Slovenci z zgolj dvema popravama do izjemnega šestega mesta v Ruhpoldingu

Slovenska moška biatlonska štafeta se je znova izkazala. Miha Dovžan, Lovro Planko, Jakov Fak in Toni Vidmar so izkoristili poznavanje Ruhpoldinga in prišli do izvrstnega šestega mesta.

Toni Vidmar se je odlično boril proti najboljšim biatloncem v zadnji predaji. Foto: NordicFocus

Slovenski glavni trener in domačin iz Ruhpoldinga je poskrbel za spremembo vrstnega reda slovenskih tekmovalcev in zadel v polno. Tekmo je sicer, kot to veleva tradicija, začel Miha Dovžan, ki je znova pokazal, da se odlično znajde v gneči. Imel je eno popravo leže, v izjemno izenačeni konkurenci pa je predal na devetem mestu, a je njegov zaostanek znašal zgolj 25 sekund. Drugi se je tokrat na progo podal Lovro Planko. Planko je potrdil odlično formo iz Oberhofa in je tudi tokrat zadel vseh deset tarč, potreboval pa je le eno popravo stojew. Blesteli pa so tudi ostali biatlonci, tako da je Planko celo izgubil eno mesto in predal kot 10., a zaostanek Slovenije je bil še vedno manjši od minute za vodilnimi štafetami. Nato pa je na sceno stopil Jakov Fak, ki več kot očitno stopnjuje svojo formo. Na strelišču je bil ponovno brezhiben, zelo razpoložen pa je bil tudi na progi. Ker so ostali tekmovalci delali napake, je Slovenija napredovala celo do četrtega mesta. Tonija Vidmarja je čakala težka naloga, ki pa se je ni ustrašil in je svojo nalogo opravil odlično. Po vzoru reprezentančnih kolegov, je bil brezhiben na strelišču. V izjemno izenačeni konkurenci se je ves čas gibal med 5. in 7. mestom, na koncu pa žal izgubil boj z Avstrijcem, a prehitel Švicarja za končno izvrstno šesto mesto.

Znova so prepričljivo slavili Norvežani, ki so imeli na koncu 45 sekund prednosti pred Nemci, s tretjim mestom so znova navdušili Italijani.

Zvočne izjave (mp3):

Miha Dovžan: “Danes sem naredil dobro tekmo. Že na začetku se mi je dobro uspelo prebiti v ospredje. Čeprav sem imel zato manj zavetrja, je vseeno bolje, kot biti na elastiki v ozadju, ko se vedno pred klancem ustaviš in nato sprintaš. Proga je res izjemno hitra in vsi gredo na polno ves čas, kar je zelo naporno. Poskušal sem pridelati čim manj zaostanka in to mi je dobro uspelo.”

Lovro Planko: “Odločitev, da nastopim kot drugi, je bila povsem odločitev trenerja. Rekel sem mu le, da bom storil to, kar si on želi. In mislim, da sem to storil. Ena poprava stoje je bila posledica močnega teka in sem plačal malce davka. Žal danes smuči niso bile nič posebnega, sicer ne slabe, so bile povprečne in je zato težko loviti na progi. A se nam obeta znova zelo lep rezultat.”

Jakov Fak: “Zelo dober nastop zame. Sicer je težko sebe ocenjevati, predno pogledaš podatke. Na sami progi nimaš vedno pravega občutka, razen tega, kako se premikaš po poziciji. Strelsko je bilo vse narejeno tako kot mora biti. Tekaški del zelo dober z izjemo zadnje runde, ki sem jo izvedel skoraj odlično. Odlično sem razporedil moči, a dejstvo je, da bi si vedno želel biti še hitrejši. Danes je bilo vse dobro narejeno in sem v zadnjem krogu tekel najhitreje.”

Toni Vidmar: “Današnji nastop je bil zelo dober. Vsi smo oddelali tako kot znamo. Dobro smo streljali in na progi dali vse od sebe. Razmere so prave zimske in v takih razmerah resnično lahko uživamo in tuki je tudi rezultat. Sprva sem bil nervozen, ker mi je Jakov predal na tako dobri poziciji. Nato sem se prepustil in se osredotočil samo nase. Vedel sem, da bom proti najboljšim tekačem nekaj izgubil, a zadel vsem vse strele ter končno super 6. mesto.”

Ricco Groß: “Danes sem vesel trener. Izjemno zanimiva za vse, še posebej gledalce. Z našim šestim mestom smo lahko zelo zadovoljni. Cela ekipa je potrebovala zgolj dve popravi, kar je odlično streljanje. Na progi so se borili fantje iz predaje v predajo, najbolj pa se je izkazal Jaka, ki je pridobil veliko mest. Sem brez pripomb danes in uspešen dan za nas.”

Uradni rezultati >>

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.L. VITTOZZI1091
2.L. JEANMONNOT1068
3.I. TANDREVOLD1044
17.A. LAMPIC378
63.P. KLEMENCIC44
85.L. REPINC7
1.J. BOE1262
2.T. BOE1080
3.J. DALE-SKJEVDAL949
24.J. FAK313
40.L. PLANKO108
47.A. VIDMAR64
50.M. DOVZAN61
90.M. REPNIK3