Tim Mastnak tretji na Rogli!

Danes je Rogla gostila zadnji paralelni veleslalom za svetovni pokal v tej sezoni. Izmed šesterice Slovencev je najvišje, na stopničke, segel Tim Mastnak. Po drugem mestu v dopoldanskih kvalifikacijah je s tretjim mestom znova razveselil športno javnost in poskrbel za nov mejnik v karieri – prve stopničke na domači Jasi. Celjan pa se ni veselil samo tretjega mesta na današnji tekmi, pač pa tudi tretjega mesta v skupnem seštevku svetovnega pokala v tej olimpijski disciplini. Drugi slovenski finalist, Žan Košir, je osvojil 13. mesto. Gloria Kotnik (17. mesto) in Rok Marguč (22. mesto) sta domačo tekmo zaključila po drugi kvalifikacijski vožnjo, Sara Goltes (37. mesto) in Jernej Glavan (48. mesto) pa po prvi.

Tim Mastnak nam je danes prvič v karieri pomahal z zmagovalnega odra na domači Rogli. © Miha Matavž

Tim Mastnak je že v dopoldanskih kvalifikacijah nakazal, da bi danes utegnil seči zelo visoko. Na modri progi je postavil najboljši čas, bil nato na redči deveti, kar je pomenilo skupno drugo mesto in odlično izhodišče za finale (možnost izbiranja proge). Najboljši kvalifikant, Italijan Edwin Coratti (od Mastnaka je bil hitrejši za enajst stotink), je bil tudi popoldan najuspešnejši. 30-letni Italijan je upravičil vzdevek »specialist za Roglo«. Pri nas je namreč zmagal že tretjič, klasični »hat-trick« mu je lani preprečil naš Žan Košir. V velikem finalu je bil Coratti boljši od Poljaka Oskarja Kwiatkowskega. Mali finale je dobil naš olimpijski podprvak Tim Mastnak, premagal je vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala, Korejca Sangho Leeja. Žana Koširja (13. mesto) je v osmini finala ugnal kasneje drugo uvrščeni Poljak, ki je bil v polfinalu usoden tudi za Mastnaka (naš as je naredil napako in polfinalne vožnje ni končal). Rok Marguč je osvojil 22. mesto (za 16. mestom je zaostal za tri desetinke), Jernej Glavan pa 48. mesto.

V ženski konkurenci je lansko zmago ubranila Nemka Ramona Theresia Hofmeister, druga je bila Japonka Tubaki Miki, tretja pa Nizozemka Michelle Dekker. Gloria Kotnik je finale šestnajsterice zgrešila za pičlih šest stotink. Brez popoldanskega deskanja sta med drugimi ostali tudi Patrizia Kummer (Švica), Julia Dujmovitsc (Avstrija), ki sta končali tik za Kotnikovo. Sara Goltes je domačo preizkušnjo končala po prvi kvalifikacijski vožnji, zasedla je 48. mesto.

V skupnem seštevku paralelnega veleslaloma za svetovni pokal sta zmagovalca postala Nemca, Stefan Baumeister (danes ni bil finalist) in Ramona Theresia Hofmeister. Mala kristalna globusa bosta prejela konec tedna v domačem Berchtesgadnu. Veleslalomsko srebro sta si v sezoni 2021/22 prideskala Korejec Sangho Lee in Rusinja Sofija Nadiršina, bron pa naš Tim Mastnak in Avstrijka Daniela Ulbing.  

Jutri bo na Rogli na sporedu še paralelni veleslalom za evropski pokal, slovenske barve bodo zastopali Rok Marguč, Jernej Glavan in Sara Goltes. Sezona svetovnega pokala se nadaljuje oziroma zaključuje konec tedna v nemškem Berchtesgadnu, kjer bosta na sporedu posamični (sobota, 19.3.) in ekipni paralelni slalom (nedelja, 20.3.)

IZJAVE:
TIM MASTNAK (MP3): »Težka tekma, snežna podlaga je bila zelo zahtevna. V finalu se je naredila lepa linija, ki mi ustreza. Še enkrat znova sem dokazal, da sem med najboljšimi veleslalomisti, res vesel sem, da se je dan na Rogli tako lepo končal,« nam je povedal danes in v sezoni tretji veleslalomist, ki ga v petek zjutraj čaka slalomski trening na Jasi, nato pa z Rogle odpotuje v Berchtesgaden, kjer ga čaka še zadnja tekma za svetovni pokal v tej zanj zelo uspešni sezoni.

ŽAN KOŠIR (MP3): »Zelo sem vesel, da znova tekmujem doma. Sam domač teren res ni (več) prednost, saj Roglo vsi dobro poznajo. Je seveda občutek ob tekmovanju v Sloveniji povsem drugačen kot v tujini. Uvrstitev? Prav vsako leto stopničke ali zmaga le niso dosegljive. Za višjo uvrstitev bi moral biti boljši že po kvalifikacijah, saj je bila rdeča proga precej hitrejša,« je tekmo analiziral Tržičan, ki bo pred odhodom v Nemčijo prav tako opravil slalomski trening.

GLORIA KOTNIK (MP3): »Organizatorji so se, navkljub spomladanskim razmeram, znova odlično odrezali. Proga je bila odlično pripravljena. Uvrstitev v finale sem izgubila zaradi napake v prvi kvalifikacijski vožnji,« pravi bronasta olimpijka. Danes je zaključila prvo sezono po uspešnem povratku na tekmovanja, ki jo je seveda zaznamoval uspeh na olimpijskih igrah.  

ROK MARGUČ (MP3): «Razmere na Jaso so povsem spomladanske razmere, a so se organizatorji tudi tokrat izkazali. Proga je bila enkratno pripravljena. Zadnji čas sem se ubadal predvsem s poškodbami. Ob upoštevanju tega dejstva sem z današnjim deskanjem zadovoljen. Žal je bilo premalo za finale,« pravi Laščan, ga ta teden čakata še dve tekmi. Jutrišnji evropski pokal na Rogli in pa nato še zaključni slalom za svetovni pokal v Berchtesgadnu.

IZIDOR ŠUŠTERŠIČ (MP3): »Neugodnim vremenskim razmeram navkljub so na Rogli znova pripravili lepo tekmo. Razmere so bile zaradi otoplitve povsem drugačne kot prvi del marca, ko smo tu trenirali, vremenska napoved za današnji dan pa slaba. Na srečo se je dobro izšlo, z novimi domačimi stopničkami. Domačega hriba pač »ne damo! Poleg tega si je Tim danes prideskal še bron v skupnem seštevku paralelnega veleslaloma. V Berchtesgaden torej odhajamo dobro razpoloženi. Tam seveda nameravamo ta rezultat ponoviti ali pa še izboljšati,« pa napoveduje trener Izidor Šušteršič.

Rezultati >>

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES