Odličen uvod dvojice Fak-Klemenčič v novo sezono

Jakov Fak in Polona Klemenčič sta sanjsko odprla novo sezono svetovnega pokala v biatlonu. Na tekmi mešanih dvojic sta zasedla izjemno četrto mesto in za stopničkami zaostala zgolj pet sekund. Zmaga je ostala doma na Švedskem.

jakov Fak in Polona Klemenčič sta bila izjemno usklajena. Foto: NordicFocus

Dan v Östersundu na Švedskem se je začel odlično za slovenski biatlon. Na prvi tekmi sezoni – mešani štafeti dvojic – sta izjemno formo prikazal Jakov Fak in Polona Klemenčič. Kljub slabšemu startnemu položaju, je Jakov Fak izkoristil vse svoje izkušnje v prvi svoji predaji. Tekel je taktično izjemno, si odlično izboril mesto v skupini, z dvema strelskima postankoma brez napake pa je reprezentančno kolegico v ogenj poslal iz izjemnega četrtega mesta.

Polona Klemenčič je uvodni nastop v sezoni začela z malce nervoze. Zgrešila je prvi strel leže, nato pa padla v ritem in hitro podrla preostale štiri tarče in nato izkoristila že prvo popravo. Enako se ji je zgodilo tudi na postanku leže. Kljub temu, da je zdrsnila na 10. mesto, je ohranila stik z najboljšimi.

Fak je v drugi svoji predaji še bolj tvegal in tekel izjemno hitro. To je sicer pomenilo, da je moral trikrat popravljati (enkrat leže in dvakrat stoje). Grešili so tudi tekmeci in Slovenija se je povzpela na sedmo mesto, s 50 sekundami zaostanka za vodilno Švedsko.

Fantastičen nastop pa je za zaključek uspel Poloni Klemenčič. Za streljanje si je morda vzela kakšno sekundo več, a je brez poprave zadela vseh 10 strelov, ob tem pa še izjemno hitro tekla. Zadnji strelski postanek je zapustila v družbi dveh tekmovalk na petem mestu. Z njo sta se v boj podali četrta Nemka in šesta Avstrijka, nekaj sekund prednosti je imela Francozinja. Klemenčičeva je brez težav v zadnjem krogu opravila z neposrednima tekmicema, le pet sekund pa ji je zmanjkalo, da bi pritekla na stopničke in s tem prehitela najboljšo biatlonko lanske sezone Julio Simon iz Francije.

Zmagala je dvojica iz Švedske, ki je za 14 sekund prehitela norveško dvojico.

Zvočni izjavi (mp3):

Jakov Fak: “Pogoji so bili zelo težki, saj nismo imeli nikjer še priložnosti trenirati v mrazu in je bilo malce šoka za prste. Vseeno prvi komplet streljanja super, v drugem pa je na teh tekmah malce specifično. Treba je več tvegati, če želiš napredovati, saj je proga zelo kratka. Poskusil sem, a sem žal moral popravljati, a to naredil relativno hitro. Sedaj pa je to Polona popravila odlično in vrhunska uvrstitev.”

Polona Klemenčič: “Ena res dobra tekma. Na prvih dveh streljanjih sem imela morda malce zmrznjene roke in sem malce težje streljala. Na srečo sta bili samo vsakič po ena poprava. Nato pa se je vse poklopilo in naredila 0,0. Zadnji krog sem poskušala dati vse od sebe in se približati tudi Francozinji, ki pa je bila žal hitrejša. Vseeno je to res en super rezultat.”

Uradni rezultati >>

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.L. VITTOZZI1091
2.L. JEANMONNOT1068
3.I. TANDREVOLD1044
17.A. LAMPIC378
63.P. KLEMENCIC44
85.L. REPINC7
1.J. BOE1262
2.T. BOE1080
3.J. DALE-SKJEVDAL949
24.J. FAK313
40.L. PLANKO108
47.A. VIDMAR64
50.M. DOVZAN61
90.M. REPNIK3