“Več bom povedala, ko bom imela globus v rokah”

V prostorih Smučarske zveze Slovenije je danes potekala novinarska konferenca po povratku smučarskih skakalk z norveške RAW AIR turneje na kateri je Nika Prevc kot četrta Slovenka oz. Slovenec osvojila veliki kristalni globus. 

Sprejem Nike Prevc, foto: SloSki

Borut Meh, predsednik panoge

V panogi smo izjemno ponosni na rezultate, ki so jih dekleta letos dosegla. Tudi na rezultate na norveški turneji s tremi stopničkami, krona vsega pa je veliki kristalni globus Nike Prevc za kar ji iskreno čestitam. Čas za še več čestitk pa bo ob samem prejemu globusa v Planici. Zahvala tudi strokovnemu delu ekipe in nenazadnje Gorazdu Pogorelčniku, vodji panoge.

Gorazd Pogorelčnik, vodja panoge

V mojem imenu in imenu SZS čestitke Niki za osvojen globus in čestitke tudi vsem ostalim dekletom za dobre nastope v tej sezoni. Velik poklon, kapo dol Niki Prevc, ki se je prvič spoprijela z marsikatero stvarjo. Pri tvojih rosnih 19. letih je to res velik rezultat! Hvala vsem tekmovalkam in strokovnemu štabu!

Zoran Zupančič, glavni trener slovenske ženske reprezentance

Sezona gre h koncu. To je skoraj tako uspešna sezona kot olimpijska. Osvojili smo 8 zmag, 5 2. in 6. 3. mest, tu je še zmaga na super ekipni tekmi. Imeli smo boj v pokalu narodov, to je bila ambiciozna napoved. Vedeli smo kakšno ekipo imajo Avstrijke, žal nismo bili uspešni. V športu se zgodijo stvari, ki jih ne pričakuješ. Miru nimamo veliko. Danes smo recimo izgubili drese na letališču, to je vredno 7000 evrov. To moramo dobiti do srede, da dokončamo to sezono. Na turneji RAW AIR smo imeli visoke cilje, spoznali smo novo prizorišče, Trondheim. Dobro prizorišče, zanimive skakalnice. Dosegli smo tudi zmago. 

Pred koncem smo se zagotovo tresli za rumeno majico. Mi smo majhna ekipa, Avstrijcev je 30 okrog skakalnice, pritiskajo na vse načine. To je bilo potrebno zdržati in pripeljati do konca.

V Vikersundu smo vedeli, da je Ema letalka, kar je dokazala. Kljub slabši formi je znala leteti. Prvič je letela Nika Prevc. Nismo vedeli, kako bo letela. Bila je blizu, spoznavala je letenje, poletela je 190.5 metrov. Nika Križnar si je izredno želela, žal na tej turneji ni imela sreče. Najprej z desetinkami v Trondheimu, nato še z metri v Vikersundu.

Vsem skupaj nam je malenkost odleglo že v soboto, ko je bilo tekmovanje odpovedano, a v športu se lahko zgodi še marsikaj. V nedeljo pa je bilo po prvi seriji jasno, da je globus naš oz. Nikin in to je največ, kar lahko smučar skakalec lahko doseže.

V Planici bo nastopilo šest naših, kot uvrščeni za prvo trideseterico sta dodatno v ekipi še Taja Bodlaj in Tina Erzar, ki si je nastop zaslužila preko celotne sezone, nenazadnje je mladinska svetovna prvakinja.

Nika Prevc

Nekaj časa sem razmišljala, a ne vem, če sem že ugotovila kaj sem dobila. Zdaj verjamem, da sem si to zaslužila. Kaj več pa lažje povem, ko globus dobim v roke in ko bo zadnje tekme konec.

Pričakujem čim več navijačev v Planici in upam, da bodo tudi oni odšli tako srečni kot jaz.

Nika Križnar

Malo sem utrujena po celotni norveški turneji. Zahtevna pa je za vse, tudi za skakalce. Dobila sem občutek, da smo vseeno punce imele še nekoliko težjo turnejo. Zjutraj kvalifikacije in potem nazaj v hotel pa nazaj na tekmo. Bilo je kar veliko nekih težkih prestopov sem in tja. Na koncu se nabere kar nekaj kilometrov, ujame te utrujenost. Na velikanki sem pričakovala več, malo sem izsiljevala metre. To je šola za naprej, upam da mi v prihodnosti to uspe doseči.

Ema Klinec

Lahko rečem, da kot lani nisem vedela kaj pričakovati od Vikersunda. V Oslu sem prikazala določene vrhunske skoke, v Trondheimu ne. Potem je bil nek zadržek, a sem se uspela sprostiti, vedela sem, da znam in je šlo naprej. Tretje mesto mi pomeni skoraj toliko kot lanska zmaga. Najpomembneje pa je, da sem v zraku uživala, to je tisto, po kar sem prišla v drugi del sezone, vesela sem, ker mi je uspelo.

V Planici želim dobro nastopiti. Malo me moti, ker ljudje govorijo, da ne znam skakati na malih skakalnicah, a to ni res. Potrudila se bom po najboljših močeh, da dokažem nasprotno.

Taja Bodlaj

Upala sem, da bom lahko nastopila v Planici. To si jemljem kot čast, vesela sem, da bo kakšna skakalka manjkala in da bom v miru lahko pogledala fante na poletih.

Tina Erzar

Od finala ne pričakujem veliko. Zadovoljna moram biti s tem, da sem na tekmi. S kakršnim koli rezultatom moram biti zadovoljna, potrudila se bom odskakati čim bolje.

Katra Komar

Zadovoljna bom, če bo čim več gledalcev in da bomo vse dobro skakale. Ne vem pa še, koliko treningov nas čaka pred samo Planico.

Deli novico