Še en odmeven medijski dan

Začetek meseca oktobra je že tradicionalno namenjen druženju SLOSKI reprezentanc s sedmo silo. Na lep oktobrski dan so se v Nordijskem centru Planica zbrali alpski, telemark, nordijski in smučarji prostega sloga ter biatlonci, pa seveda tudi deskarji na snegu. Vrste slednjih so na srečanju v dolini pod Poncami zastopali Urška Pribošič, Gloria Kotnik, Rok Marguč in Žan Košir.


Deskarska posadka na medijskem SLOSKI dnevu v Nordijskem centru Planica. (Foto: SloSki Snowboard)

Poleg omenjenih A reprezentantov so se srečanja z mediji in druženja s SLOSKI kolegi udeležil tudi Jure Hafner (strokovni vodja paralelnih disciplin), Bojan Poljanšek (vodja panoge) in Matic Tratnik (fizioterapevt).

Z nastopi v svetovnem pokalu bodo izmed deskarjev prvi pričeli prostoslogaši, ki nastopajo v t.i. »park« disciplinah. Že 22. oktobra bo v švicarskem Churu na sporedu tekma v skokih prostega sloga (big air). Na tej bo slovensko deskanje zastopal Naj Mekinc, ki se v teh dneh pod vodstvom trenerja Matevža Pristavca in v družbi B reprezentantov Ožbeja Kuharja, Lenarta Maligoja in Aljaža Sladiča pripravlja v švicarskem Saas Feeju. Na uvodu v Švici pa ne bo prve dame slovenskega deskanja prostega sloga, Urške Pribošič, ki v naslednjih dneh odhaja na trening v Avstrijo. »Moji skoki v tem trenutku še niso na tako visokem nivoju, da bi bila konkurenčna v svetovnem pokalu, zato bom nekaj uvodnih tekem najvišjega ranga zagotovo izpustila in se posvetila treningu. Na podlagi forme in nivoja izvedenih skokov pa se bom potem sproti, tekom sezone, odločala o posameznih nastopih. Vsekakor pa je moj glavni cilj sezone dober nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo konec februarja in v začetku marca v gruzijskem Bakurianiu,« nam je v Planici povedala edina predstavnica deskarjev prostega sloga na druženju z mediji.


Žan Košir, Gloria Kotnik, Urška Pribošič in Rok Marguč. (Foto: SloSki Snowboard)

Ob odsotnosti olimpijskega podprvaka Tima Mastnaka, ki je bil na treningu, je bila deskarska »zvezda dneva« bronasta olimpijka Gloria Kotnik. Velenjčanka v novo sezono (prvi tekmi svetovnega pokala bosta 3. in 4. decembra v italijanskem Livignu) vstopa s povsem drugih pozicij kot v preteklih letih. Medijska pozornost, ki ne pojenja, jo ne moti. Prav nasprotno, še kako se zaveda, da je le-ta še kako pomembna za vse športnike, ki sredstva za delovanje dobivajo (tudi) na trgu. »To je del igre, v kateri sem. Zaradi tega se na sezono nisem pripravljala prav nič drugače kot doslej. Poseben poudarek sem dala ustrezni kondicijski pripravi, posvetila sem se krepitvi določenih mišičnih skupin. Dobro sem pripravljena, vselim se nove sezone in vsega kar spada zraven,« je bila sproščeno nasmejana simpatična športnica, ki na sneg odhaja čez dober teden dni. Že danes, po druženju z mediji, pa sta na snežni trening (Kaunertal, Avstrija) z Juretom Hafnerjem in Maticem Tratnikom odpotovala Rok Marguč in Žan Košir. Laščan je nedavno že opravil nekaj snežnih treningov na Hintertuxu in Kaunertalu. »Po dveh, treh sezonah, ki so bile rezultatsko bolj »sušne«, si želim nazaj na vrh, za začetek med šestnajsterico. Poleti so bile snežne razmere slabe, zdaj pa so zelo dobre. Prepričan sem, da jih bom dobro izkoristil in na prve tekme prišel ustrezno pripravljen. Nenazadnje pa imam že dovolj izkušenj in znanja ter deskarske kilometrine, tako da je kvaliteta vedno pred kvantiteto tudi kar se tiče snežnih treningov,« pravi Marguč. Izkušenj pa ne manjka niti Tržičanu Žanu Koširju, ki je snežno podlago začutil na nekaj treningih štarta v snežnem tunelu Nordijskega centra Planica, med vratca pa odhaja prvič v okviru priprav na poolimpijsko sezono. »Pred nami sta dva ključna meseca na snegu. V tem obdobju bom dobil vse potrebne povratne informacije, videl bom, če sem pri kondicijskih treningih šel v pravo smer. Upam, da bom sezono dobro začel. Dober izid pač da zagon. Seveda si želim novih stopničk, kaj pa drugega,» je bil, tako kot vedno, odločen Košir.

Deskarje in deskarko v paralelnih disciplinah bo po slovesu Izidorja Šušteršiča, ki odslej dela s Poljaki, vodil Jure Hafner. Ločan, v preteklem olimpijskem obdobju je delal kot pomočnik trenerja Petra Kotnika v kitajski reprezentanci je pred sezono v novi vlogi strokovnega vodje paralelnih disciplin optimističen.

Jure Hafner se je vrnil v slovensko deskarsko reprezentanco. (Foto: Sloski Snowboard)

»Naši reprezentanti imajo individualne programe za delo. Z menoj pa bodo opravljali določeno število skupnih treningov na snegu v pripravljalnem obdobju in tekom sezone, podporo jim bom nudil tudi na tekmah. Vrhunec sezone bo seveda svetovno prvenstvo v Gruziji in pa domača tekma na Rogli. Konkurenca? Izjemnih in številčno močnih Rusov po vsej verjetnosti ne bo, ampak tudi v ostalih reprezentancah se v ospredje prebija kar nekaj mladih, ki so željni dokazovanja. Po igrah v Pekingu tudi ni bilo nekega večjega osipa, tako da v igri za vrh ostajajo številni »stari mački«, ki še niso rekli zadnje besede,« pa nam je pred odhodom iz Planice povedal Jure Hafner.

Planica bo še celoten mesec v znamenju deskanja, saj bodo prav vsak konec tedna v snežnem tunelu Nordijskega centra na sporedu delavnice za otroke in mladino. »V času krompirjevih počitnic pa prav vsak dan. Po vsej verjetnosti bomo ponudili tudi možnost bivanja na lokaciji. Ob koncu prihajajočih počitnic bomo organizirali tudi tekmi in sicer »fun cross«, ki je primeren za vse tečajnike, ki so se in se še bodo udeleževali delavnic, pa tudi tiste z nekaj izkušnjami. Poleg krosa pa bomo organizirali še atraktivno »freestyle« tekmo na drsnem objektu na katero pa bodo vabljeni tudi naši najboljši deskarji,« pa oktobrsko deskarsko dogajanje v Planici z zaključnim tekmovalnim »rejlsešnom« napoveduje vodja panoge deskanje na snegu, Bojan Poljanšek.  

IZJAVE:
Urška Pribošič (MP3)
Gloria Kotnik (MP3)
Rok Marguč (MP3)
Žan Košir (MP3)
Jure Hafner (MP3)

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES