih se lahko zgledujemo vsi.

Deli novico