Rok Marguč tretji v Berchtesgadnu

V nemškem Berchtesgadnu je bila danes na sporedu zadnja posamična tekma alpskih deskarjev za svetovni pokal v tej sezoni. Rok Marguč se je po Rogli 2019 znova zavihtel na zmagovalni oder, s tretjim mestom je osvojil tretje stopničke za Slovenijo v tej sezoni. V finalu sta deskala tudi Tim Mastnak (11. mesto) in Gloria Kotnik (14. mesto), Žan Košir pa je zadnji slalom sezone končal na 27. mestu. Jutri bo v Nemčiji še ekipni paralelni slalom na katerem bosta slovensko reprezentanco zastopala Gloria Kotnik in Žan Košir.

Rok Marguč se je enajstič povzpel na zmagovalni oder v svetovnem pokalu in je na lestvici slovenskih uvrstitev na stopničke na četrtem mestu za Dejanom in Žanom Koširjem ter Rokom Flandrom. (Foto: Miha Matavž) 

Rok Marguč je že na svetovnem prvenstvu v Gruziji nakazal, da bi se tudi na zadnjih tekmah svetovnega pokala v tej sezoni utegnil vrniti med najboljše. V sredo je na domači Rogli deskal v finalu zadnjega letošnjega paralelnega veleslaloma za svetovni pokal, danes pa mu je to uspelo še na zadnjem slalomu sezone. Po izjemnih kvalifikacijah (prvo mesto) je v osmini finala zanesljivo izločil enega boljših slalomistov zadnjih let, Italijana Aarona Marcha, v četrtfinalu Kanadčnana Arnouda Gaudeta (na letošnjem svetovnem prvenstvu je v slalomu osvojil bron) in nato v boju za stopničke še Američana Codyja Wintersa (drugi v kvalifikacijah). V polfinalu ga je ustavil kasnejši zmagovalec Fabian Obmann (Avstrijec je v velikem finalu premagal rojaka Arvida Aunerja).

»Zelo sem bil vesel zmage v kvalifikacijah. Škoda pa za napako v polfinalu izločilnih dvobojev. Če je ne bi bilo, bi bil najbrž na vrhu tudi na koncu. Vseeno sem seveda še kako zadovoljen in vesel, da sem tako zaključil sezono. Od srca se mi je odvalila ena zelo velika skala,« je bil svojih enajstih stopničk v svetovnem pokalu (prve je osvojil leta 2007 v japonskem Furanu) vesel Laščan, ki namerava mesec zaključiti z nastopi na italijanskem in avstrijskem državnem prvenstvu.

Arvid Auner, Fabian Obmann in Rok Marguč na zmagovalnem odru v Berchtesgadnu. (Foto: Miha Matavž)

Drugi slovenski finalist Tim Mastnak (6. mesto v kvalifikacijah) je v osmini finala naredil napako v zgornjem delu in tako tekmecu (Bolgar Radoslav Jankov) odprl vrata v četrtfinale, sam pa je končal na 11. mestu. »Kvalifikacije so mi odlično uspele, pravzaprav ne vem, če sem bil v slalomskih sploh kdaj že tako uspešen. V finalu sem želel nadaljevati v tem slogu, a se je žal zgodil kar grd padec in odstop. Na dosegu roke je bilo veliko več, razmere so mi namreč zelo ustrezale,« je po tekmi povedal Celjan, ki pa se ni poškodoval. Pa slalomska sezona? »Zadovoljen. Tudi v slalomu sem se začel konstantno uvrščati v finale, kar je bil eden izmed mojih ciljev te sezone, ki pa je še ne bo konec. Po nekaj dneh počitka se bom vrnil na sneg in nadaljeval s treningi, izkoristil bom dobe razmere,« nam je na poti iz Nemčije v Slovenijo še povedal aktualni olimpijski podprvak ki je letošnjo sezono odprl s slalomskimi stopničkami.

Tim Mastnak bo s snežnimi treningi nadaljeval tudi po zaključku svetovnega pokala. (Foto: Miha Matavž)

Žan Košir je po dobri prvi kvalifikacijski vožnji (7. mesto) v drugi naredil napako in tako ostal brez želenega finala (27. mesto). »Znova toplo-hladno. Prva kvalifikacijska vožnja je bila solidna, v drugo sem želel še nekaj dodati, a sem spregledal dvojno luknjo na progi. Po napaki so bile sanje o še enem finalu zaključene a imam jutri še eno priložnost na ekipni tekmi mešanih dvojic. Veseli me dejstvo, da je Gloria danes vozila dobro in bova jutri lahko suvereno napadla,« pa je po kvalifikacijah vso energijo v jutrišnjo zadnjo tekmo sezone usmeril Tržičan.

Gloria Kotnik se je prvič po poškodbi kolena uvrstila v izločilne dvoboje (14. mesto v kvalifikacijah). V osmini finala je bila vseskozi enakovredna tekmici (Nemka Chayenne Loch), v cilju je bila le sedem stotink za njo. Na koncu je tako zasedla 14. mesto, podelila si ga je z Italijanko Eliso Caffont. Zmagala je najboljša kvalifikantka, Čehinja Ester Ledecka, ki je v velikem finalu premagala domačinko Ramono Hofmeister. Tretja je bila Gloriina tekmica iz osmine finala, ki je v malem finalu ugnala zmagovalko Rogle, Avstrijsko Sabine Schöffmann.

»Res sem vesela, da se mi je prvič po poškodbi uspelo uvrstiti v finale, sezono tako končujem z dobrimi občutki,« pa je po zadnji posamični tekmi dejala naša bronasta olimpijka, ki je poleg Mastnaka in Marguča v tej sezoni stala na zmagovalnem odru svetovnega pokala.

Gloria Kotnik sezono zaključuje z dobrimi občutki. (Foto: Miha Matavž)

»Končno spet stopničke za Slovenijo. Lep zaključek sezone. Rok je na zadnjih treh tekmah nastopal res sproščeno in to je bilo danes še posebej očitno. Škoda za Tima, ki je imel lepo izhodišče, tudi Gloria je bila dobro na poti. Tekma je bila kljub spomladanskim razmeram zelo dobra, regularna, dvoboji izenačeni. Vsi smo uživali, super dan! Upam, da bo tudi jutri tako in se bomo veselili uspeha Glorie in Žana,« pa nam je po zadnji posamični tekmi sezone povedal Jure Hafner, strokovni vodja paralelnih disciplin v slovenski reprezentanci.

Ekipna tekma se s predkrogom začne jutri ob 12:45. Žan Košir in Gloria Kotnik se bosta pomerila z Japoncema (Shogo Suminaga – Suzumi Maeda). Ob zmagi ju v prvem krogu čakata Avstrijca Arvid Auner in Claudia Riegler.

 Zvočne izjave:
>>> Rok Marguč
>>> Tim Mastnak
>>> Gloria Kotnik
>>> Žan Košir
>>> Jure Hafner

>>> Rezultati Berchtesgaden

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES