Sanje so se uresničile

Timi Zajc je postal novi svetovni prvak v smučarskih skokih na veliki napravi v Planici. 22-letni slovenski reprezentant je z daljavo dneva v drugi seriji poskrbel za evforijo domačih navijačev v dolini pod Poncami.

Slovenska delegacija © Žiga Živulovič jr. / BoBo

Drugo mesto je osvojil Japonec Rjoju Kobajaši, brona pa se je veselil David Kobacki. Slovenske zastave in 8500 obiskovalcev je slovenskemu junaku dalo dodatno energijo za izjemen drugi skok, dolg 137 metrov, ki mu je prinesel prvi naslov svetovnega prvaka v smučarskih skokih. Zajc se je pridružil Franciju Petku, Roku Benkoviču in Emi Klinec, ki so za Slovenijo osvojili zlato FIS-ovo snežinko v smučarskih skokih.

Ducat zmag za norveško štafeto

Norveška moška štafeta v smučarskih tekih ne pozna poraza na zadnjih dvanajstih FIS svetovnih prvenstvih v nordijskem smučanju. Skupaj so na štafetnih nastopih osvojili 27 medalj, od tega 20 zlatih. Hans Christer Holund, Paal Golberg, Simen Hegstad Kueger, Johannes Hoesflot Klaebo je norveška četverica, ki je že na začetku prevzela vodstvo in nabrano prednost ohranila vse do cilj. Od leta 1991 do prvenstva v Planici so Norvežani le enkrat ostali brez zlate medalje, ko so bili v Ramsauu 1999 od njih boljši Avstrijci. Srebrno medaljo so si priborili Finci, ki so za zmagovalci zaostali za skoraj 47 sekund in prišli do prve štafetne medalje po letu 2009. Tretje mesto na pripadlo Nemcem. Slovenska reprezentanca je štafetno preizkušnjo končala na 11. mestu s šestimi minutami in 42. sekundami zaostanka.

Magična sobota v Planici

Kot prvi se bodo na tekmovališča podali nordijski kombinatorci, ki jih ob 10.30 čaka zadnja odločitev na prvenstvu. Najprej se bodo podali na vrh velike skakalnice, nato pa jih ob 15.00 čaka še 10 km tekaška preizkušnja. 
Smučarske tekačice čaka tradicionalna 30 km tekma v klasični tehniki, z začetkom ob 12.00. Dan bodo zaključili smučarji skakalci z ekipno tekmo na veliki napravi. To bo tudi zadnja preizkušnja skakalcev na prvenstvu v Planici.

Leskatajoča zlata sreča na Trgu Zmagovalcev

Na Trgu zmagovalcev so podelili novih 24 medalj, saj so na oder prišle najboljše smučarske tekačice in tekači s štafetnih preizkušenj. Tako v ženski kot v moški konkurenci so si konkurenco podredili norveški predstavniki. Za najuspešnejši nacijo v smučarskih tekih sta bili to 20 in 21. zlata medalja na prvenstvu v Planici.

Morda niste vedeli…

  • Eric Frenzel je postal najuspešnejši športnik na FIS svetovnih prvenstvih v nordijskem smučanju. Nemški nordijski kombinatorec je v Planici osvojil že svojo 18. medaljo in tako na večni lestici prehitel norveškega smučarskega tekača Bjørna Dæhlieja, ki jih ima skupaj 17.
  • Norveške smučarske tekačice in tekači imajo v eni sezoni na voljo 800 tekaških smučk, švedska reprezentanca jih ima pol manj, 400. V dobri sezoni tekmovalec zlomi zgolj tri palice.
  • Serviserji smučarjev tekačev imajo 14 urni delavnik, na progi in delavnici. Na dan pa s smučmi pretečejo od 30 do 40 km.
  • Nemški nordijski kombinatorec Johannes Rydzek je leta 2017 na svetovnem prvenstvu v Lahtiju vseh štirih tekmah osvojil zlato medaljo. Njegov dosežek bi lahko v Planici ponovil Norvežan Jarl Magnus Riiber, ki mu manjkal le še ena zmaga.

Zabavni program in podelitve

04.03. | 12:00 | Arena zabave, Planica

  • Animacija & Veseli Begunjčani

| 20:23 | Trg Zmagovalcev, Kranjska Gora

Podelitev odličij
Smučarski skoki moški HS138
Smučarski skoki moški HS138 ekipno
Smučarski tek ženske 30km K
Nordijska kombinacija moški HS138/10km

| 21:20 | Trg Zmagovalcev, Kranjska Gora

  • Koncert Siddharta

05.03. | 12:00 | Arena zabave, Planica

  • Animacija & Veseli Begunjčani

Tekaški stadion, Planica

Podelitev odličij – po zadnji tekmi

Smučarski tek moški 50 km

Tekaški stadion, Planica
Zaključna slovesnost

Deli novico

Gorenje-TEK
Zavarovalnica-Triglav-TEK
NLB-TEK
Telekom_K
Geoplin-TEK
multiessence
Avtohisa-Kranj-slogan-TEK
Intersport-TEK
Defendyl-TEK
Tosidos-TEK
PKP-TEK