SP: Timi Zajc je svetovni podprvak v poletih!

Na 27. svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih je Timi Zajc v Vikersundu osvojil srebrno odličje, Peter Prevc, Anže Lanišek in Domen Prevc so končali na mestih od štiri do šest.

Veselje slovenske ekipe © SloSki

Po odličnem prvem letalskem dnevu v Vikersundu za Slovence, so tudi drugi dan naši orli prikazali izjemne predstave. V tretji tekmovalni seriji je Peter Prevc s sedmega mesta poletel 237 metrov in se je prebil na peto mesto tik pred Anžeta Laniška. Slednji je v tretji seriji poletel 221 metrov. Domen Prevc je bil po treh serijah na četrtem mestu z 222.5 metri, na tretje mesto pa se je prebil Timi Zajc z 243.5 metri! Vodil je še naprej Marius Lindvik z 230 metri pred Stefanom Kraftom, ki je poletel 227 metrov.

Izjemna finalna serija je ponudila fantastičen boj za odličja. Lanišek je poletel 231 metrov, kar je bilo dovolj za končno 5. mesto s 806,1 točkami. Tik pred njim je z 223 metri končal Peter z 808,2 točkami, kar je torej pomenilo četrto mesto na prvenstvu v poletih. Domen je z 216 metri in 802,2 točkami zdrsnil na končno 6. mesto, še enkrat pa je sijajno poletel Zajc. 235.5 metrov in 844,3 točk ga je izstrelilo na 2. mesto, saj je Kraft pristal pri 213 metrih in je z 837,5 točkami končal na tretjem mestu. Naslov prvaka je potrdil Lindvik z 224.5 metri in 854,2 točkami.

Svetovni podprvak © SloSki

Izjave po tekmi

Timi Zajc: “Prva misel, ko sem prišel čez črto za padec je bila, da sem pustil preveč metrov. Ko je še Kraft šel manj, sem vedel, da bi lahko tudi zmagal. A nimam kaj. Predvčerajšnjim se nisem videl med favoriti za medalje. Vse polete sem užival, postavil sem osebni rekord in danes je bil res super dan za mene. V vsakem poletu sem pustil 5-10 metrov, povedano realno. Visoka rampa, imel sem zelo veliko težav v drugem delu leta, zato nisem mogel delati pristankov, razen včeraj v drugi seriji. Danes sem v drugi seriji šel z nižjega zaleta, skok sem zadel, ko sem bil čez eno črto, sem videl, da je dovolj, a potem sem videl, da sem nekaj še pustil tam.”

Peter Prevc: “Danes je bil kar uspešen dan. Ta kratke metre sem pokoristil v poskusni seriji. Na tekmi sem šel dovolj odločno, odločno sem vztrajal čez cel prelet. Škoda druge serije, kjer bi še kaj lahko potegnil, a čez sebe za enkrat še ne morem. Predvsem prvi skok je tisti, ki je prinesel užitke. Tudi, če sta dva tehnično ista, a eden 240 metrov, drugi pa 220 metrov, je tisto kar je čez 230 metrov res užitek.”

Anže Lanišek: “Škoda, da ne štejeta prva in zadnja serija. Sem pa zelo zadovoljen, srečen, da se mi je nekako odprlo na letalnici. Danes sem bil prvi skok še zelo pozen, a ne glede na vse sem naredil lepo povezavo in to je v redu.”

Domen Prevc: “Rezultatsko sem zelo zadovoljen, sami skoki pa bi bili danes lahko še boljši. Kot vrnitev v svetovni pokal pa je 6. mesto zelo lep rezultat.”

Robert Hrgota: “Res sem vesel, da je Timi od prvega skoka naprej užival. Pokazal je 9 vrhunskih skokov, daljav. Poleg daljav je zraven pobral še srebrno medaljo. Če ni najboljši, pa je eden najboljših letalcev tega trenutka. Želim si, da nadaljujemo v tem ritmu še jutri na ekipni tekmi, da oddelamo kot se spodobi, da zaključimo prvenstvo na visoki ravni. Veselim se zaključka. Že od prvega dne je bilo trenersko delo tu zelo lahko. Uživaš v poletih vseh fantov. Grdo se bo slišalo, a najslabši je bil šesti, kar je vrhunska uvrstitev. Štirje fantje med šesti, več si težko želiš. V takih trenutkih moramo uživati, stvari poenostaviti in nadaljevati v tem ritmu. Izkoristiti moramo veter, ki ga imamo v jadrih.” 

Jutri bo v Vikersundu na sporedu še boj za ekipna odličja.

Uradni rezultati >>

Deli novico