Slovenski orli v Lahtiju zaostali le za avstrijskimi

Na prvi ekipni tekmi smučarskih skakalcev po svetovnem prvenstvu v Planici so Lovro Kos, Domen Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek v finskem Lahtiju zaostali samo za reprezentanco Avstrije.

Slovenska četverica v Lahtiju © SloSki

Predzadnjo ekipno tekmo v sezoni je za Slovenijo začel Lovro Kos, ki je skočil 120.5 metrov, naši pa so zaostajali po prvi skupini samo za avstrijsko reprezentanco. Žal se je skok nato povsem ponesrečil Domnu Prevc, ki je skočil le 95 metrov, a že skok Timija Zajca je bil nato sijajen, kar 134 metrov in po treh skokih so se naši vrnili v igro za najvišja mesta. Anže Lanišek je s 128 metri kot zadnji v prvi seriji med našimi skakalci Sloveniji zagotovil četrto mesto za Avstrijo, ki je imela 24 točk prednosti pred Poljsko, 33,4 točk je zaostajala Nemčija, 43,1 točk pa Slovenija.

Finalno serijo je Kos za Slovenijo začel s 127.5 metri, še bolje pa je bilo v drugi skupini, ko je Prevc skočil kot zna in doskočil pri 131 metrih, Slovenija pa se je znova zavihtela v boj za zmagovalni oder, bila je tretja, 29,7 točk za vodilno Avstrijo, drugouvrščena Poljska je zaostajala 12,9 točk. Zajc je v tretji skupini pristal pri 125 metrih, kar je Slovenijo zadržalo na 3. mesto, a že tesno za Poljsko, vodila je še naprej Avstrija. V zadnji skupini je Lanišku znova uspel zelo lep skok, dolg 126.5 metrov, kar je bilo dovolj za skok na končno drugo mesto, 8,8 točk pred Poljsko, Avstrija pa je zmagala s prednostjo 26,2 točk pred našo reprezentanco.

Zmagovalni oder v Lahtiju © SloSki

Izjave po tekmi

Lovro Kos (MP3): “Dva lepa skoka. Moram reči, da sem zelo zadovoljen. Nekaj napak je še, ki jih lahko popravim jutri. Jutri je nov dan.”

Domen Prevc (MP3): “Odlično drugo mesto. Žal se mi je v prvi seriji ponesrečil skok, ampak je bil ta v drugi seriji toliko bolj na nivoju, da sem nadoknadil vse te zaostale točke. Ostali skoki pa so naredili dva vrhunska skoka in to privede do zasluženega drugega mesta.”

Gašper Berlot (MP3): “Ekipna tekma je za nami, čestitke fantom za drugo mesto. Jutri nas čaka še posamezna tekma v Lahtiju, tako da gremo v boj za najvišja mesta.”

Jutri bo v Lahtiju na sporedu posamična tekma, zadnja pred finalom v Planici prihodnji konec tedna. Žal na njej ne bo nastopil Žiga Jelar, ki je zaradi težav z zdravjem že odpotoval v domovino.

Uradni rezultati >>

Deli novico