V osmih dneh kar pet tekem

Z jutrišnjim (8.1.) paralelnim veleslalomom v švicarskem Scuolu se pričenja januarski sklop tekem alpskih deskarjev za svetovni pokal. Po tekmi v Švici se bodo »rejserji« preselili v Avstrijo, kjer bo v Bad Gasteinu (11. – 12.1.) na sporedu posamični in ekipni paralelni slalom, koroški Simonhöhe pa bo (14. – 15.1.) gostil posamični in ekipni paralelni veleslalom. Na zadnjih tekmah svetovnega pokala pred olimpijskimi igrami bodo deskali tudi Tim Mastnak, Žan Košir, Rok Marguč, Gloria Kotnik in Sara Goltes.

Scuol, Kessler, Oxess, Galmarini, Caviezel, Zogg, Kummer so najbrž najpogostejše prve asociacije, ko je “v igri” švicarsko alpsko deskanje. (Foto: Miha Matavž)

Prve stopničke za Slovenijo?

Švicarski Leysin in Davos sta bila v devetdesetih letih prejšnjega stoletja eni bolj priljubljenih postaj alpskih deskarjev, ki so deskali pod okriljem Mednarodne deskarske zveze, zadnjih pet let pa je s tekmo svetovnega pokala v centru pozornosti švicarske »rejs scene« Scuol. Izmed slovenske zimzelene moške trojke Košir-Mastnak-Marguč je bil na prvi postaji letošnjega »januarskega rejs tedna« doslej najbolj uspešen Tim Mastnak. Trenutno najvišje uvrščeni Slovenec (8. mesto) v skupnem seštevku paralelnih disciplin je namreč na premieri v Scuolu leta 2018 zmagal, lani je bil tretji, predlani peti in leta 2019 šesti. »Božično-novoletni prazniki so bili zame zelo pestri in delovni. Veliko sem treniral tako na snegu kot v fitnesu in tako zadržal decembrsko pripravljenost. Na Rogli so bili pogoji za delo odlični, poleg veleslaloma sem treniral tudi slalom, tako da sem nared za pester tekmovalni teden,« nam je iz telovadnice celjskega Kladivarja pred včerajšnjim odhodom v Švico sporočil Celjan in dodal, da je Scuol poleg Carezze, kitajskega Secret Gardna (na teh prizoriščih je zmagal) in domače Rogle vsekakor na njegovi listi najbolj priljubljenih tekmovališč. Bo jutri v Švici še tretjič stopil na stopničke?  


Poleg Mastnaka je edini Slovenec, ki je deskal na vseh dosedanjih štirih tekmah v Scuolu Žan Košir. Dvakrat je bil finalist (prvo leto deseti, lani trinajsti), dvakrat pa se mu je finale elitne šestnajsterice izmuznilo. Medtem ko je bil Mastnak včeraj na poti v Švico, je Košir pod budnim očesom trenerja Izidorja Šušteršiča treniral v Dolomitih (Kronplatz). »Januarski paket Scuol – Bad Gastein – Simonhöhe? Želje? Seveda stopničke. Med prazniki sem snežne treninge opravil na Krvavcu in Rogli. Upam, da je forma ostal na ravni decembrske. Če se je še malo dvignila, pa toliko bolje, saj bom tako še bližje željenemu cilju,« se je iz Italije oglasil Košir. »Po decembrskem dolomitskem dvojčku smo trenirali vse do silvestrovega in nadaljevali drugi novoletni dan. Odjuga je odnesla le dva domača snežna treninga, tako da sem zadovoljen z opravljenim. Od sobote do sobote bo urnik napet, tako da bomo po vsej verjetnosti v nedeljo ali ponedeljek naredili samo še en osvežitveni trening na poti iz Švice v Avstrijo,« načrtuje Šušteršič.

Čeprav v Scuolu še ni bil finalist, pa ima Rok Marguč na Švico lepe spomine. V Zermattu, kjer ogromno trenira, je leta 2005 postal svetovni mladinski podprvak v paralelnem veleslalomu, dve leti kasneje uspešno debitiral na članskem svetovnem prvenstvu v Arosi (12. in 22. mesto), kjer je nato leta 2013 tudi zmagal na veleslalomski tekmi svetovnega pokala. Na zadnji decembrski tekmi v Cortini je bil Laščan z osemnajstim mestom že blizu finala šestnajsterice, ki je njegov osnovni cilj tudi na prvi tekmi v koledarskem letu 2022. »Do novega leta so bili treningi zelo kakovostni, kasneje zaradi odjuge ni bilo idealno. Zadovoljen sem z vožnjami na zadnjih treningih, optimistično zrem v nov teden. Poleg treningov na Rogli, sem opravil tudi dva super treninga z avstrijsko reprezentanco v Simonhöheju, dan pred tekmo pa bom treniral v Švici, » nam je včeraj sporočil tretji član naše moške trojke.

V ženski konkurenci bosta Slovenijo zastopali Gloria Kotnik in Sara Goltes. Velenjčanka je ob svojem zadnjem nastopu v Scuolu pred dvema letoma zasedla 9. mesto, finalistka je bila tudi leta 2018 (15. mesto). Medtem ko Kotnikova Scuol dobro pozna, pa bo Goltesova prvič tekmovala na tem prizorišču. »Premor mi je dobro del. Seveda sem trenirala tako na snegu kot v telovadnici. Še bolj zavzeto kot prej, saj z decembrskim uvodom nisem zadovoljna. Pa naprej? Potrebno bo vložiti še več časa in truda. Vsekakor sem še bolj motivirana za delo,« je odločna 20-letna deskarka iz Trbovelj, ki jo, tako kot reprezentančno kolegico in kolege po Scuolu čaka še Bad Gastein in Simonhöhe.

Tekmo v Scuolu sta lani dobila Rusa Sofija Nadiršina in Igor Sluev, ki bosta v ožjem krogu favoritov za vrh tudi letos. Omeniti velja še, da bo domačo tekmo (in tudi naslednjo Bad Gasteinu) zaradi okužbe s koronavirusom žal moral izpustiti aktualni olimpijski prvak Nevin Galmarini.

Spored: kvalifikacije – 9:30, finale – 14:00.
Semafor Scuol

Moške »slopestyle« kvalifikacije v Mammouth Mountainu odnesel veter

Sinoči bi v ameriškem Mammouth Mounatinu morale biti na sporedu kvalifikacije druge letošnje tekme za svetovni pokal v snežnem parku z Najem Mekincem. Zaradi močnega vetra so bile prestavljene na današnji dan. Pričnejo se ob 22:15 po našem času (13:15 lokalno). Mekinc bo kot dvanajsti štartal v drugi skupini. Iz vsake (v prvi je 27, v drugi pa 26 deskarjev) se v sobotni finale uvrsti osmerica. Še prej, ob 18:15 (9:15 lokalno), bodo na sporedu moške kvalifikacije v snežnem žlebu s Titom Štantetom. Celjan bo kot šesti deskal v drugi skupini. Iz vsake (v obeh je po 20 deskarjev) se v finale uvrsti najboljših pet.

So pa organizatorji sinoči pod streho spravili ženske kvalifikacije v obeh disciplinah. V parku je bila najboljša Japonka Kokomo Murase, v žlebu pa Kitajka Xuetong Cai. Finale (ženski in moški) bo na sporedu v soboto. Snežni park ob 18:30 po našem času (lokalno ob 9:30), snežni žleb pa v nedeljo ob 3:30 po našem času (lokalno v soboto ob 18:30). Poleg slovenke reprezentance (trener Matevž Pristavec ter deskarja Tit Štante in Naj Mekinc) je v Kaliforniji v aktivni vlogi še en Slovenec. Mariborčan Iztok Šumatić namreč v Mammouthu opravlja odgovorno nalogo glavnega sodnika tekmovanja.

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES