Slovenski orli so svetovni prvaki v poletih!

Na 27. svetovnem prvenstvu v Vikersundu je Slovenija na ekipni tekmi prvič v zgodovini osvojila zlato medaljo in postala ekipni svetovni prvak v smučarskih poletih!

Svetovni prvaki! © SloSki

Tekmo v Vikersundu je z 222 metri odprl Domen Prevc, ki je takoj popeljal naše v vodstvo, delo je z 231 metri nadaljeval Peter Prevc, Timi Zajc je z 229.5 metri prav tako imel najboljšo oceno svoje skupine, to je z 234 metri uspelo še Anžetu Lanišku in naši so z 863,1 točkami prepričljivo vodili že po prvi seriji. Nemčija je imela 799,7 točk, Avstrija na tretjem mestu pa 785,9 točk.

Svetovni prvaki 2022 © SloSki

V finalni seriji je bil Domen z 217 metri drugi v svoji skupini, Peter z 221.5 metri spet prvi, tako kot Zajc, ki je poletel 228.5 metrov, zgodovinski naslov svetovnih prvakov pa je potrdil Lanišek z 228.5 metri! 1711,5 točk je pomenilo ogromno prednost pred zasledovalci, Nemčija je zbrala 1583,5 točk, bron pa so osvojili Norvežani s 1559,6 točkami.

Slovenska ekipa © SloSki

Izjave po tekmi

Domen Prevc: “Dva tedna nazaj nisem niti sanjal, da bom v ekipi v Vikersundu. Zdaj sem tu, pokazal sem svoje in to je nekaj neverjetnega.”

Peter Prevc: “Vse je enkrat prvič, čeprav zlate medalje se mi lahko zgodijo še kar nekajkrat. Že kar nekajkrat so bili Slovenci favoriti za medaljo, a se ni izšlo. Letos smo bili res tako močni, da je bilo potrebno le obdržati koncentracijo za prelet prvih 100 metrov, nato pa smo že znali speljati naprej.”

Timi Zajc: Zelo dober občutek, malo je manjkalo, da bi jo imel že včeraj! Danes pa smo vsi štirje odskakali brez napake in smo zasluženo z veliko prednostjo osvojili zlato medaljo.”

Anže Lanišek: “Drugače je, ko greš v tekmo in veš, da si favorit in vsi govorijo o zlatu, ti pa miriš, da gremo počasi, skok po skok. Uspelo nam je, močna ekipa, vsi smo leteli vrhunsko. Vsa čast celi trenerski ekipi in fantom in vsem!”

Robert Hrgota: “Nekako smo si želeli tega že na olimpijskih igrah, pa se ni izšlo. Me pa veseli, da se nam je izšlo na svetovnem prvenstvu v Vikersundu. Vsaka zmaga, medalja je super, ima neko zgodbo in ta naredi pomembnost pri vsakem posamezniku. Vsaka medalja ima poseben pomen. Veseli me, da jih je letos več, da je več teh lepih trenutkov in da si bomo sezono, ki je še ni konec, zapomnili po kar nekaj lepih trenutkih z zaključkom v Planici.”

Uradni rezultati >>

Deli novico