Tit Štante sedemnajsti v snežnem žlebu

V Bakurianiju so danes uspešno izvedli kvalifikacije za drugo tekmo deskarjev prostega sloga na svetovnem prvenstvu, ki od 19. februrarja do 5. marca poteka v Gruziji. V kvalifikacijah snežnega žleba (halfpipe) sta bila najboljša japonska deskarja (Mitsuko Ono v ženski in Yuto Totsuka v moški konkurenci), edini slovenski deskar med nastopajočimi, Tit Štante, je zasedel sedemnajsto mesto.

Tit Štante se je že tretjič v karieri uvrstil med najboljšo dvajseterico v snežnem žlebu na svetovnih prvenstvih. (Foto: Matic Klanšek, GEPA pictures) 

24 – letni Celjan Tit Štante, dvakratni olimpijec, je na svojem petem svetovnem prvenstvu s sedemnajstim mestom dosegel drugo najboljšo uvrstitev. Še mesto višje je bil namreč leta 2019 v ameriškem Park Cityju. Našemu edinemu predstavniku v najstarejši olimpijski deskarski disciplini na tokratnem prvenstvu (Kaja Verdnik je zaradi bolezni  ostala doma in ni nastopila) je še bolje kazalo po prvi od dveh kvalifikacijskih voženj (za končni rezultat je štela bolje ocenjena), ko je zasedal štirinajsto mesto.

»Titova prva vožnja v zgornjem delu žleba ni bila optimalna, zato v spodnjem delu sploh ni bilo smiselno poizkušati z izvedbo zahtevnejših skokov. Rutinirano jo je zaključil in se povsem osredotočil na drugo priložnost. Začel je zelo dobro in hitro. Načrtovana izvedba skoka »backside9« v drugem delu se mu ni posrečila, pri pristanku je padel in tako ni izboljšal ocene iz prve vožnje. Škoda, bil je res zelo blizu uvrstitvi med najboljšo šestnajsterico« nam je po kvalifikacijah iz Gruzije javil Matevž Pristavec, strokovni vodja disciplin prostega sloga v slovenski reprezentanci in Štantetov trener. Naš deskar je za prvo vožnjo dobil oceno 50.75, za drugo (s padcem) pa 19.75.

V petkov finale – prične se ob 7:00 po srednjeevropskem času – se je uvrstilo deset najboljših deskarjev in osem najboljših deskark. Za kolajne se bodo v moški konkurenci poleg najboljšega kvalifikanta (Yuto Totsuka, Japonska) merili še trije njegovi rojaki (Ruka in Kaishu Hirano ter Shuichiro Shigeno), dva Avstralca (Valentino Guseli in Scotty James) ter po en Američan (Chase Josey), Korejec (Chaeun Lee), Švicar (Jan Scherrer) in Nemec (Andre Hoeflich).

Tudi v ženski konkurenci je bila najboljša Japonka (Mitsuko Ono). V finalu bo nastopila še njena reprezentančna kolegica Ruki Tomita, pa kar tri Kitajke (Xuetong Cai, Lu Yang, Shaotong Wu), dve Švicarki (Isabelle Loetscher in Berenice Wicki) in Kanadčanka Elizabeth Hosking.

>>> Rezultati  Bakuriani

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES