Trije Slovenci do zasledovanja, najboljši Planko na 33. mestu

Slovenska moška reprezentanca v meglenem Oberhofu ni imela sreče. Lovro Planko, Toni Vidmar in Alex Cisar so na sprintu ujeli zasledovalno tekmo, brez nje pa je žal ostal Jakov Fak.

Moški sprint je bil zaradi goste megle nekaj časa pod vprašajem. Foto: Sloski

Biatlonce je v Oberhofu pričakalo tradicionalno vreme za to prizorišče. Zaradi goste megle pred tekmo je moški sprint nekaj časa celo visel v zraku, nato pa se je stanje malenkost izboljšalo in biatlonci so se pomerili za prvi posamični komplet medalj na letošnjem prvenstvu. 10-kilometrski sprint je zmagovalca dobil že po prvem nastopu na tekmi, saj je prvi favori Johannes Thingnes Boe nosil številko ena. Kljub enemu zgrešenemu strelu je postavil čas (23:21,7), ki ga ni presegel noben biatlonec več. Najbolj se mu je približal njegov starejši brat Tarjei Boe, ki je z vsemi zadetimi streli zaostal 14,8 sekunde. Za povsem norveški oder za zmagovalce je poskrbel Sturla Holm Laegreid, ki je tako kot zmagovalec zadel devet strelov in  zaostal 40 stotink. 

V slovenskem taboru se v težkih razmerah niso znašli najbolje. Najboljšo predstavo med vsemi je prikazal Lovro Planko, ki je zgrešil le en strel leže. Tekaško je imel 44. čas tekmovanja, kar je na koncu pomenilo zaostanek +2:24,6 in končno 33. mesto. Nedeljski nastop si je z vsemi zadetimi streli priboril tudi Toni Vidmar, ki pa je imel žal nekaj več težav na progi in je bil na koncu 43.  Dober tekaški nastop je prikazal Alex Cisar, ki pa je bil nekoliko presenetljivo manj natančen na strelišču (1,1). Z zaostankom +2:47,2 si je Cisar priboril nedeljski nastop na 54. mestu. Na žalost je bolezen pustila preveč sledi na telesu najboljšega Jakova Faka. Izkušeni Fak je dobro začel s tekmovanjem, hitro tekel prvi krog in zadel vse tarče leže. Kazalo je, da bi si lahko priboril dobro izhodišče za nedeljsko tekmo, nato pa so se začele težave. Fak je začel zgubljati ogromno časa na progi, nato pa je moral še v dva kazenska kroga stoje. Slovenski šampion je tako tekmo končal na 62. mestu.

Izjave po tekmi (mp3):

Jakov Fak: “Kljub neizmerni želji po tekmovanju, smo se po mojem mnenju prezgodaj odločili za ta pristop. Po gripi je bilo premalo dni, da bi prišel k sebi, saj tako sem se počutil na progi. Prvo streljanje je bilo narejeno super, malo bolj počasi sem streljal, a kljub slabi vidljivosti zadel vse strele. Stoje pa sem z dvema zgrešenima streloma razočaral tudi sebe. Boril sem se iz metra v meter, preveč dela sem s svojim telesom imel tudi na streljanju. Zgrešil sem dva strela, za kar ni nobenega opravičila, a vseeno mislim, da smo se prezgodaj odločili za nastop na tako visoki ravni.”

Lovro Planko: “Končno se je streljanje poklopilo. Na teku mi je mogoče zmanjkalo malo moči na prehodih, v strmini sem bil kar močan. Na ravninah bo treba še malce delati. Na streljanju sem morda izgubil malce preveč časa, a sem na koncu lahko s svojim nastopom zadovoljen.”

Alex Cisar: “Rekel bi, da ni bilo tako težko, kot je sprva kazalo. Bila je megla, a se je dalo streljati. Tudi vetra ni bilo preveč. Napake so prišle z moje strani, sam sem kriv zanje. Imel sem zelo dobre smuči, ki so pripomogle k boljšemu teku. Nasplošno en soliden nastop za mene, soliden tek in streljanje. Za jutri upam, da mi bo šlo bolje, ker mi tudi format tekmovanja bolj ustreza.”

Toni Vidmar: “Delno sem zadovoljen z nastopom. Zelo me veseli 100-odstotni strelski izkupiček na strelišču, a moram priznati, da sem si za streljanje vzel resnično veliko časa in izgubil dragocene sekunde. Na koncu s 43. mestom nisem preveč zadovoljen, a jutri je nov dan.”

Uradni rezultati >>

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.L. VITTOZZI1091
2.L. JEANMONNOT1068
3.I. TANDREVOLD1044
17.A. LAMPIC378
63.P. KLEMENCIC44
85.L. REPINC7
1.J. BOE1262
2.T. BOE1080
3.J. DALE-SKJEVDAL949
24.J. FAK313
40.L. PLANKO108
47.A. VIDMAR64
50.M. DOVZAN61
90.M. REPNIK3