Tekaška reprezentanca odhaja v Skandinavijo

Slovenska reprezentanca v teku na smučeh je pred začetkom tekem FIS svetovnega pokala spregovorila o poteku priprav in ciljih v novi sezoni.

Tekaška reprezentanca pred začetkom sezone 2022/23 © SloSki

Vesna Fabjan, vodja panoge

Glede na vse spremembe, ki so se zgodile in okoliščine, mislim, da smo stvari zastavili zelo dobro. Tekmovalci so zadovoljni z novim trenerjem, ujamejo se odlično, energija je prava. Lahko smo optimistični, kar se tiče nove sezone. V servisni ekipi imamo tri stalne člane. Vodja servisa je Matic Gracer, zraven sta še dva češka serviserija, občasno nam bo pomagal še eden izmed Norvežanov. To je bilo največje vprašanje tega poletja, a ekipa je zdaj sestavljena. Večina ekipe zdaj odhaja na prve tekme na Norveško v Bietostolen, kjer bodo FIS tekme prvi test za tekmovalce in celotno ekipo. Verjamem, da bodo tam tudi dobri pogoji in da bo ekipa to izkoristila, za zagon tekmovalnega ritma.

Ola Vigen Hattestad, glavni trener

Kakšne so trenutne razmere v Ruki nisem povsem prepričan, videl pa sem nekaj posnetkov z Norveške, kjer je vse videti kar dobro. Nekaj dni nazaj je padlo veliko snega, a tudi tam je kar toplo za ta letni čas. Moram pa reči, da me za razmere ne skrbi. Vsak začetek svetovnega pokala pa je izziv, če prihaja prezgodaj, a s tem se moramo soočiti.

Vremenske razmere nas, kar se tiče servisa ne skrbijo. V Ramsau smo se spoznali s servisno ekipo, skupaj gremo na Norveško, kjer se nam bo pridružil še en član. Dodobra se moramo spoznati, kako kdo deluje in ta teden v Bietostoelnu bo za to zelo pomemben. Nato pa gremo naprej na prve tekme v Ruko.

Priprave so do zdaj potekale po načrtu. Miha Šimenc je minuli teden staknil blažjo obliko prehlada, a ostalo gre po načrtih. Letos smo se odločili, da dlje ostanemo v Sloveniji pred sezono. Tu imamo toplo in veliko tečemo na rolkah. Nismo še popolnoma pripravljeni na tek na snegu, kjer smo bili zares pravzaprav le na ledeniku nad Ramsauom. A to me ne skrbi, še pred božičem bo ogromno tekem tako v sprintu kot na razdalji, zdaj pa nas čaka tudi trening na Norveškem. Pričakujem, da se bo forma stopnjevala že do božiča.

Na Norveško potujemo s sedmimi tekmovalci, v Ruko pa predvidoma odpotujejo Eva Urevc, Miha Šimenc in Vili Črv.

Eva Urevc

Najbolj pozitivna stvar do zdaj je to, da je prišel Ola. Način dela se je malce spremenil. Lahko rečem, da je pripravljenost dobra, stopnjevala se bo s tekme v tekmo. Na prvih tekmah morda vrhunske pripravljenosti še ne bo, a tak je bil tudi načrt. S servisom se spoznavamo, verjamem, da bomo našli najboljši jezik, da bodo smuči res dobre. Za enkrat je vse v redu.

Da se uvrstiš v svetovni vrh, se mora poklopiti veliko dejavnikov, eden izmed njih je zagotovo tudi servis, a jaz v to, da ne bi imela dobrih smuči, ne dvomim. Fantje bodo dali 100%, tako kot tudi jaz in potem se stvar enostavno mora poklopiti.

Fizično pripravljenost bom potrdila na tekmah, tako kot tudi psihično, a menim, da je že zdaj oboje na zelo visokem nivoju.

Anita Klemenčič

Pričakujem čim več tekem na najvišjem nivoju in uvrstitev na svetovno prvenstvo v Planici.

Anja Mandeljc

Motivacija je res na zelo visokem nivoju. Mislim, da smo letos trenirali zelo dobro, napredek sem opazila tudi sama. Komaj čakam na tekme in upam, da bom tudi na tekmah lepo napredovala. Zagotovo pa je vrhunec domače svetovno prvenstvo.

Neža Žerjav

Pripravljenost menim, da je dobra, tudi samo vzdušje v ekipi se mi zdi izvrstno ne glede na vse pretrese, ki smo jih doživeli. Tako na zunaj kot znotraj, delujemo v redu. Do Planice je sicer še dolga pot, prej bodo na sporedu še druge tekme, na katere se sama osredotočam. Bo pa zagotovo ta sezona posebno tudi zato, ker bodo končno izenačene moške in ženske razdalje z izjemo svetovnega prvenstva. Komaj pa že čakam, da se pred domačimi navijači dokažem tudi na maratonski razdalji.

Vili Črv

Za samo Ruko si še ne postavljam nobenih ciljev, enostavno želim je prikazati svoj maksimum. Ne glede na trenutno formo in okoliščine, želim pokazati največ in to je osnovni cilj.

Miha Ličef

Letos sem zadovoljen s pripravami, naredil sem zelo veliko. Vsako leto skušam biti še boljši, saj menim, da le tako lahko napreduješ. Ola mi je veliko pomagal, prinesel je veliko znanja iz Norveška. S pripravami sem zelo zadovoljen, forma pa bo počasi tudi prišla na želeni nivo.

Deli novico

Gorenje-TEK
Zavarovalnica-Triglav-TEK
NLB-TEK
Telekom_K
Geoplin-TEK
multiessence
Avtohisa-Kranj-slogan-TEK
Intersport-TEK
Defendyl-TEK
Tosidos-TEK
PKP-TEK