SP: Po prvem dnevu vsi štirje orli med prvo sedmerico, D. Prevc na 3. mestu

Po polovici posamičnega tekmovanja na 27. svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v Vikersundu je Domen Prevc 3., četrti je Timi Zajc, 5. Anže Lanišek in 7. Peter Prevc.

Peter Prevc © SloSki

27. svetovno prvenstvo v poletih v Vikersundu se je za Slovenijo začelo odlično, saj je s številko 8 do 231.5 metrov poletel Domen Prevc, ki je dolgo vodil z 215,0 točkami. Vse do številke 24, ki jo je nosil Peter Prevc, slednjega je odneslo do 236 metrov, prevzel pa je vodstvo z 219,0 točkami. Za tri slovenske zastave na prvih treh mestih je s poletom serije in osebnim rekordom nato s številko 32 poskrbel Timi Zajc. Poletel je kar 242.5 metrov, a doskočil sonožno in z 220,0 točkami vseeno prišel na trenutno prvo mesto. Le desetinko je nato zaostal domačin Robert Johansson z 231 metri in 219,9 točkami, enako tesno pa je bilo po poletu Anžeta Laniška s številko 35. Pristal je pri 230 metri, 220,1 točk pa je bilo dovolj za drugo mesto po prvi izmed štirih serij. V vodstvu je bil domačin Marius Lindvik z 232.5 metri in 227,4 točkami, Zajc je bil tretji, Peter peti in Domen sedmi.

V drugi seriji prvega dne je začel pihati vedno močnejši veter v hrbet, ki je premešal vrstni red tudi na vrhu. V vodstvu je z 226.5 metri in 457,5 točkami sicer ostal Lindvik, na drugo mesto se je z 230 metri in 451,0 točkami prebil Avstrijec Stefan Kraft, sicer šesti po prvi seriji. Na tretjega je poletel Domen z 222.5 metri in 437,6 točkami, sledili so še trije Slovenci. Četrti je bil Zajc z 218 metri in 436,5 točkami, peti Lanišek z 211.5 metri in 426,6 točkami, sedmi pa Peter z 207.5 metri in 419,6 točkami, vmes je bil Norvežan Johansson z 206 metri in 420,4 točkami.

Izjave po prvem dnevu

Domen Prevc: “Preporodno. Že na treningih na manjših skakalnicah sem kazal dobre skoke, boljše skoke smo pobrali in jih prenesli sem. Ta skakalnica mi res ustreza, ima lep ritem, ujamem se z njo in potem je rezultat tu. Pričakujem težko borbo, vsak skok šteje. Potrebno je biti pazljiv, previden in upam, da bom še kanček bolj užival kot danes.”

Timi Zajc: “Prvi polet je bil res vrhunski, škoda doskoka, tam sem izgubil 15 točk, a ob novem osebnem rekordu se ti lahko res smeji. Drugi skok je bil malo preveč previden, a smo v igri za medaljo in jutri bom znova skušal tako uživati kot danes.”

Anže Lanišek: “Super letimo vsi skupaj, kot ekipa kažemo, da smo zelo močni. Manjši kiks z moje strani v drugi seriji, a še vedno dovolj dobro, da me je odneslo čez 200 metrov, razmere so bile kar težke. Jutri je nov dan, spočijmo se in poizkusimo odleteti še dlje.”

Peter Prevc: “Prvi dan se je zaključil kar zelo dobro. Že nekaj let nisem letel “suvereno” okrog 230 metrov, letos se je to spet malo vrnilo. V prvi seriji super skok, v drugi seriji manjša napaka, mogoče tudi zato, ker je bilo 5 km/h več hitrosti in je bilo potrebno prej odskočiti, da si bil pravočasen na odskočnem pomolu. S tem se nisem najbolje adaptiral. So pa super rezultati danes in gremo naprej. Jutri odločno v nov dan, sproščenosti si preveč ne smem privoščiti, saj je potrebno biti osredotočen do konca.”

Robert Hrgota: “Odlično! Če imaš 4 fante med 7 zagotovo nekaj štima dobro. Predvsem prva serija je bila pri vseh štirih res odlična. Naredile so se razlike, poskakali so res vrhunsko. V drugi seriji mogoče Anže in Peter malo slabše, a veseli me, da kljub kiksom ostajata med sedmimi letalci. Vsi štirje so še vedno v igri. Moramo pa ostati osredotočeni, kot smo bili pred prvo serijo, ko so začeli z ničle. Zbrani moramo biti na vse uživati in poizkusijo iz skoka v skok stvari dograditi.”

Jutri ob 16.30 uri se bo začela 3. serija, kateri bo sledila še odločilna četrta po kateri bomo dobili novega svetovnega prvaka v poletih.

Uradni rezultati >>

Deli novico