Tekaška reprezentanca v novo obdobje z novim trenerjem in vodjo panoge

Danes so se v prostorih SZS predstavili člani reprezentance Slovenije v teku na smučeh, ki je doživela kar nekaj sprememb pred sezono z vrhuncem na domačem svetovnem prvenstvu v Planici.

Reprezentanca v teku na smučeh za sezono 2022/3 © SloSki

Roman Beznik, predsednik zbora za tek na smučeh

Pri nas je letos kar nekaj sprememb, prepričan sem, da celo na boljše. Panoga je, ne glede na pretekla dogajanja, letos celo močnejša. Po dolgih letih imamo vodjo panoge, to je Vesna Fabjan. V kratkem času, kar delava skupaj, sem z njenim delom zelo zadovoljen, zelo je pridna. Vidi se, da ima velike izkušnje v smučarskem teku, v sami komunikaciji med samimi tekmovalci in vodstvom. Kar me najbolj veseli pa je to, da se nam je pridružil Ola. Optimistično zrem v sezono. Z vsemi tekmovalci sem govoril, so zelo optimistični, energija je dobra, kar je najbolj pomembno. Veliko delamo na ekipnem duhu.

Vesna Fabjan, vodja panoge od 1. 6. 2022 naprej

Veselim se tega izziva, ki je pred mano. V teh nekaj dneh smo imeli kar precej pogovorov s tekmovalci. Situacija se je kar precej spremenila. Imamo številčno ekipo, naš tek je še vedno močan. Ekipni duh se mi zdi zelo pomemben, na tem gradimo. Veseli, da je prišel Ola kot strokovnjak. To je dodatna vzpodbuda za vse tekmovalce. Gre tudi za sezono s svetovnim prvenstvom v Planici in to je tista največja motivacija in popotnica za vse tekmovalce. Danes so zbrani člani A ekipe in ekipe do 23 let, ki si zaslužijo vso pozornost in priložnost. Vsi se bodo učili eden od drugega. Tudi sama jim želim pomagati s svojimi izkušnjami.

Ola Vigen Hattestad, glavni trener

Dve leti sem zdaj delal z norveško ekipo, situacija pa je bila zdaj taka, da nisem bil prepričan, če bom še nadaljeval. Po nekaj tednih premisleka sem se odločil, da zapustim Norveško. V načrtu sem imel nekaj premora, a nato me je Roman povabil k sodelovanju v času velikonočnih praznikov. Vzel sem si nekaj časa, a želja po povratu v slovensko ekipo je bila vedno prisotna. Komaj čakam na delo s tekmovalci. Ekipa je malce spremenjena, nekaj jih poznam že od prej, a pričakujem dobro delo. Res pa je tudi, da bi naša družina rada preživela več časa v Sloveniji.

Imeti svetovno prvenstvo na domačih tleh je za nas zelo pomembno. Smo velika ekipa, nekateri so že uveljavljeni na najvišjem nivoju, nekateri se morajo še dokazati, izboljšati. Motivira me to, da bomo skušali narediti zelo močno ekipo, si pomagati in napredovati. Če nam to uspe, sem prepričan, da bomo v Planici videli zelo lepe rezultate.

Eva Urevc

Sama ciljam visoko v Planici. To, da Ane ni tu, je neka sprememba, a s tem se ne obremenjujem preveč. To je individualni šport, vsak dela zase. Z Ano nisva trenirali skupaj, tako da to ne bo predstavljalo neke težave. Sem pa res vesela, da je z nami Ola. Že po koncu sezone sem izrazila željo, da si želim novega trenerja in tu je zveza res to naredila, uresničila mi je željo. Z Olo se odlično razumeva, odlično napredujem, lahko si postavim res visoke cilje.

Na splošno je svetovno prvenstvo velik motiv, če je doma, to naraste še za eno stopnjo. Po olimpijskih igrah sem si privoščila en teden dopusta, tako da sem odklopila glavo. Nato pa sem želela ostati aktivna, da ni prevelik šok, ko začnemo na novo. To je tudi plus, da sem prej začela priprave na domače prvenstvo.

Miha Šimenc

Prejšnja sezona ni bila prava. Pripravljenost je bila dobra, a na tekmah se mi ni izšlo. Razlogov je več, a računam, da to letos izboljšam. Najprej računam, da gre v pripravah brez poškodb. Še vedno imam težave s hrbtom, so težave na katere moram biti pozoren. Niso to bolečine, a so stvari, na katere moram paziti. Kar se tiče dela z Olo, se tega res veselim. Ko sva sodelovala, je bil napredek v rezultatih viden. Nato je prišla poškodba, tega nisem mogal nadgraditi. Mislim pa, da smo lani naredili dober temelj za naprej in upam, da bomo zdaj gradili navzgor in upam, da bo do jeseni forma prava.

Anja Mandeljc

Pričakujem, da vzpostavimo ekipo, ekipni duh, da nazaj najdemo povezanost in užitek v športu ter prek tega napredujemo po najboljših močeh. Če bomo tako delali, lahko veliko nadgradimo iz prejšnjih sezon.

Anita Klemenčič

Prednost domačega prvensta je, da vse poznamo in da bomo tam trenirali. To je izziv in upam, da bomo vse izkoristili čim bolj v našo korist. Vse poznamo tudi že iz tekem v preteklosti.

Neža Žerjav

V tej sezoni bo izzivov veliko. Mislim, da bo zanimivo. Svetovno prvenstvo bo dobesedno pred vrati in to je velika prednost ter hkrati pomeni tudi sproščenost.

Vili Črv

Progo sem velikokrat prehodil že peš. Planica mi je res domača, zelo dobro jo poznam. To bo domače, domače prvenstvo. Kaj takega se zgodi zelo malo športnikom v svojih karierah.

Atila Peček

Planico vidim kot veliko priložnost, to je glavni cilj sezone, delali bomo v tej smeri.

Izidor Karničar

Poudaril bi, da si najprej želim priti v ekipo za svetovno prvenstvo. Nato pa ob kvalitetnem treningu in nekaj blagoslova lahko tako jaz kot moji kolegi pridemo v finalne teke v Planici.

Anže Gros

Verjamem, da nam bo uspelo, kar je povedal Izidor. Letošnja sezona ima veliko motivacije, tu je tudi svetovno prvenstvo do 23 let v Kanadi, vrhunec pa seveda prvenstvo v Planici.

Jošt Mulej

Pripave do super, upam, da letos naredimo nekaj treningov z Olo in da si drug drugemu pomagamo. Ni nas veliko, tako da bi treniral vsak sam in zato imamo vsi skupaj lahko kaj od skupnih treningov. Če bomo delali dobro, bomo vsi lahko zadovoljni.

Boštjan Korošec

Želja je, da bi prišel v ekipo za svetovno prvenstvo, a to bo prineslo dobro delo.

Hana Mazi Jamnik

Najprej si želim, da formo pripeljem na višji nivo, nato pa bi začela razmišljati o svetovnem prvenstvu, kar predstavlja velik motiv.

Deli novico

Gorenje-TEK
Zavarovalnica-Triglav-TEK
NLB-TEK
Telekom_K
Geoplin-TEK
multiessence
Avtohisa-Kranj-slogan-TEK
Intersport-TEK
Defendyl-TEK
Tosidos-TEK
PKP-TEK