Smučarska zveza Slovenije vložila kandidaturo za FIS svetovno prvenstvo v poletih za leto 2028

Smučarska zveza Slovenije je vložila kandidaturo za FIS svetovno prvenstvo v poletih, ki bo leta 2028. Planica bi tako že osmič gostila najboljše letalce na svetu.

Letalnica bratov Gorišek © BoBo

Po izpolnitvi vseh formalnih postopkov, bo predsedstvo FIS odločalo o primernosti kandidatov, končni izbor pa bo potekal na Kongresu FIS, ki bo prihodnje leto na Islandiji. V kandidaturi smo podali predlog, da na svetovnem prvenstvu leta 2028 prvič nastopijo ženske. V naslednjih petih letih je namreč moč pričakovati večje število tekmovalk, ki bodo nastopile na letalnicah in bi tako lahko že nastopile tudi na SP. 

Pred sestanki tehničnih odborov mednarodne smučarske zveze (FIS), ki bodo potekali naslednji teden v Dubrovniku, je SZS v zadnjem obdobju svoje aktivnosti na mednarodnem področju usmerila v prihajajočo sezono.

Pri smučarskih skokih v koledarju ostajata tako Ljubno, kot Planica s finalom konec marca 2024. Pri Ljubnem je podkomite za koledar sprejel predlog Smučarske zveze Slovenije, da se datum ženskih tekem FIS svetovnega pokala v smučarskih skokih prestavi na bolj ugoden januarski termin (27.-28.1.2024). Dejstvo je, da je pri novoletnem terminu potrebno zagotoviti pozno popoldanski termin, ki  zahteva postavitev začasne razsvetljave. Gre za velik finančni vložek, ki ga je težko zagotoviti. Poleg tega so vremenske razmere konec januarja za pripravo skakalnice veliko bolj ugodne in zagotavljajo nemoteno pripravo snega. SZS je hkrati na odbor za skoke pri FIS naslovila predlog za organizacijo finala FIS svetovnega pokala v smučarskih skokih na letalnici bratov Gorišek za ženske. Predlog je bil posredovan z namenom uvrstitve tekme v Planici med kandidate za organizacijo najvišjega ranga tekmovanj na letalnicah. Planica namreč velja za najtežjo izmed štirih in je zato pričakovati, da se bo na koledarju ženskih tekem znašla v sezoni 2024/2025.

V koledarju tekem FIS svetovnega pokala v alpskem smučanju ni prizorišč, ki na začetku sezone ne morejo 100% zagotoviti pogojev za izvedbo tekmovanja, ali so zaradi svoje nizke nadmorske višine in posledično previsokih temperatur rizična za pripravo potrebnega snega. Na Smučarski zvezi Slovenije smo si prizadevali in zagotovili, da v sezoni 2023/2024 dve tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju za ženske ostaneta v koledarju in se izvedeta v Kranjski Gori.

Moški tekmi FIS svetovnega pokala v alpskem smučanju, ter tekma FIS svetovnega pokala v deskanju na snegu ostajata v tradicionalnem marčevskem terminu. Prvič pa bomo v Kranjski Gori gostili tudi finale svetovnega pokala v Para alpskem smučanju, ki bo na sporedu od 11.-15.3.2024. 

Planica bo v prihajajoči sezoni tudi prizorišče mladinskega nordijskega svetovnega prvenstva.

Vse navedene predloge mora na koncu potrditi še predsedstvo Mednarodne smučarske zveze (FIS).

Deli novico