Silvestrska turneja s štirimi tekmami, vračajo se gledalci

Silvestrska turneja FIS svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske bo eden vrhuncev letošnje sezone. Na Ljubnem ob Savinji priprave na dogodek že tečejo, zlata sova pa bo ob prelomu leta dočakala premiero pred gledalci.

Zbrani na predstavitvi tekem na Ljubnem in v Beljaku © SloSki

predsednik častnega odbora Ljubno, predsednik Upravnega odbora BTC, Jože Mermal

Iz leta v leto se zelo trudimo, da nadgrajujemo športno infrastrukturo, kar nam korak po koraku tudi uspeva. Danes že lahko vidimo prve skice novih skakalnic arhitekta Braneta Smoleja. Želimo si, da postopoma pridemo do nove, večje skakalnice v velikosti 125 metrov, na kateri bi lahko skakali tako fantje kot dekleta. To je naš cilj. Ljubno je zibelka ženski skokov ne samo v Sloveniji ampak v mednarodnem prostoru. Ogromno smo naredili za sam razvoj ženskih skokov v globalnem smislu. Projekt moramo predstaviti Ministrstvu za šport in razložiti zakaj potrebujemo še en center na Štajerskem. Mislim, da si ta predel Slovenije to enostavno zasluži, da se tu izplača razvijati ta šport. Letos nas torej čaka še veliko dela, a na Ljubnem smo optimistični. Tudi s sponzorji smo se nekako zavezali, da bomo to športno infrastrukturo v naslednjih letih skušali realizirati.

Kar se tiče Silvestrske turneje pa je tako, da letos sodelujemo v Avstrijo, z Beljakom in na to smo zelo ponosni. Dekleta bodo verjetno zelo vesela, da se čim prej vidimo na Ljubnem. Že sama pravijo, da je najlepše doma, predvsem pa na Ljubnem, kjer je vzdušje enkratno. Čez 10 dni boste po celi Sloveniji že lahko opazili oglase, zato da pride čim več navijačev, da bo vzdušje res vrhunsko, silvestrsko, novoletno.

Letos delamo proračunom preko pol milijona evrov. To je tudi za nas presenečenje, da imamo tako visoke stroške. Zavezani smo, da speljemo dve nočni tekmi, ki pa zahtevata razsvetljavo in samo s tega naslova imamo 150.000 evrov stroškov več, tudi ostali stroški na prizorišču pa so višji za okrog 60.000 evrov. Pri sponzorjih ostaja posluh, že zdaj pa bi se rad zahvalil vodstvu BTC-ja, da se je odločilo, da podjetje prispeva dodatnih 50.000 evrov k tej tekmi. Zato tudi apeliram na vse ostale sponzorje, donatorje, da prisluhnejo, da organiziramo to zgodbo. Seveda smo optimisti, a potrebnega bo še veliko napora v naslednjih dveh, treh tednih, da bomo to realizirali. Moram reči, da je Petra Grosman, ki pokriva marketing, vložila ogromne napore skupaj z vodstvom OK Ljubno. Že zdaj smo pri številki blizu 400.000 evrov in zato smo optimisti, da bomo tudi to realizirali. To je naša zaveza, tako OK, kot tudi Občine Ljubno in vseh naših pokroviteljev, da to realiziramo. Veselimo se, da prihajajo dekleta na Ljubno. Računam, da bodo vražja dekleta poskrbela za eno najbolj vražjih in uspešnih tekem!

glavni izvršni direktor družbe BTC, Damjan Kralj

Želimo si predvsem dobrih skokov in morda kakšnih stopničk, v vsakem primeru pa bomo z veseljem navijali. Sicer pa je ta dogodek res enkraten. Tudi sam bi se rad zahvalil naši Petri za velik aganžma. Veliko dela opraviva tudi z Miho Mermalom, vsi skupaj vzpodbujamo ostale pokrovitelje. Vemo, da smo v času energetske krize. Iz ene krize prehajamo v drugo, projekti pa so zato vedno dražji. Zato smo tudi rekli, da dodatno okrepimo našo vlogo glavnega pokrovitelja. Vse v želji, da so tovrstni projekti še mogočnejši. Silvestrska turneja je zanimiva za vse pokrovitelje in verjamem, da bomo tudi njih vzpodbudili, da bodo še močneje pristopili k temu projektu. Se vidimo!

predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, Borut Meh

Velika stvar je, da je tekma svetovnega pokala prerasla v Silvestrsko turnejo. Koliko to stane, že vemo, res pa je, da brez prizadevnega organizacijskega odbora, brez glavnega pokrovitelja BTC-ja, takšne tekme zagotovo ne bi bilo moč organiziranosti. Veliko vlogo pa je odigrala tu tudi lokalna skupnost na čelu z županom, ki se mu lepo zahvaljujem. To je nenazadnje vseslovenski projekt. Na SZS smo ponosni, da lahko z odlično ekipo prispevamo oz. pustimo nek pečat temu dogodku. Vsi skupaj vabljeni na Ljubno in hvala še enkrat vsem za vaš prispevek!

župan občine Ljubno ob Savinji, Franjo Naraločnik

Najlepša hvala vsem vpletenim, da naše sanje lahko postajajo resničnost. Hvala SZS, hvala dragim prijateljem iz Beljaka, da ste se nam pridružili na Silvestrski turneji. Življenje nas samo prepričuje in navaja na to, da je razvoj potreben za to, da rastemo. Če smo zadovoljni z vsem, bomo nekje obstali in se bomo po toku spuščali nižje. Vsaka taka tekma nam predstavlja nov izziv, ki se ga lotevamo izredno odgovorno, s kopico ljudi, prostovoljcev, ki delajo zastonj, ki vlagajo svoj trud, svoj čas v to, da res na Ljubnem izvedemo najlepše tekme svetovnega pokala. Dobrodošli na Ljubnem! Mi se bomo potrudili, da bomo dobri gostitelji in da se skozi projekte pridružimo še močnejšim in modernejšim centrom.

predsednik OK Ljubno, Rajko Pintar

Letos organiziramo že 17. tekmo na najvišjem nivoju. To bo dvanajsta tekma svetovnega pokala, pet tekem je bilo prej za točke celinskega pokala. Vedno smo delali, kar se tiče snega, pod izredno stresnimi pogoji in vedno nam je uspelo, tako bo tudi letos. Snega imamo na hribih že pol metra in več, to so tudi naše skrivne zaloge. Lani, ko smo imeli prvo Silvestrsko turnejo in ko je Nika Križnar zmagala na Silvestrovo, smo dobili nešteto sporočil »Naredili ste nam najlepši silvestrski večer do zdaj.« Slovenija je tako čutila, tako je opazila to tekmovanje in tako Slovenija živi z ženskimi smučarskimi skoki. Za nas pa je pomembna še ena stvar. Delamo, živimo in posvečamo vse moči za to, da izenačujemo šport žensk in moških. V tem stilu delamo tudi letošnjo turnejo. Nagradni sklad se je povečal za 100% v primerjavi z lani. Govorim o nagradnem skladu, ki ga zagotavlja organizator. Vsega tega pa ne bi bilo moč storiti brez velike, velike pomoči BTC-ja in občine Ljubno. Poudariti pa je potrebno tudi odlično sodelovanje s SZS, ki nas vzpodbuja in drži roko pri načrtih za nadaljevanje. Pripravljeni smo na tekmo, nudili bomo vse pogoje, da bo slovenska reprezentanca tako uspešna, kot je bila do zdaj. Veselimo se že novoletnega vzdušja na Ljubnem, kjer so luči že postavljene, prizorišče pa tudi čaka, da novo leto preživite na Ljubnem.

predsednik OK Beljak, Gerhard Prasser

Zelo sem vesel, da smo z Ljubnim ustvarili povsem nov format tekmovanja v ženskih skokih, Silvestrsko turnejo. Čas je bil, da dobijo oder, na katerem pokažejo svoje odlične predstave. Beljak je pripravljen na ta dogodek, potrudili pa se bomo, da boste vsi imeli dobre pogoje za spremljanje tekem pri nas. Vso srečo vsem!

Ženska skakalna reprezentanca © SloSki

Zoran Zupančič, glavni trener ženske skakalne reprezentance

Hibridni tekmi v Wisli sta bili mogoče za oceno, da smo jih dobili malo po glavi, čeprav ocenjujem, da smo prišli zelo dobro pripravljeni. Upam, da nam to ni prišlo preveč v kosti in da bomo še naprej napadali in da se punce tega ne bodo ustrašile in od tega bežale. Prepričan sem, na vseh dosedanjih treningih je bilo tako, da je forma še vedno na visokem nivoju. Vsekakor pa je težko pričakovati, da bodo vsa dekleta res konstantno vedno pri vrhu. V vrhunskem športu prihaja do nihanja, a zaupam v svoja dekleta. Imamo res močno ekipo in cilji se niso prav nič spremenili. Po Wisli je bilo kar nekaj dela na tekmovalni opremi, na dresih, tudi na testiranju zimske opreme. Danes smo prvič preizkusili zasneženo skakalnico v Planici. Jutri nas čaka še zadnji trening in potem odhajamo v Lillehammer.

Ekipa v primerjavi z Wislo bo malenkost drugačna, saj bo Jernejo Repinc Zupančič zamenjala Maja Vtič, poleg nje pa bodo tekmovale še Urša Bogataj, Nika Križnar, Ema Klinec, Nika Prevc in Katra Komar. To je tudi ekipa za Titisee-Neustadt, ostale tekmovale pa bodo potem imele možnost, da se uvrstijo na tekmi v Beljak, na Ljubnem pa bomo tako nastopali z nacionalnim paketom.

Nika Križnar

Že v Wisli sem bila zelo blizu stopničk, malce sem jih že vonjala. Tja smo šlo dobro pripravljeni, skoki v Planici niso bili slabi na treningu. Včasih se poklopi, včasih ne. V Wisli so bile druge tekmovalke močnejše, kar moramo sprejeti, a zdaj se ne bomo odmikale. Zagrabile bomo, saj vemo, da znamo. Sama sem delala na postavitvi, preizkusila sem opremo, danes je bilo veliko testiranja, kar se je izkazalo za zelo pozitivno. Sem optimistična in pozitivna za nadaljnje tekmovanje. Mislim, da smo vse komaj čakale, da zapade sneg, zelo smo bile vesele, ker je tudi v Planici že možno skakati na snegu. Vedno je bolje malce trenirati najprej doma, predvsem zaradi telemarka. Z mirno glavo grem v Lillehammer.

Urša Bogataj

V vrhunskem športu so prisotna nihanja. Zelo bi bila vesela, če mi uspe še na kakšni tekmi dobro skočiti. Na treningu je bilo nekaj lepih skokov, niso pa to tisti vrhunski kot v lanski sezoni. A tudi konkurenca napreduje, punc v odlični formi je vedno več. Želim si le še kakšnih dobrih skokov, to je vse.

Ema Klinec

Držim dobro pripravljenost že od oktobra, tako da sem zadovljna. Morda sem bila pred Wislo še bolj v formi, a konstanta ostaja. Če mi bo steklo na tekmi, se ne bojim. Upam pa predvsem na sproščenost in mirno glavo.

Katra Komar

Tekem se veselim, ker bo na snegu, ne tako kot v Wisli, ko je bila plastika, ki smo je že vsi naveličani. Upam, da bo na snegu bolje. Mislim, da sem malce napredovala v formi, a to bo potrebno potrditi.

Taja Bodlaj

Malo se še iščem, a se stvari izboljšujejo vseskozi.

Maja Vtič

Sigurno komaj čakam na tekme, sploh ker sem imela malce daljši premor in zato, ker bodo skoki spet na snegu.

Jerneja Repinc Zupančič

Trenutno skušam usklajevati študij in skoke, tako da se še malce lovim. Na obeh straneh skušam biti prisotna. Vsak teden malo skašem in študiram. Zdaj se mi na žalost ni uspelo uvrstiti na tekmo, a upam, da na naslednjih tekmah bom že zraven.

Nika Prevc

V teh dneh sem skušala obdržati formo izpred Wisle. Tam se se malce izgubila. Trenutno pa opravljam še zadnje težave z dresi. V Lillehammerju pa želim skakati podobno kot na treningu.

Deli novico