Tri Slovenke med dvanajsterico na veleslalomu za 58. Zlato lisico

Slovenske alpske smučarke so na veleslalomu za 58. Zlato lisico poskrbele za izjemen ekipni uspeh. Tina Robnik, Meta Hrovat in Ana Bucik so zasedle 8., 9., in 12. mesto.

Tina Robnik je bila najboljša Slovenka na 8. mestu. Foto: gepa

Organizatorji v Kranjski Gori so se znova izkazali in odlično pripravili progo v Podkorenu. Čeprav slovenske smučarke letos na tekmovalnem terenu niso mogle trenirati, so vseeno uspešno unovčile poznavanje zahtevnega terena. V prvi vožnji je bila odlična peta domačinka Meta Hrovat, ki je svoj nastop začela malce zadržano. Na najtežjem delu domačega terena pa je našla prave občutke pod smučmi in na ciljni strmini je bila celo najhitrejša med vsemi. Vse skupaj je pomenilo peti čas prvi vožnje (+0,80). Izjemno sta s prvo vožnjo opravili tudi Ana Bucik in Tina Robnik. Bucikova je s številko 22 prišla do izjemnega sedmega mesta. Tudi Bucikova je vrhunsko odpeljala spodnji del proge (+0,97). Robnikova je znova pokazala, da ji teren v Kranjski Gori izjemno leži. Svojo vožnjo je začela zelo odločno, čeprav je imela številko 26, je bila do zadnje strmine v igri, da zavzame mesta povsem pri pvrhu. Na koncu je nekaj časa izgubila in je dosegla 10. čas (+1,26).  Najhitreje je s prvo progo opravila Švedinja Sara Hector, ki si je priborila 8 stotink prednosti pred Francozinjo Tesso Worley. Neja Dvornik  je za malenkost zgrešila finale na 33. mestu (+2,76). Pomembne izkušnje sta nabirali tudi Lina Knific in Nika Murovec, ki sta bili 46. in 56.

Meta Hrovat se je znova zavihtela v najboljšo deseterico na domačem terenu. Foto: Gepa

Slovenske smučarke so se tudi v drugi vožnji odločile za popolni napad, ki pa se na žalost ni povsem izšel. Tina Robnik je bila znova zelo hitra v zgornjem delu proge, kjer je uspešno zadrževala prednsot iz prve vožnje. Na ciljni strmini je naredila manjšo napako in igra stotink ni bila na njeni strani. Ob prihodu v cilj je zaostala zgolj 14 stotink za takrat vodilno Laro Gut-Behrami, kar pa je pomenil četrto mesto. Robnikova je s tem dosežkom vseeno uspela napredovati po lestvici navzgor in je zasedla končno 8. mesto (+2,06). “Tole osmo mesto danes je zelo dobrodošlo za mojo samozavest. Sem zelo vesela, da sta mi uspeli dve taki vožnji in je na koncu tak rezultat. Rada imam kranjskogorsko tekmo, tukaj sem v zadnjih štirih nastopih trikrat smučala zelo dobro,” je po svojem nastou za RTV povedala Robnikova.

Zelo odločno je svoj nastop začela tudi Bucikova, ki pa je imela na številnih neravninah malce težav z ravnotežjem. To je pomenilo, da je na koncu zasedla 12. mesto, s čimer je izenačila svoj najboljši veleslalomski izid kariere. “Predvsem drugi tek se mi je zdel zelo težek. Mogoče sem bila s pozicijo malce preveč nazaj in so me grbine bolj tresle, kot bi si želela. Vseeno mislim, da smo naredile en lep ekipni uspeh, zame pa je to sigurna lepa poptnica za jutri,” je misli strnila Bucikova.

Tudi Meta Hrovat je v finalu želal še izboljšati svoje odlično izhodišče po prvi vožnji. Žal pa na zahtevni progi tokrat ni našla svojih najboljših občutkov in je malce nazadovala, še vseeno pa je zasedla visoko 9. mesto (+2,13). “Z drugo vožnjo nisem zadovoljna. Delala sem napake in nisem smučala dobro. Morda me je zopet izdala moja prevelika želja, ker potem delam napake in se mi poruši tehnika smučanja,” je svoj nastop takoj po koncu tekme komentirala Hrovatova. 

Povsem je konkurenco deklasirala Sara Hector, ki je tudi na drugi progi postavila najboljši čas, skupno pa je slavila za 96 stotink pred Worleyevo. Tudi tretje mesto je iz prve vožnje zadržala Italijanka Marta Basisno (+1,32).

Jutri smučarke v Kranjski Gori čaka še slalom.

Ana Bucik je izenačila svoj najboljši veleslalomski rezultat. Foto: Gepa

Izajava po tekmi

Sergej Poljšak: “Še včeraj smo bili malce skeptični glede same priprave proge, a se je danes čez noč vse odlično razpletlo. Punce so poskrbele za krasen ekipni uspeh. Škoda za Meto v drugem teku, da ni nadgradila prve vožnje, je pa to uspelo Tini. V Anino smučanje pa se je prikradlo nekoliko preveč napak, da bi bila lahko še boljša.”

Deli novico

Generali_K
Petrol_K
Argeta_K
NLB_K
Telekom_K
Športna_loterija_K
Ford_K
Alive_2K