Veleslalomisti pripravljeni na tradicionalni začetek v Söldnu

V prostorih Smučarske zveze Slovenije (SZS) so misli pred tradicionalnim začetkom sezone v Söldnu svoje načrte predstavili najboljši slovenski veleslalomisti, ki si že na začetku sezone želijo poseči po samem vrhu. Slovenijo bodo čez slabih 14 dni zastopali: Ana Bucik, Neja Dvornik, Andreja Slokar, Rok Ažnoh, Štefan Hadalin in Žan Kranjec. Kranjec se v Söldnu odlično znajde, saj je tam že trikrat stal na odru za zmagovalce. Zadnjič lani, ko je bil drugi in je s tem tlakoval pot za svojo najboljšo sezono v karieri.

Slovenska veleslalomska ekipa za nastop v Söldnu. Foto: Bobo

Novinarska konferenca se je začela s pomembno novico o podaljšanju sponzorstva s podjetjem Petrol, nato pa so besedo dobili najboljši slovenski veleslalomisti. V Söldnu žal še ne bo nastopila povratnica v svetovni pokal Meta Hrovat.

Enzo Smrekar, predsednik SZS: “Tik pred odprtjem nove sezone je krasna priložnost, da naznanimo podaljšanje sodelovanja z dolgoletnim sponzorjem – podjetjem Petrol. Iskreno bi se rad zahvalil za vso preteklo podporo pri reprezentanci in na prizoriščih. Za nas je to partnerstvo izjemnega pomena, saj vemo, kakšno je stanje financiranje slovenskega športa. Tako strateško partnerstvo je za nas res izrednega pomena. Hvala za vso razumevanje in usmerjenost v naprej. To nam zagotavlja neko stabilnost in varnost in se lahko v miru osredotočimo tudi na prihodnost. Vsem športnikom in športnicam pa želim uspešno sezono in verjamem, da bodo že takoj pokazali, da so odlično pripravljeni.”

Nada Drobne Popović, predsednica uprave Petrola: Veseli me današnji podpis pisma o nameri. Petrol je sponzor SZS že 15 let. Prvi dogovor je bil podpisan leta 2007 in je to za nas res pomembno sponzorstvo. Danes podpisujemo 3-letni sponzorski okvir s SZS, vračamo pa se tudi na Pokal Vitranc, kjer smo tudi dosegli 3-letni dogovor o sponzorstvu. Ob tem bi rada povedala tudi, da ob tem letos ponovno nadaljujemo z akcijo Smučarski cent, ki smo jo začeli v lanskem letu. Gre za akcijo, kjer se zbirajo sredstva predvsem za mlade smučarje, ki že kažejo talent in se jim na ta način pomaga pri sofinanciranju njihovega treniranja. Lani smo uspeli skupaj s partnerji uspeli zbrati 110.000 € in verjamem, da to lahko ponovimo. Vsem se iskreno zahvaljujem. Rada pa bi zaželela tudi veliko sreče vsem smučarjem danes zbranim tukaj. Verjamem, da bo vse vaše delo poplačano in se bomo skupaj veselili. Srečno.”

Grega Koštomaj, glavni trener ženske reprezentance: Dekleta komaj čakajo, da se sezona začne. Prepričan sem, da je forma na dovolj solidni ravni. Sedaj le upamo, da bodo razmere takšne, da bodo omogočale dokazovanje v najboljši luči. Zaenkrat smo se soočali z dosti pomanjkanja snega, napovedi pa so bolj vzpodbudne. To je vse, kar si punce in strokovni štab želimo. V pripravljalnem obdobju smo po pogovoru z dekleti poskušali izpeljati tudi kakšen dan superveleslaloma več, kot je bila praksa v preteklih letih.  Najbolj nam je to uspevalo v Argentini, da so punce bolj vajene hitrih zavojev. Tendenca pa je jasno ostala na slalomu in veleslalomu.”

Andreja Slokar: Komaj čakam, da se sezona prične. Vsak dan, ko je tekma bližje, sem bolj nervozna. Komaj čakam, da se začne. Na treningih ne maram gledati veliko ure in ne delam primerjav, saj sem navadno na treningih, predvsem pred tekmami, zelo počasna. Raje se ukvarjam sama s seboj.”

Neja Dvornik: V pripravljalnem obdobju me je motila bolezen. Ob koncu priprav v Argentini in sedaj v Saas Feeju pa sem se že pobrala in se vrnila na pot, kjer sem bila pred boleznijo.”

Ana Bucik: Poudariti želim, da je fokus pri meni enak na tekmah slaloma in veleslaloma. V veleslalomu sem si zadala cilj top 15, zato se ga bom zelo resno lotila že s prvo tekmo. Mislim,  da imam za seboj zelo dobre treninge in sem sproščena za prvo tekmo. Je pa Sölden vedno poseben, ker gre za prvo tekmo in ne veš točno, kam spadaš. V zadnjih tednih tudi pogoji na treningih niso bili idealni in občutki niso taki, da bi lahko točno vedel, kam sodiš. Vseeno je bilo dovolj dobro, da smo lahko dobro trenirali. Komaj čakam, da se sezona začne in kmalu bomo videli, kam sodimo in kaj smo naredili preko poletja.”

Ženska ekipa za Sölden (od leve proti desni): Grega Koštomaj, Ana Bucik, Andreja Slokar, Neja Dvornik. Foto: Bobo

Klemen Bergant: V Söldnu tekma bo, ubistvu je teren že pripravljen. So pa problem razmere na vseh ledenikih. Tekma bo, kako pa se bomo mi nanjo pripravili, pa FIS-e ne zanima. Po pripravah v Argentini smo trenirali v Švici v Saas Feeju, jutri gremo v Pitztal. V zadnjem tednu pa bomo poiskali teren, kjer bodo pogoji najboljši. Možnost je, da bomo šli v Sölden, kjer se da trenirati na ogrevalnih progah nad startom, spremljali bomo tudi Pitztal in Hintertux. Pripravljalno obdobje je bilo sicer podobno vsem prejšnjim, z dorimi in slabimi dnevi. Imeli smo veliko izzivov kar se tiče opreme. Štefan je menjal opremljevalca in je moral najti vse nastavitve. V veleslalomu mu je to zelo dobro uspelo. Tudi Žan je imel izzive, saj noben proizvajalec ne spi. Ker je Žan tako dober, dobiva vse novo na testiranje, kar sicer ni vsak dan najboljše, a tako to je. Na startu v Söldnu pa bo poleg Žana in Štefana tudi Rok Ažnoh, ki je trenutno na treningu z ekipo za evropski pokal.

Žan Kranjec:Že dolgo časa sem v veleslalomskem vrhu in mi je vseeno, kako me vidijo drugi. V Söldnu sem že velikokrat tekmoval in poznam stvari, kako tečejo. V pripravljalnem obdobju sem sicer imel kar nekaj nihanj in težav z opremo, a sem zdaj izbral stvari, ki so že lani najbolje delovale. Verjamem, da lahko zelo dobro tekmujem, kam pa sodim, bomo pa videli na tekmi, a verjamem, da še vedno visoko. Glava je umirjena, a se že čuti malce nervoze pred prvo tekmo. Pred prvo tekmo navadno začneš o njej razmišljati že nekoliko prej, a sem še povsem miren. Komaj čakam začetek.”

Štefan Hadalin: Pripravljam se enako kot Žan in nič drugače. Dejstvo je, da sem zamenjal material in sem imel s tem veliko dela. Sedaj mi je to uspelo pripeljati do zelo dobrih zaključkov, kar mi omogoča stabilno in dobro smučanje. Moj cilj je, da to smučanje prenesem na tekmo, s tem pa sem zagotovo sposoben poseči med točke ali še kaj več.”

Moška ekipa za Sölden brez Roka Ažnoha (od leve): Štefan Hadalin, Žan Kranjec, Klemen Bergant. Foto: Bobo.

Deli novico

Generali_K
Petrol_K
Argeta_K
NLB_K
Telekom_K
Športna_loterija_K
Ford_K
Alive_2K