Smučarji bodo v Curchevelu in Meribelu napadali vrhunske uvrstitve

Alpske smučarje še manj kot teden dni loči do začetka svetovnega prvenstva, ki bo letos potekal v Curchevelu in Meribelu. V Francijo se z visokimi cilji odpravlja tudi številčna slovenska ekipa.

Slovenska ekipa je na novinarski konferenci predstavila svoje cilje pred svetovnim prvenstvom. Foto: Sloski

Slovenci se v Francijo odpravljajo z lepo popotnico številnih vrhunskih rezultatov v tej sezoni. Vsi ti rezultati pa so le dodatna motivacija, da tudi na svetovnem prvenstvu napadejo najvišja mesta. Svoje so povedali na današnji novinarski konferenci.

Miha Verdnik, vodja panoge: “V Francijo odhajamo z visokimi cilji. Sem prepričan, da tekmovalci, če bodo zdravi, so jih sposobni doseči. Želja je, da si na vsakem nastopu želimo biti čim bližje najvišjim mestom, v vseh disciplinah si želimo biti top 10. Ne bom pa skrival niti lastne želje po medalji. To imamo vedno. Tekmovalci so s svojimi nastopi tekom sezone pokazali, da so tega sposobni, je pa odvisno tudi, kako se bodo stvari odvijale tam. Želim jim, da prikažejo svoje najboljše vožnje in bodo izpolnili svoje cilje”.

Janez Slivnik: Sezona je bila do začetka januarja zelo težka kar se tiče snežnih razmer. Trudili smo se, da naši tekmovalci dobro trenirajo, kar mislim, da nam je dobro uspelo, tudi v sodelovanju z ostalimi reprezentancami. Vsi, ki so tukaj, mislim, da so s svojimi rezultati pokazali, da se je delalo dobro. Veliko je bilo zelo dobrih rezultatov in veliko napredka. Tako da lahko damo eno zeleno kljukico nastopom do sedaj. Imamo tudi svetovnega mladinskega prvaka v smuku Roka Ažnoha in zmagovalca OFEM-a Miho Oserbana. Imamo nekaj zelo dobrih posameznikov, nimamo pa več take mase, kot smo jo imeli, a s tem imajo težave tudi ostale nacije. Imamo pa po mojem mnenju znanja dovolj, da ohranjamo dobre rezultate in to bo naš cilj tudi v prihodnje”.

Grega Koštomaj: Forma je v zadnjem času dosti dobra, kar kažejo tudi zadnji rezultati. Morda si želim še malce več samozavesti in sproščenosti. To se morda lahko zgodi prav v Franciji. Največ polagamo v smuk, kjer imamo tudi najboljše startne številke, saj bosta Martin in Miha nastopila znotraj prvih trideset. Za kombinacijo je še malce neznanke, zelo odvisno je tudi, kdo bodo postavljalci. Za superveleslalom pa si želim, da bo vreme zdržalo, da se bo enakovredno dalo tekmovati tudi z višjimi številkami. Tako lahko verjamem, da bodo fantje dobro tekmovali in mislim, da lahko posežemo po mestih, ki si jih želimo. Tudi mi ne skrivamo, da si želimo deseterice”.

Sergej Poljšak: Kar se tiče dosedanjih predstav deklet, smo lahko vsekakor zadovoljni, problem je le ta, da nam dve manjkata. To je edini resen problem in poškodbe Tine, ki se ji vlečejo celo sezone. Kar pa se rezultatov tiče, mislim da so lahko dobri. Sploh glede na izhodišča, ki jih imamo. Ana ima top 7 številko v slalomu in top 15 v veleslalomu, tudi Neja se smuča zelo dobro”.

Klemen Bergant: Za Žana vemo, da je že 6 let v top sedem veleslalomistov. Letos je njegova najslabša uvrstitev 6. mesto, kar ni samoumevno. Konkurenca je močna, tudi druge nacije se grejo zelo zares. Tako da je jasno, da se od Žana pričakuje največ. Na zadnjih štirih velikih tekmah je bil 2., 4., 5. in 6., tako da se dobro znajde tudi na velikih tekmah. Štefan ima to sezono en dober rezultat v veleslalomu in enega dobrega/solidnega v slalomu. Ni tako enostavno zanj po tisti lanski sezoni, je tako, kot bi se vračal po poškodbi. Morda smo vsi, tudi sam, pričakovali, da se bo hitreje vrnil tja, kjer je bil pred dvema sezonama. On sedaj še vedno poskuša in vztraja in sem prepričan, da se bo tudi njemu odprlo. Za Tijana pa je to sezona učenja. Prva sezona svetovnega pokala, tudi evropskih pokalov ni bilo veliko in ni imel veliko priložnosti pokazati, kako je dober”.

Martin Čater: To sezono sem menjal smuči. Bilo je veliko testiranj in lovljenja z opremo. Bil je nek viden napredek, čeprav se rezultatsko morda ne pozna tako. Po decembru sem si želel več in morda tista 20. mesta so poskrbela za manjši padec samozavesti. Delam na tem, da najdem prave nastavitve nazaj. Progo v Franciji sem lani na finalu spoznal. Je zanimiva in mi je všeč. Se že veselim začetka in si želim izboljšati svoje zadnje predstave.”

Žan Kranjec: “Sam do sebe imam velika pričakovanja, zato ne čutim nobenega dodatnega pritiska zaradi pritiskov okolice. Vem, kaj moram naresti. Vem, kaj je šlo letos dobro na tekmah in kaj lahko še popravim. V celoti pogledani imam sicer dobro sezono, a nekaj se da še izboljšati in to bom poskušal izboljšati do prvenstva. Želim si, da mi na prvenstvu končno uspeta dve takšni vožnji kot jih znam in ne samo ena.”

Miha Hrobat: Na svetovnem prvenstvu si želim še nadgradnje vožnje iz Kitzbühla, a jaz sem že prej vedel, da se znam smučati. Imel sem kar nekaj tudi smole. Sploh v Ameriki z boleznijo in v Bormiu s hrbtom. Ampak če sestavim pravo vožnjo, sem lahko zelo blizu in upam, da to pokažem tudi na tekmah v Franciji.

Ana Bucik: Nasplošno sem zadovoljna s sezono. Sploh v veleslalomu mi je uspelo, kar mi lani še ni. Vožnje so zelo konstantne in prebila sem se v najboljšo petnajsterico. V slalomu morda še čakam na tisto tekmo, da bom lahko res rekla, da je to to. Mislim, da sem na pravi poti. Dobro smučam in dobro smo trenirali, bo pa prišel prav tudi ta čas, da se še bolje pripravimo za svetovno prvenstvo. Bodo pa to naredila vsa dekleta, tako da bo na dan tekme res treba pokazati največ. Cilj je priti v cilj z res dobro vožnjo, da bom zadovoljna s tem, kar bom pokazala. Če se bo to zgodilo, je možnost za visoko uvrstitev, a treba je biti osredotočen na izvedbo in ne samo na rezultat.”

Tina Robnik: Do sedaj se mi ni še povsem vrniti na tak nivo, kot sem si želela. Računa na to, da bom na naslednjih treningih to izboljšala. Nekateri zavoji na lažjih delih so že zelo dobri, na težjih delih proge pa še ne. To si želim sedaj popraviti in da pridem na prvenstvo z dobrimi ponovitvami v nogah, saj bo potem tudi lažje na tekmi. Ne čutim večjih posledic po poškodbi, se pa kdaj še prikradejo kakšne bolečine v kolenu ali križu. Hujšega pa ni. Stanje se izboljšuje in tukaj ne vidim ovire”.

Neja Dvornik: Ves čas do sedaj sem vedela, da sem na treningih dobro smučala, zato mislim, da s temi rezultati nisem presenetila. V slalomu mi je dobro smučanje uspelo prikazati večkrat kot v veleslalomu, a sem zelo vesela, da mi je to uspelo sedaj tudi na Kronplatzu. Lahko grem z dobrimi občutki na svetovno prvenstvo. Tam nisem favorit, a jaz vedno pravim, da je tam vedno možno vse”.

Nika Tomšič: “Sem zelo vesela priložnosti, da startam na veliki tekmi. Rezultatskih ciljev nimam, želim pa si pokazati svojo dobro vožnjo. Na treningih smučam dobro in to si želim tudi pokazati na tekmi”.

Anja Oplotnik: Tudi jaz nimam visokih rezultatskih ciljev. To bo predvsem lepa izkušnja in upam na najboljšo vožnjo”.

 

Sestava ekipe za svetovno prvenstvo:

ženske:

Hitre discipline

Ilka Štuhec

Paralelna tekma

Tina Robnik in Neja Dvornik

Ekipna tekma

Tina Robnik, Neja Dvornik in Nika Tomšič

Veleslalom

Neja Dvornik, Ana Bucik in Tina Robnik

Slalom

Neja Dvornik, Ana Bucik, Nika Tomšič in Anja Oplotnik

Moški:

Superveleslalom in kombinacija

Miha Hrobat, Martin Čater, Rok Ažnoh in Nejc Naraločnik

Smuk

Nejc Naraločnik, Martin Čater, Miha Hrobat

Ekipna tekma

Kandidati: Alen Hriberšek, Žiga Zupan Oreškovič, Miha Oserban, Anže Gartner

Paralelna tekma in veleslalom

Žan Kranjec in Štefan Hadalin

Slalom

Štefan Hadalin, Žan Kranjec (se odloči na kraju) in Tijan Marovt

Foto: Sloski

Deli novico

Generali_K
Petrol_K
Argeta_K
NLB_K
Telekom_K
Športna_loterija_K
Ford_K
Alive_2K