Slovenska mešana štafeta do 12. mesta v Oberhofu

Slovenska mešana štafeta v postavi Lena Repinc, Polona Klemenčič, Miha Dovžan in Rok Tršan je na uvodni tekmi svetovnega prvenstva v Oberhofu prišla do 12. mesta. Prvo zlato pričakovano na Norveško.

Mlada slovenska štafeta se je dobro borila z velesilami. Foto: Sloski

V Oberhofu je biatlonce nekoliko nenavadno pričakalo sonce, kar pa številnim tekmovalcem vseeno ni olajšalo dela na sicer običajno meglenem in vetrovnem strelišču. Zelo dobro pa so se v dobrih pogojih znašli mladi Slovenci. Odlično je predvsem otvorila tekmo debitantka na prvenstvih, mlada in izjemno nadarjena Lena Repinc. Repinčeva je delo na strelišču opravila brezhibno in brez poprave. Zelo dobro pa je držala korak tudi v teku in predala na 10. mestu z manj kot minuto zaostanka. Tudi Polona Klemenčič je nakazala, da se po bolezni vrača v pravo formo. Leže je sicer morala dvakrat popravljati, a je nato vse skupaj popravila z brezhibnim nastopom stoje. V svoji predaji je izgubila le pol minute in Slovenija je na polovici zasedala 11. mesto z zaostankom +1:34,6. Sledil je nastop Mihe Dovžana, ki je znova streljal zelo hitro. V leže je iz strelišča odšel z eno popravo, nato pa se je soočil tudi s psihološko blokado streljanja stoje, kjer jev zadnjih nastopih moral v kazenski krog. Tokrat se mu je temu uspelo izogniti, a je vseeno moral porabiti vse tri rezervne naboje. Rok Tršan se je na progo podal iz 12. mesta. Tršan je še enkrat več dokazal, da je zelo dober takrat, ko je najbolj pomembno in je izjemno zanesljiv tekmovalec za zadnjo predajo. Z le eno popravo leže je uspel zadržati 12. mesto.

V boju za medalje je bilo ves čas napeto in zanimivo. Na koncu zlata Norveška je začela zelo slabo, saj je morala prva tekmovalka Ingrid Landmark Tandrevold v kazenski krog pri streljanju stoje in svoji reprezentanci priborila velik zaostanek. Tudi Marte Olsbu Roeiseland je uspela nadoknaditi zgolj pet sekund in Norveška je po polovici proge zasedala peto mesto z 50 sekundami zaostanka. Nato pa sta stvari v svoje roke vzela najboljša biatlonca sezone  Sturla Holm Laegreid in Johannes Thingnes Boe. Prvi je že ujel vse tekmece pred seboj, drugi pa se je najprej rešil težav pri streljanju leže, v stoje pa brez težav opravil z italijanskim tekmecem, s katerim sta se borila za končno zmago. Zadnje strelišče sta sicer še zapustila skupaj, a Norvežan je nato z izjemnim tekom brez težav poskrbel za zlato Norveške. Druga je bila Italija, na tretjem mestu pa je končala Francija, ki je zaostala že skoraj minuto in je za štiri sekunde rešila medaljo v boju z Avstrijo.

Izjave po tekmi (mp3):

Lena Repinc: “Z današnjo tekmo sem zelo zadovoljna. Vedela sem, da znam ustreliti in to mi je tudi uspelo. Tudi tekaško sem se počutila dosti močno, kar mi je manjkalo zadnje tedne in sem vesela, da sem nazaj v formi. Mislila sem, da bo prvi vzpon, ki je najdaljši, najtežji, a je bila to moja močna točka. Res sem zelo zadovoljna. Proga je sicer zahtevna, nekaj ovinkov je nevarnih. Tako je bilo iz starta nekaj panike, kar me je najbolj skrbelo. Osebno ne maram preveč kontakta na progi, a se je vse dobro izteklo in za menoj je tekma, na kateri sem ponosna na svoj nastop.”

Polona Klemenčič: “S svojim nastopom sem kar zadovoljna. Ob startu sta bili pred menoj Hermann in Roeiseland in sem jima probala slediti. Žal dva mimo leže, a sem se potrudila, da ni prišlo do kazenskega kroga. Drugi krog sem poskušala držati ritem tekmovalk pred seboj, ko pa me je prehitela Edrova, sem sledila njej. Zelo sem vesela te nule stoje. Tekaško pa mislim, da je bilo zelo vredu. Ni sicer še tako kot pred novim letom, a glede na vse probleme, ki sem jih imela, mislim da sem super opravila”.

Miha Dovžan: “Danes prva štafeta po novem letu brez kazenskega kroga zame. Na koncu sem res borbal tisti zadnji strel, da sem ga uspel zadeti. Bilo je zelo težko, saj so se mi zatresle noge, ampak končno malce sreče tudi na moji strani, da je bil strel zadet. Tekaško sem se zelo dobro počutil in sem kar dobro šel.”

Rok Tršan: “Za nami je prva tekma in na koncu 12. mesto. Hoteli smo še malce več. Moj nastop bi ocenil za solidnega. Ena napaka leže in solidno tekaško. Led je prebit in gremo naprej.”

Ricco Gross: “12. mesto je enako kot je naša startna številka. Nekako pričakovano in solidno. Imeli smo še nekaj preveč napak na strelišču, Dovžan je trikrat popravljal stoje. To ni najboljše, tudi Polona je zgrešila dvakrat leže, kar bi lahko bilo boljše. Vseeno dober začetek za nas in videli bomo, kaj bodo prinesle naslednje tekme.”

Uradni rezultati >>

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.L. VITTOZZI1091
2.L. JEANMONNOT1068
3.I. TANDREVOLD1044
17.A. LAMPIC378
63.P. KLEMENCIC44
85.L. REPINC7
1.J. BOE1262
2.T. BOE1080
3.J. DALE-SKJEVDAL949
24.J. FAK313
40.L. PLANKO108
47.A. VIDMAR64
50.M. DOVZAN61
90.M. REPNIK3