Urša Bogataj in mešana skakalna ekipa športniki leta 2022

Atlet Kristjan Čeh, smučarska skakalka Urša Bogataj in mešana ekipa v smučarskih skokih so najboljši slovenski športniki leta 2022 po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije.

Žan Kranjec, Timi Zajc, Urša Bogataj, Nika Križnar in Peter Prevc – ČESTITKE!

Glasovi 109 slovenskih športnih novinarjev so določili naslednike športne plezalke Janje Garnbret, kolesarja Tadeja Pogačarja in slovenske moške košarkarske reprezentance, ki so bili najboljši v 2021.

Kristjan Čeh in Urša Bogataj © BoBo

Čeh, svetovni prvak, evropski podprvak in zmagovalec diamantne lige v metu diska, je dobil 174 točk in ugnal Pogačarja (141), najboljšega na svetovni kolesarski lestvici. Tretji je bil alpski smučar Žan Kranjec (119), srebrni veleslalomist olimpijskih iger na Kitajskem.

Urša Bogataj je prejela 231 točk za dve zlati kolajni na OI v Pekingu, posamezno in na mešani ekipni tekmi, tretja je bila tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Urša Bogataj in Bogdan Gabrovec © BoBo

V glasovanju ji je sledila Janja Garnbret (219), trikratna evropska prvakinja v športnem plezanju in skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Tretja je bila še druga smučarska skakalka Nika Križnar (85), ki je navdušila z bronom na OI med posameznicami in zlatom na mešani ekipni tekmi ter drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala

Na mešani ekipni tekmi sta na OI poleg Nike Križnar in Urše Bogataj skakala tudi Peter Prevc in Timi Zajc, z 61 glasovi pa je četverica postala ekipa leta.

Vsem prejemnikom priznanj iskreno čestitamo!

Urša Bogataj © BoBo

Obrazložitev nagrad Športnik leta 2022 

Športnica leta: URŠA BOGATAJ

Urša Bogataj je bila prvo ime ženskih smučarskih skokov na olimpijskih igrah v Pekingu. Na posamični tekmi ji je uspelo nekaj, kar ji dotlej v svetovnem pokalu še ni – zmagati na posamični tekmi. A na največjem odru je bila preprosto nepremagljiva. Druga po prvi seriji, s sijajnim drugim nastopom pa je skočila do zlate medalje. Dodala ji je še eno na mešani ekipni tekmi, z olimpijskih iger se je tako vrnila z dvema zlatima medaljama. Z ogromnim odmerkom samozavesti je potem tudi v svetovnem pokalu do konca sezone vpisala še tri posamične zmage, v skupnem seštevku sezone je bila na tretjem mestu. Nastop na olimpijskih igrah pa ostaja vrhunec sezone, darilo za garanje ob vračanju po poškodbi in poklon psihološki trdnosti, ki jo je pokazala na tekmovanju pod petimi krogi.

Ekipa leta: MEŠANA EKIPA SMUČARSKI SKOKI (Nika Križnar, Urša Bogataj, Peter Prevc, Timi Zajc)

Na mešani ekipni tekmi smučarskih skakalcev na olimpijskih igrah nas je skrbela samo ena stvar – da bi koga od Slovencev diskvalificirali zaradi napačne opreme. To je bila edina možnost, da Slovenci ne bi prepričljivo zmagali. Tako smo bolj kot na skakalnico pogledovali proti prostoru, kjer je potekalo preverjanje opreme. Veliko ekip je bilo kaznovanih, slovenska pač ne. Svoje delo je opravilo perfektno. Na koncu je za več kot 110 točk premagala najbližje tekmece. Urša Bogataj samozavestna kot na posamični tekmi, Nika Križnar še naprej v odlični formi, Timi Zajc pridih mladosti na moški strani in Peter Prevc, najizkušenejši mož, pravi kapetan ekipe. Odlična zmes za še en slovenski skakalni presežek lansko zimo in za veliko zmago.

Timi Zajc, Peter Prevc, Urša Bogataj in Zoran Zupančič © BoBo

Športnik leta, 3. mesto: ŽAN KRANJEC

Bilo je 13. februarja 2022. Po prvi vožnji moške veleslalomske tekme na olimpijskih igrah je bil Žan Kranjec na osmem mestu. Potreboval je nekaj posebnega na drugi progi. In to tudi naredil. Nekajkrat je bil na velikih tekmah že blizu medalje, pa mu ni uspelo. Tokrat je izkoristil priložnost. Ko je prišel v cilj, smo obstali z odprtimi usti. To je bila sanjska vožnja. Po Juretu Franku prvi Slovenec z veleslalomsko medaljo v moški konkurenci na olimpijskih igrah, že 38 let je minilo od takrat. Vrhunec kariere. In dober obet za novo sezono.

Žan Kranjec © BoBo

Športnica leta, 3. mesto: NIKA KRIŽNAR

Statistika lanske sezone je za Niko Križnar izjemna: dve medalji na olimpijskih igrah, enajstkrat na stopničkah v svetovnem pokalu, od tega dvakrat na ekipni tekmi, in skupno drugo mesto v seštevku sezone. Prispevala je največ točk v izjemen seštevek slovenske ženske ekipe, ki je dosegla zmago v pokalu narodov, na olimpijskih igrah je osvojila bronasto medaljo na posamični tekmi in zlato na mešani ekipni, dosegla je tri posamične in eno ekipno zmago v svetovnem pokalu. Vse to pa je počela s svojim zaščitnim znakom – nalezljivim nasmeškom na obrazu.

Deli novico