SP: Slovenski orli v Planici vzeli še ekipno zlato

Lovro Kos, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek so na Bloudkovi velikanki na 43. svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici osvojili ekipni naslov svetovnih prvakov! Srebro je osvojila Norveška, bron Avstrija.

Zlata ekipa © Žiga Živulovič jr. / BoBo

Za Slovenijo je tekmo odprl Lovro Kos, ki je s 135 metri navdušil množico pod Bloudkovo velikanko, po prvi skupini tekmovalcev pa je to pomenilo četrto mesto z vsega 3,4 točkami zaostanka za vodilno Norveško, vmes sta bili še Poljska in Avstrija. V drugi skupini je odlično svojo nalogo opravil tudi Žiga Jelar s 133.5 metri, Slovenija pa je pridobila eno mesto in je tesno zaostajala le še za Avstrijo in Norveško. V težjih razmerah tretje skupine je Zajc skočil 132 metrov, to pa je bilo preveč za vso konkurenco in naši so povedli! 6,4 točk so zaostajali Avstrijci, 7,7 Norvežani, ostali že več kot 20 točk. V četrti skupini pa je Anžetu Lanišku uspel skok serije, 138 metrov in naši so še povečali prednost pred konkurenco. Drugouvrščeni Norvežani so zaostajalo 9,8 točk, tretji Avstrijci pa 10,6 točk.

Kos je v finalni seriji s 131 metri znova skočil zelo dobro, v tesnem dvoboju pa so naši padli na 3. mesto. Že naslednji, Jelar, je nato zablestel s 138 metri in naši so tesno povedli pred Norveško in Avstrijo. V tretji seriji je Zajc s 136 metri potrdil slovensko vodstvo, delo pa je suvereno zaključil Lanišek s 135.5 metri in Planica se je veselila! Slovenija je postala ekipna svetovna prvakinja, 12,9 točk je zaostala Norveška, Avstrija pa že slabih 40 točk na tretjem mestu.

Izjave po tekmi

Lovro Kos: “Slabo sem spal, saj sem bil nekoliko nervozen. Danes smo pokazali kam sodimo.”

Žiga Jelar: “Neverjetno je zmagati na svetovnem prvenstvu in to na domačem terenu. Krasno je bilo videti toliko ljudi in nagradili smo jih z zlato medaljo. Res sem ponosen na ekipo in spremljevalno osebje.”

Timi Zajc:Včeraj je bila kratka noč, pozno sem šel spat, zgodaj sem ustal. Takrat ko si v formi, ni potrebno komplicirati. Tudi če si utrujen so stvari preproste.”

Anže Lanišek: “Danes sem si rekel, da grem na polno. Nimam obžalovanj, ker imamo zlato medaljo. Vedel sem, da bomo danes osvojili nekaj velikega.”

Fotogalerija >>

Uradni rezultati >>

Deli novico