Tim Mastnak finalist v Bad Gasteinu

Na prvi deskarski tekmi za svetovni pokal v koledarskem letu 2023 (paralelni slalom) so se zmag veselili v italijanskem (Maurizio Bormolini) in domačem taboru (Daniela Ulbing), izmed četverice Slovencev pa je v večernem finalu elitne šestnajsterice nastopil Tim Mastnak in zasedel 15. mesto. Gloria Kotnik (19. mesto), Žan Košir (23. mesto) in Rok Marguč (26. mesto) so tekmo zaključili v popoldanskih kvalifikacijah. Jutri bo v »alpskem Monte Carlu« na sporedu še ekipna preizkušnja na kateri bosta Slovenijo zastopala Kotnikova in Košir.


Tim Mastnak je novo leto začel s finalom v Bad Gasteinu. (Foto: Miha Matavž) 

Tim Mastnak na Solnograško ni prispel povsem zdrav (še vedno jemlje antibiotike), a se je na prizorišču, ki mu ne ustreza najbolj vseeno – predvsem zaradi izvrstne prve kvalifikacijske vožnje – uvrstil v finale elitne šestnajsterice. Njegov nasprotnik v prvem krogu je bil Nemec Stefan Baumeister, ki je kot drugo uvrščeni kvalifikant izbral danes precej hitrejšo »modro« progo. Tim na »rdeči«, ki je bila ob njegovem nastopu že načeta, ni imel možnosti za zmago. Nemec, ki je njegov pogosti trening sparing partner ga je ugnal za nekaj več kot sekundo. Baumeister je na koncu osvojil tretje mesto v malem finalu je premagal domačina Fabiana Obmanna. Zmagal je, prvič v karieri, Italijan Maurizio Bormolini. V velikem finalu je bil najboljši iz popoldanskih kvalifikacij boljši od zmagovalca slaloma iz Winterberga, Avstrijca Alexandra Payerja.

»Zadovoljen sem. Ker nisem nastopil povsem zdrav, še vedno namreč jemljem antibiotike. Poleg tega Bad Gastein ni moje najljubše prizorišče. Prva kvalifikacijska vožnja je bila super, druga malo manj. Tudi zaradi slabih pogojev. Po tekmi odhajam domov, privoščil si bom dan počitka, nato pa potujem na prizorišče naslednje tekme, v švicarski Scuol. Tam so cilji seveda višji,» je po tekmi povedal letos naš najboljši slalomist Tim Mastnak, ki se je v Bad Gasteinu tretjič uvrstil v finale, a tudi tretjič tekmo zaključil že po prvem dvoboju. Pripadlo mu je končno 15. mesto (njegov drugi najboljši izid na tem prizorišču). Osem mest za Celjanom (23. mesto) je končal naš najstarejši reprezentant Žan Košir, ki je bil po prvi kvalifikacijski vožnji zelo blizu najboljšim (7. mesto na »modri« progi, štiri stotinke za petouvrščenima Mastnakom in Payerjem), v drugo pa se mu na načeti progi ni izšlo za finale.

»Današnja tekma se je začela zelo dobro, nisem veliko zaostajal za najboljšim. V drugo so bile razmere preslabe. Na načeti progi z nevoznimi luknjami pač ni šlo. Jutri me čaka še ekipna tekma. Nastopajočih bo precej manj, tako da bo proga zdržala in mislim da z Glorio lahko izboljšava šesto mesto z uvodne ekipne preizkušnje v Nemčiji,« pa nam je po tekmi povedal Tržičan. Tudi Rok Marguč, ki je tako kot Košir v Bad Gasteinu že stal na zmagovalnem odru, je tekmo končal v popoldanskih kvalifikacijah in sicer na 26. mestu.


Žan Košir bo jutri v paru z Glorio Kotnik nastopil še na ekipnem paralelnem slalomu. (Foto: Miha Matavž)

V ženski konkurenci je lansko zmago ubranila domačinka Daniela Ulbing, ki je v velikem finalu premagala zmagovalko kvalifikacij, rojakinjo Claudio Riegeler. V malem finalu sta se pomerili Švicarki. Ladina Jenny je bila boljša od Jessice Kaiser. Gloria Kotnik je prvič letos ostala brez izločilnih dvobojev (19. mesto). »Prva kvalifikacijska vožnja je bila dobra, v drugo pa sem naredila eno večjo napako, tako da sem ostala brez finala,« nam je po kvalifikacijah povedala bronasta olimpijka, ki je prvo mesto v skupnem seštevku paralelnih disciplin morala prepustiti današnji zmagovalki za katero na drugem mestu za 12 točk. V moški konkurenci je prvo mesto s prebojem v četrtfinale ubranil Avstrijec Andreas Prommegger.

»Žal so vsi naši v kvalifikacijah najprej nastopili na »modri« progi, ki je zdržala dlje kot »rdeča«. Drugi nastopi na tej progi so bili na meji regularnega, saj podlaga ni zdržala. Tudi v finalu je bila razlika očitna. Za nami je torej še en specifični Bad Gastein,« pa je ob zaključku prvega dne v Bad Gasteinu povedal Jure Hafner, strokovni vodja paralelnih disciplin.

Zvočne izjave:
Tim Mastnak (MP3)
Gloria Kotnik (MP3)
Žan Košir (MP3)   

>>> Rezultati Bad Gastein

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES