Slovenska četverica uspešna v Kaprunu

S tekmo v skokih prostega sloga (big air) se je danes končal finale evropskega pokala deskarjev prostega sloga, ki je na ledeniku Kitzsteinhorn nad Kaprunom v Avstriji potekal od torka dalje. Na zaključku je nastopala tudi slovenska četverica, rezultat tedna pa je danes s 14. mestom dosegel Ožbe Kuhar. Slednji je tudi najuspešnejši Slovenec v skupnem seštevku »park« disciplin evropskega pokala 2022/23.


Aljaža Sladiča, Lenarta Maligoja, Ožbeja Kuharja in Tio Žagar je na zadnjih tekmah sezone spremljal trener Peter Podlogar. (Foto: SloSkiSnowboard).

Ožbe Kuhar je že v začetku tedna – z 20. mestom na predzadnji tekmi evropskega pokala v švicarskem Corwatschu – nakazal da bi se visoko utegnil zavihteti tudi na zadnjih tekmah te sezone v Avstriji. To mu je danes s 14. mestom v skokih (big air) tudi uspelo. Poleg 18-letnega Vrhničana, ki je prišel do najvišje uvrstitve v tej sezoni, sta se v izjemno močni moški konkurenci s 24. in 26. mestom izkazala še 16-letni Kamničan Aljaž Sladič in 19-letni Celjan Lenart Maligoj. Zmagal je izkušeni Italijan Loris Framarin, ki ima že ogromno izkušenj z nastopi v svetovnem pokalu. V ženski konkurenci  je bila najboljša Japonka Kiara Morii. Edina Slovenka na tekmi, 18-letna Tia Žagar, je zasedla 18. mesto. Deskarka iz Bovca je nastopila tudi na včerajšnji tekmi v snežnem parku (slopestyle), kjer je ob zmagi Italijanke Matilde Pizzutto osvojila 20. mesto. V moški konkurenci je v parku na najvišjo stopničko stopil Francoz Romain Allemand, izmed slovenske trojke pa je bil najuspešnejši najmlajši. Aljaž Sladič je bil celo zelo blizu svojemu prvemu finalu na tekmah evropskega pokala, saj je v svoji kvalifikacijski skupini prišel do 6. mesta, v finale pa se je uvrstila najboljša peterica iz treh skupin. Kamničanu je na koncu pripadlo 25. mesto, manj razpoložena sta bila v parku njegova starejša reprezentančna kolega Ožbe Kuhar (48. mesto) in Lenart Maligoj (57. mesto).

V skupnem seštevku »park« disciplin (skoki prostega sloga in snežni park) je evropski pokal osvojil zmagovalec zadnje »slopestyle« tekme, Francoz Romain Allemand. Točke evropskega pokala so v tej sezoni osvajali štirje Slovenci. Poleg nastopajočih na finalu (letos je FIS priredil 11 tekem evropskega pokala) še Naj Mekinc. Največ jih je zbral Kuhar, ki je v skupnem seštevku »park« disciplin osvojil 53. mesto. V ženski konkurenci je bila v skupnem seštevku najboljša Nizozemka Melissa Peperkamp, Tia Žagar je zasedla 30., Tinkara Tanja Valcl pa 49. mesto.

V Avstriji sta bili v torek in sredo tudi tekmi v snežnem žlebu (half pipe). Moških se je udeležil Aljaž Sladič. Na štartu je bilo precej manj deskarjev kot v »park« disciplinah, Sladič je bil obakrat deseti. Na prvi tekmi je zmagal v svetovnem pokalu uveljavljeni Andre Höfflich (Nemčija), na drugi pa v njegovi odsotnosti pravtako Nemec, Cristoph Lechner. V ženski konkurenci – Slovenk ni bilo na štartu – je obakrat zmagala Japonka Sara Shimizu. V snežnem žlebu sta v skupnem seštevku evropskega pokala zmagala Nemca. Med deskarji Florian Lechner, med deskarkami pa Kona Ettel. Izmed Slovencev sta točke evropskega pokala v tej sezoni osvojila Sladič (skupno 15. mesto) in Kaja Verdnik (skupno 13. mesto).   

>>> Uradni rezultati 

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES