23-letni Japonec Ayumu Hirano je v tretji vožnji na svojih tretjih olimpijskih igrah prišel do svojega prvega olimpijskega zlata v snežnem žlebu. Srebro je osvojil Avstralec Scotty James, bron pa Švicar Jan Scherrer. Brez kolajne je na četrtem mestu ostala ameriška »pajp« legenda, Shaun White. Naš predstavnik Tit Štante je olimpijski nastop končal v sredinih kvalifikacijah (22. mesto).

Ste vedeli, da je Ayumu Hirano nastopil tudi na poletnih olimpijskih igrah lani v Tokiu? V rolkanju (disciplina park) je zasedel 14. mesto. Danes pa je osvojil že svojo tretjo olimpijsko kolajno v snežnem žlebu. Prvo zlato! © GEPA pictures

Dvanajst finalistov iz petih držav (Japonska – 4, ZDA – 3 Avstralija – 2, Švica – 2, Nemčija – 1) je v treh vožnjah poskrbelo za enega izmed vrhuncev štiriindvajsetih olimpijskih iger v Pekingu …

Zmagal je hladnokrvni Japonec Ayumu Hirano, ki se je malce nasmehnil šele na podelitvi olimpijskih maskot ob vznožju olimpijskega žleba. Morda pa se le nasmehne na svečani podelitvi medalj …

Po srebru v Sočiju in Pjongčangu je vsestranski športnik (v rolkanju je nastopil na OI v Tokiu) osvojil prvo olimpijsko zlato v žlebu za Japonsko ter skupno peto »pajp« olimpijsko kolajno za to velesilo deskanja prostega sloga (poleg treh medalj Hirana imajo Japonci še letošnji bron Sene Tomito in bron Takuja Hiraoke iz Sočija). Zmagovalcu zadnjih dveh letošnjih tekem za svetovni pokal in podprvaku januarskih X iger se prva finalna vožnja ni posrečila, v drugi je bil odličen, a je 91.75 točk v tistem trenutku pomenilo »le« srebro. Virtualno zlato je bilo po drugi vožnji namreč v rokah 27-letnega Avstralca Scottyja Jamesa (92.50). V tretje je eden izmed treh Hiranov v finalu odpeljal »super run«. Sodniki, tudi tokat je bil glavni Mariborčan Iztok Šumatić, so mu dodelili oceno 96.00 kar je pomenilo, da je zlat! Avstralec, Hirana je premagal na januarskih X igrah v ameriškem Aspnu, se je tako moral zadovoljiti s srebrom, bron pa si je z drugo vožnjo (87.50) privozil Jamesov vrstnik Jan Scherrer (Švica). Deskar iz Davosa je tako Švicarjem priboril tretjo olimpijsko kolajno v žlebu. Prvo (zlato) je na prvih igrah z deskarskim programom (Nagano 1998) osvojil Gian Simmen, ki je rojakov podvig spremljal v vlogi strokovnega komentatorja na švicarski televiziji, drugo (prav tako zlato) pa v Sočiju leta 2014 Jurij Podlačikov.

Američan Shaun White je bogato kariero zaključil brez tako želene četrte kolajne. Njegova izjemna druga vožnja (ocena 85.00) je namreč zadostovala »le« za četrto mesto. Nosilec treh olimpijskih zlatih kolajn (2006, 2010, 2018) je tik pod zmagovalnim odrom končal že v Sočiju, 4. mesto je torej njegova najslabša olimpijska uvrstitev. 35-letni Američan je na koncu seveda dobil zaslužen aplavz, športno je čestital tudi vsem tekmecem, ki jih bo zagotovo podrobno spremljal tudi v prihodnje. Nedavno je namreč na trg lansiral lastno blagovno znamko desk Whitespace, tako da bo v prihodnje posredno morda vendarle osvojil še kakšno olimpijsko kolajno.

Na petem mestu je olimpijsko preizkušnjo končal Whiteov rojak Taylor Gold, ki je prav tako presegel mejo 80.00 točk. Šesti je bil najmlajši finalist, šestnajstletni Avstralec Valentino Guseli. Najstnik je kot edini uspešno izpeljal prav vse tri finalne vožnje. Mesto za Guselijem se je uvrstil tretji Američan (Chase Josey), osmo mesto pa je pripadlo Nemcu Andreu Höfflichu, varovancu slovenskega trenerja Luka Gartnerja. Za drugim najboljšim Evropejcem je končal drugi najboljši Japonec, Ayumov mlajši brat Kaishu Hirano. Elitno dvanajsterico zaključujejo Tuto Totsuka (Japonska, 10.), Patrick Burgener (Švica, 11.) in še tretji japonski Hirano (ni v sorodu s prvima dvema), Ruka Hirano. Slednjemu se, kot edinemu v finalu, ni posrečila nobena izmed treh voženj.

Slovenski udeleženec olimpijske tekme v snežnem žlebu, Tit Štante, je tekmo končal v sredinih kvalifikacijah. 23-letni Celjan je na svojih drugih olimpijskih igrah zasedel 22. mesto.

Deskarski program na Kitajskem se jutri (12.2.) nadaljuje z ekipno tekmo mešanih dvojic v deskarskem krosu (ta disciplina je v olimpijskem programu prvič), v ponedeljek (14.2.) in torek (15.2.) bodo na sporedu še kvalifikacije in finale v skokih prostega sloga (big air) z našo Urško Pribošič.

OI PEKING, snežni žleb:
rezultati – moški (11.2.)

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES