Prva zmaga Glorie Kotnik!

Gloria Kotnik je zadnjo tekmo v koledarskem letu zaključila na najboljši možni način – z zmago. V italijanski Cortini d´Ampezzo je v svojem stoenainštiridesetem nastopu na tekmi svetovnega pokala prvič zmagala. Slovenski uspeh na nočnem paralelnem veleslalomu v Dolomitih je s četrtimi mestom dopolnil Žan Košir, Tim Mastnak (30. mesto) in Rok Marguč (33. mesto) pa se nista prebila v večerni finale.


Gloria Kotnik je koledarsko leto zaključila z zmago in je trenutno vodilna tako v veleslalomskem kot skupnem seštevku svetovnega pokala paralelnih disciplin. (Foto: Miha Matavž) 

Zmaga in majici vodilne v veleslalomskem in skupnem seštevku

Gloria Kotnik je že v četrtek v Carezzi nakazala, da so njene prve stopničke v svetovnem pokalu (po štirih četrtih mestih) zelo zelo blizu, pravzaprav je bilo zgolj vprašanje časa kdaj se bo končno zavihtela na zmagovalni oder. In nismo dolgo čakali. V današnjih popoldanskih kvalifikacijah si je na progi Tondi Normalle – 25 vratic je nanjo postavil domači trener Rudy Gally – s petim rezultatom kvalifikacij (2. mesto na modri in 16. mesto na rdeči progi) postavila odlično izhodišče za finale pod žarometi. V osmini finala je tesno (za 5 stotink) ugnala varovanko njenega očeta Petra, Avstrijko Danielo Ulbing, v četrtfinalu je bila boljša od Poljakinje Aleksandre Krol (v četrtek je Glorio premagala v polfinalu), v polfinalu od Kanadčanke Megan Farrell (na koncu tretjeuvrščena) in v velikem finalu še od Nemke Ramone Theresie Hofmeister.  

»Zelo vesela, da mi je uspelo prav na mojem najljubšem prizorišču. V Carezzi sem se pošalila, da bo v Cortini, če bom vsako tekmo rezultat izboljšala za štiri mesta (v Winterbergu je bila osma, v Carezzi četrta, op.p), veselo. In je res veselo!« je bila po tekmi nasmejana Velenjčanka, ki je se je prav na vseh letošnjih tekmah svetovnega pokala uvrstila med najboljših deset in je trenutno vodilna alpska deskarka v svetovnem pokalu.

Kotnikova na poti do velike zmage. (Foto: Miha Matavž)

Visoko tudi Žan Košir

Prvič letos pa se je v elitno deseterico, na četrto mesto, zavihtel Žan Košir. Po desetem mestu v kvalifikacijah, je v izločilnih dvobojih najprej premagal Nemca Stefana Bumeistra in nato še Poljaka Oskarja Kwiatkowskega, v polfinalu pa ga je zaustavil zmagovalec Carezze, Avstrijec Andreas Prommegger. Slednji je v velikem finalu premoč moral priznati domačinu Rolandu Fischnallerju, ki je v svojem 235 nastopu v svetovnem pokalu dosegel že dvajseto zmago in se šestinštiridesetič zavihtel na zmagovalni oder. Košir je v boju za stopničke izgubil proti še enemu domačinu, Aaronu Marchu.

»Dolg dan je za mano. Naporen tako psihično kot fizično. Na treningih sem bil vseskozi v ospredju, a tista prava forma se izoblikuje na tekmah. Lepo napredujem, pripravljen sem na naslednji korak,« pa je s stopnjevanjem forme zadovoljen Žan Košir. Brez uvrstitve v finale (30. mesto) je tokrat ostal Tim Mastnak, ki je bil po prvi kvalifikacijski vožnji z drugim mestom sicer na dobri poti k novi vrhunski uvrstitvi. »Žal se mi je v drugi vožnji pripetila napaka, izgubljenega časa nisem mogel nadomestiti in zato že pogledujem naprej. Naslednji teden me čaka serija treningov. Da si povrnem prave občutke in leto 2023 nato pričnem z eno lepo uvrstitvijo,« pa po tekmi ni bil pretirano razočaran Celjan, ki se zaveda, da je zelo hiter in da bo z nekaj sreče znova na pozicijah, ki mu pritičejo. Razočaranja pa takoj po tekmi ni skrival Rok Marguč (33. mesto), ki je bil na prvih dveh preizkušnjah sezone po dolgem času zelo blizu šestnajsterici in je bil prepričan, da bo tokrat naredil še korak naprej. »Kljub zelo veliki napaki v prvi kvalifikacijski vožnji, sem le za las zgrešil drugo. V nadaljevanju sezone bom moral biti predvsem bolj sproščen, znova bom moral začeti še bolj uživati v tekmovanju, pa bo posledično prišel tudi rezultat,« pravi Marguč.

»Zmaga – najlepši zaključek decembrske serije! Gloria je bila tudi tokrat odlična, Žan se je vrnil tik pod vrh in dokazal, da je še vedno vrhunski tekmovalec.  Žal sta se Timu in Roku pripetili napaki v kvalifikacijah. Ampak vemo in vidimo, da sta hitra, tako da se vsi skupaj že veselimo novih izzivov, novih tekem,« pa nam je povedal vodja paralelnih disciplin Jure Hafner, ki se nadeja, da bodo z ekipo kmalu lahko trenirali tudi na domači Rogli.

Hkrati z alpskimi deskarji pa so v ZDA (Copper Mountain) tekmovali deskarji prostega sloga. V finalu tretje letošnje tekme v skokih prostega sloga (big air) sta bila danes najboljša Norvežan Marcus Kleveland in Japonka Mari Fukada. Že dan prej (v petek zvečer po našem času) smo dobili zmagovalca prve letošnje tekme v snežnem žlebu (half pipe). Prvega mesta v Coppru sta se veselila Avstralec Scotty James in Španka Queralt Castellet. Naj Mekinc (53. mesto, skoki) in Tit Štante (26. mesto, žleb) in sta tekmi končala v četrtkovih oziroma sredinih kvalifikacijah.

Zvočne izjave:
Jure Hafner (MP3)
Gloria Kotnik (MP3)
Tim Mastnak (MP3)
Rok Marguč (MP3)

>>> Rezultati Cortina d´Ampezzo
>>> Rezultati Copper Mountain

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES