TDS: Anamarija Lampič za uvod 16. turneje na zmagovalnem odru

Na prvi preizkušnji letošnjega Tour de Skija je Anamarija Lampič na sprintu v drsalnem koraku v Lenzerheideju zasedla izvrstno 3. mesto.

Anamarija Lampič je četrtič zapored končala na tretjem mestu © GEPA

Dan se je začel s kvalifikacijami na 1,5 km progi, ki je bila sestavljena iz dveh krogov. Anamarija Lampič je imela 10. čas, za zmagovalko, domačinko Nadine Fähndrich je zaostala 2,27 sekunde. Eva Urevc je bila zanesljiva na 16. mestu s 4,56 sekundami zaostanka za zmagovalko. Žal se med najboljšo trideseterico ni uspelo prebiti Aniti Klemenčič na 65. mestu in Anji Mandeljc na 71. mestu.

V moški konkurenci je bil najhitrejši Johannes Hösflot Kläbo, Miha Šimenc je na 73. mestu za prvo trideseterico zaostal več kot šest sekund, Miha Ličef pa je zasedel 100. mesto.

Na prizorišču ene izmed treh zmag v svetovnem pokalu je Anamarija Lampič v četrtfinalu kot druga po vrsti zaradi 10. časa v kvalifikacijah, izbrala četrto četrtfinalno skupino, kamor so se potem razvrstile še domačinka Laurien van der Graaf, Nemki Laura Gimmler in Anne Winkler, Finka Anne Kyllönen in Italijanka Caterina Ganz. Naša šampionka je vseskozi tekla v ospredju z domačinko, na zadnjem spustu je izkoristila dobre smuči in prišla prva na ciljno ravnino, kjer je s pol moči zmagala pred Gimmlerjevo, ki je po fotofinišu izločila van der Graaffovo.

V peti četrtfinalni skupini bi morala teči Eva Urevc, ki je v kvalifikacijah imela 16. čas, a je na štartu izločilnih bojev ni bilo, saj njeno počutje ni bilo najboljše.

V drugi polfinalni skupini je Lampičeva novo uvrstitev v veliki finale lovila ob Švedinki Anni Dyvik, Amerianki Kernovi, Nemkah Gimmlerjevi in Rydzekovi ter Rusinji Nataliji Neprijajevi. Prvi krog je prva zaključila Kernova, a le nekaj milimetrov pred Lampičevo, ki je Američanko nato kmalu ujela, skupaj sta se malce odpeljali tekmicam, ki so se znova približale na ciljni ravnini, a so ostale brez možnosti za prvi dve mesti. Zmagala je Kernova pred Lampičevo, tretja je bila presenetljivo Rydzekova, v finale pa se je uvrstila tudi Dyvikova, iz prve skupine sta napredovali le Američanka Jessie Diggins in Norvežanka Mathilde Myhrvold.

V velikem finalu je Lampičeva začela v ospredju, a tekmice ji niso pustile dihati. Do odločitve pričakovano ni prišlo vse do zadnjih nekaj sto metrov, ko je Digginsova prišla v najboljši poziciji na ciljno ravnino. Izjemno je nato zaključevala Myhrvoldova, ki je v zadnjih metrih prehitela Lampičevo in na koncu za 13 stotink zaostala za Digginsovo, Lampičeva pa je s tremi desetinkami zaostanka še enkrat več letos končala na tretjem mestu ter s tem nadaljevala zbiranje uvrstitev na zmagovalni oder!

Izjava po tekmi

Anamarija Lampič

Mislim, da moram biti zadovoljna in ponosna. Stopničke so stopničke, to najbolj šteje. Tega mi nihče ne more vzeti. Seveda pa si želim tudi kakšnega drugega mesta, a recimo, da potrpežljivo čakam, da napadem takrat ko bo najbolj pomembno.

Jutri bo v Lenzerheideju na sporedu preizkušnja na razdalji v klasičnem koraku, razen Eve Urevc in Mihe Šimenca bodo na štartu vsi preostali Slovenci, ki so danes začeli s turnejo.

Deli novico

Gorenje-TEK
Zavarovalnica-Triglav-TEK
NLB-TEK
Telekom_K
Geoplin-TEK
multiessence
Avtohisa-Kranj-slogan-TEK
Intersport-TEK
Defendyl-TEK
Tosidos-TEK
PKP-TEK