Tit Štante v najstarejši deskarski olimpijski disciplini dvaindvajseti

V olimpijskem parku Zhangjiakou so bile danes na sporedu kvalifikacije v najstarejši deskarski olimpijski disciplini – snežnem žlebu. »Pajp« kvalifikacije sta dobila Američanka Chloe Kim in Japonec Ayumu Hirano. Tit Štante se ni uvrstil med najboljših dvanajst, ki jih v petek čaka finale, je pa z 22. mestom za tri mesta izboljšal rezultat iz Pjongčanaga 2018.


Tit Štante je izboljšal svoj rezultat iz Pjongčanga 2018. © OKS

23-letnemu Celjanu, ki je v kitajskem olimpijskem žlebu pred štirimi sicer dosegel svojo najvišjo uvrstitev v svetovnem pokalu (12. mesto, 2018), se olimpijski nastop ni izšel po pričakovanjih. V obeh vožnjah je namreč padel (v drugi že po prvem skoku), tako da v močni konkurenci ni imel možnosti za napredovanje v petkov finale. Z oceno 18.25 je Tit Štante zasedel 22. mesto. Po 25. mestu pred štirimi leti v Koreji je tokrat torej segel tri mesta višje. Najvišji slovenski uvrstitvi v najstarejši olimpijski deskarski disciplini tako še vedno »drži« Velenjčan Tim Kevin Ravnjak, ki je bil leta 2014 v Sočiju 8., leta 2018 v Pjongčangu pa šestnajsti.

Najvišjo oceno dneva je prejel eden izmed glavnih favoritov za zmago, Japonec Ayumu Hirano. Šesterica sodnikov, ki jo kot glavni sodnik vodi Mariborčan Iztok Šumatić je Štantetovemu vrstniku za drugi nastop namenila 93.25 točk. Japoncu, ki je v rolkanju nastopil tudi na lanskih domačih poletnih olimpijskih igrah, je na drugem mestu sledil Avstralec Scotty James, tretji pa je bil še en Japonec (Ruka Hirano), ki ni v sorodu z Ayumom. Ayumov mlajši brat (Kaishu Hirano) se je v finale uvrstil z devetim rezultatom. Za popoln japonski izkupiček je s šestim mestom poskrbel Yuto Totsuka. V velikem finalu pa ne bo deskala celotna posadka druge »pajp« velesile, ZDA. Zalomilo se je Lucasu Fostru (17. mesto), uspelo pa je »lovcu na rekorde« Shaunu Whiteu (4. mesto), Taylorju Goldu (7. mesto) in Chaseju Joseyju (12. mesto). V finalu bodo poleg omenjenih  deskali še Valentino Guseli (Avstralija, 5.), Jan Scherrer (Švica, 8. mesto), Andre Höfflich (Nemčija, 10. mesto) in Patrick Burgener (Švica, 11. mesto).

Že pred fanti so se v kvalifikacijah pomerila dekleta. Najboljša je bila po pričakovanjih Američanka Chloe Kim. Poleg branilke naslova iz Pjongčanga bodo v jutrišnjem finalu deskale še tri Japonke (Mitsuki Ono – 2, Sena Tomita – 5, Ruki Tomita – 6), tri Kitajke (Xuetong Cai – 3, Jiayu Liu – 7, Leng Qui – 12), dve Kanadčanki (Elisabeth Hosking – 9, Brooke Dhondt – 10) ter Španka Queralt Castellet (4.), Švicarka Berenice Wicki (8.) in Nemka Leilani Ettel (11.).

OI PEKING, snežni žleb:
rezultati – moške kvalifikacije (9.2.)
rezultati – ženske kvalifikacije (9.2.)
štartna lista – ženski finale (10.2., 02:30)
štartna lista – moški finale (11.2., 02:30)

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES