Veleslalomski dvojček v Dolomitih

Alpske deskarje pred božično-novoletnim premorom čakata še dva paralelna veleslaloma za svetovni pokal v italijanskih Dolomitih. Prvi bo jutri (15.12.) v Carezzi, drugi pa v soboto (17.12.) v Cortini d´Ampezzo. Slovenske barve bo zastopala standardna četverica, ki jo sestavljajo Gloria Kotnik, Tim Mastnak, Rok Marguč in Žan Košir.


Tim Mastnak je sezono začel na stopničkah. (Foto: Miha Matavž)

Po slalomskem uvodu v sezono pretekli konec tedna v nemškem Winterbergu, se je moški del slovenske ekipe odpravil neposredno v Dolomite, torek je bil rezerviran za veleslalomski trening v Kronplatzu. »Zelo dober trening sem opravil. Veleslalomski občutki so pravi, tako da me pred napornim koncem tedna čaka zaslužen dan počitka,« nam je včeraj po treningu v pravih zimskih razmerah povedal junak Winterberga Tim Mastnak, ki je s Carezzo & Cortino v »dobrem odnosu«. V Carezzi je dosegel eno izmed svojih treh zmag v svetovnem pokalu (2018), v Cortini pa je bil lani četrti. Tudi preostala dva moška slovenska reprezentanta (Roka Marguč, Žan Košir) sta v Dolomitih že krojila vrh, predvsem na zelo zahtevni progi Pra di Tori v Carezzi, kjer je bil Marguč pred devetimi leti četrti, Košir pa drugi. Tržičan je uvrstitev ponovil tudi leto kasneje, na tretjo stopničko pa je stopil predlani.

Lahko slovenska moška trojka na zahtevnem prizorišču unovči bogate izkušnje (tu redno tekmujejo že od leta 2011)? »Zakaj pa ne. Izkušenj imamo seveda več kot dovolj, dobro poznamo progo, tu smo opravili tudi kakovosten trening pred odhodom v Nemčijo. Letos je tu res prava zima in zelo hladno. Jutri, na dan tekme, bodo temperature sicer višje, le par stopinj pod ničlo. Idealno za tekmo, torej,« pa nam je po današnjem uradnem treningu sveže informacije s terena zaupal Jure Hafner, strokovni vodja paralelnih disciplin v slovenski reprezentanci. Trening je opravil le z Glorio Kotnik, slednja je včerajšnjega v Kronplatzu zaradi prisotnosti na slavnostni prireditvi Športnik leta 2022 v Ljubljani izpustila. Tudi Kotnikova ima na Dolomite lepe spomine. Lani se je prav z 18. mestom v Carezzi, po letu odsotnosti, uspešno vrnila v svetovni pokal, v Cortini pa je bila že trikrat četrtfinalistka.

Po tekmah v Italiji, alpske deskarje čaka še šest paralelnih veleslalomov za svetovni pokal (štirje v januarju in dva v marcu). Po prvotnem programu bi moral biti na sporedu še en več, a so z Mednarodne smučarske in deskarske zveze (FIS) danes sporočili, da sta paralelni veleslalom in slalom, ki bi morala biti marca na sporedu v italijanskem Pinacavallu odpovedana.    

Še pred alpskimi deskarji pa bo slovensko deskanje (že danes zvečer) v svetovnem pokalu zastopal Tit Štante. Danes pozno zvečer po našem času (ob 22:05) ga v ameriškem Coppru čaka nastop v drugi kvalifikacijski skupini tekme za svetovni pokal v snežnem žlebu (half pipe). Finale bo na sporedu v petek.   

Zvočna izjava:
Tim Mastnak (MP3)

>>> Urnik Carezza
>>> Urnik Cortina d´Ampezzo

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES