Trenerske rošade v alpskih reprezentancah

Slovenska alpska reprezentanca ima za seboj eno najuspešnejših sezon v zadnjih letih. Vodstvo panoge v tem času v pisarnah pripravlja celovita poročila in se že ozira proti novi sezoni. Kljub izjemno uspešni sezoni se iščejo možnosti za napredek. Več o tem so na današnji novinarski konferenci povedali Janez Bijol, Miha Verdnik in Janez Slivnik.

Od leve proti desni: Miha Verdnik, Janez Bijol in Janez Slivnik. Foto: Matic Klanšek

Janez Bijol, podpredsednik zbora in odbora za alpsko smučanje:Ob službeni odsotnosti predsednika poskušamo sezono normalno pripeljati do konca in pripraviti načrte za naslednjo. Načrti se bodo potrjevali 15. maja, ko je prvi alpski odbor. Takrat se bodo v grobem potrdili vsi načrti, 24. maja pa imamo v planu zbor panoge, kjer bodo sledile le še formalnosti.”


Miha Verdnik, vodja panoge za alpsko smučanje:V petek smo imeli alpski odbor, kjer smo zastavili smernice za naslednjo sezono. Računamo, da bodo načrti in poročila sprejeti 24. maja. Sezona letos je bila ena najuspešnejših v zadnjih letih. Trije smučarji so prevladovali (Ilka Štuhec, Žan Kranjec in Ana Bucik) in dosegli največ točk. Ob tem je uspel tudi preboj Mihe Hrobata v smuku. Žal je imel smolo z boleznijo in je le malo zmanjkalo za nastop na finalu sezone. Tudi Neja Dvornik je imela najboljše rezultate v karieri in je imela dobro sezono. Le Martin Čater je tisti z negativno oceno, ki edini od A reprezentantov ni napredoval. Ob vsem skupaj smo imeli še smolo s poškodbami. Če bi zraven dodali še točke, ki jih navadno dodajo poškodovani tekmovalci, bi to zagotovo bila ena najuspešnejših sezon. V zadnjem času sem se večinoma ukvarjal s tem, kako zaključiti našo porabo. Sezono smo začeli s približno 600.000 € tveganja. To so stvari, ki so bile planirane in niso bile čisto dogovorjeno. Skozi sezono nam ni uspelo priboriti 350.000 načrtovanih € in smo se morali malce drugače organizirati. Malce smo skrčili programe, iskali smo tudi druge in nove sponzorje. Na koncu smo se celo nekaj malega denarja morali sposoditi, da bomo sezono speljali do konca. Celotna poraba ekip je manjša od načrtovane in tudi zaradi tega, bomo vse lažje izpeljali. Za naprej imamo malce težav. Načrt imamo, da bomo imeli 3,200.000 € sklada. To je znižanje glede na lansko sezono, saj bo tudi sponzorskih prihodkov za 200 tisoč € manj. Smo v taki fazi, da imamo kar nekaj sponzorskih pogodb za podaljšat. Nekaj smo že bili uspešni, nekaj še upamo, da bomo. Na tem področju je kar težava in smo morali nekaj smeri zastaviti na novo. Že lani smo iz strani odbora dobili smernico, da moramo za mladinske programe nameniti več denarja, oziroma da ne sme pasti pod nivo 13-odstokov celotnega sklada. Za novo sezono bodo mladinski programi imeli skupaj s Petrolovimi centi na voljo 335 tisoč evrov. 90-odstotkov bo direktno namenjeno za sofinanciranje klubskih programov, kar je več kot v lanski sezoni. Ekipe bodo organizirane nekako takole: Še vedno bomo imeli hitro ekipo Ilke Štuhec, imeli bomo tehnično ekipo in pa eno manjšo ekipo dveh punc, ki bosta bolj usmerjeni v evropski pokal. Se bo pa ta ekipa priključevala tehnični ekipi za svetovni pokal, ko bo to možno. Na moški strani imamo tehnično grupo, ki bo ločena na na slalomsko in veleslalomsko. Imamo tudi hitro ekipo in pa ekipo mladih tekmovalcev, ki se bodo priključevali trening grupam svetovnega pokala, občasno bodo na svetovnem pokalu tudi nastopal, prioriteta pa bodo tekme evropskega pokala in FIS pokala v Evropi. 

Janez Slivnik, vodja reprezentanc za alpsko smučanje: “Glavni trenerji v reprezentancah so ostali, a se bodo zgodile rošade. V ženski reprezentanci za tehnične discipline bo novi glavni trener Grega Koštomaj, ki bo v večini bedel nad programom Ane Bucik in Andreje Slokar. V ekipi bo tudi Denis Šteharnik, ki pa bo bolj zadolžen za program Neje Dvornik in Mete Hrovat, ki se vrača v tekmovalno smučanje. Program je sestavljen tako, da ima ekipa enoten program treningov. Je pa tako, da se Meta in Andreja vračata po poškodbi in bodo zato programi v prvem obdobju do konca junija nekoliko bilj individualni. Potem pa bo ta ekipa štirih punc sodelovala skupaj in mislim, da vse skupaj lahko druga drugo porivajo naprej in tako postanejo še boljše. Evropski pokala ekipo sestavljata samo Nika Tomšič in Anja Oplotnik, vodil pa ju bo Aleš Valenti. Večino pripravljalnega obdobja imata ekipi enak program, le ko se A ekipa odpravi v Argentino, ekipa za evropski pokal ostane v Evropi. Pri Ilki Štuhec vodja ekipe ostaja Darja Črnko, še vedno pa išče menjavo za Marka Vukičevića. Ko bo ime znano, ga bomo takoj sporočili. V moški ekipi bo novi glavni trener za hiter discipline Aleš Gorza, ki je bil sedaj pomočnik Koštomaja. Njegov pomočnik bo Maj Mlakar. V smuk ekipi bodo ostali Miha Hrobat, Martin Čater in Nejc Naraločnik. Član ekipe je še vedno tudi Boštjan Kline, ki pa še ni zaključil rehabilitacije poškodovane noge. V tehničnih disciplinah vodja ostaja Klemen Bergant, ki bo v večini skrbel za Žana Kranjca. Kot slalom trener se bo ekipi pridružil Sergej Poljšak. Tekmovalci A tehnične ekipe so Kranjec, Štefan Hadalin in Tijan Marovt. Na program obeh ekip se bo orientirala tudi ekipa evropskega pokala, ki jo bo vodil Rok Šalej. V tej ekipi so trije fantje, ki so zreli nastopanja na evropskem pokalu in bodo čakali na posamezne nastope v svetovnem pokalu. To so Rok Ažnoh, Anže Gartner in Miha Oserban. 

Deli novico

Generali_K
Petrol_K
Argeta_K
NLB_K
Telekom_K
Športna_loterija_K
Ford_K
Alive_2K