Za konec Urška skočila na osemnajsto mesto

V Pekingu bodo zadnja kompleta deskarskih olimpijskih medalj podelili jutri in sicer v skokih prostega sloga (big air). Danes so bile na sporedu kvalifikacije, ki sta jih dobila Novozelandka Zoi Synnott Sadowski (Nova Zelandija) in Max Parrot (Kanada). Urška Pribošič je osvojila 18. mesto. Finale najboljše ženske in moške dvanajsterice se prične jutri ob 02:30 oziroma 06:00 po srednjeevropskem času.

Urška Pribošič je na svojih prvih olimpijskih igrah osvojila 24. mesto v snežnem parku in 18. mesto v skokih prostega sloga. © GEPA pictures

Potem ko je v zadnjih dneh v kitajskem glavnem mestu, ta gosti zadnjo deskarsko olimpijsko tekmo, snežilo, so danes v lepem sončnem vremenu izvedli »big air« kvalifikacije. V ženski konkurenci je nastopilo devetindvajset deskark in enaindvajsetih držav, na štartu je manjkala le srebrna v snežnem parku, Julia Marino (ZDA), ki se je poškodovala na enem izmed uradnih treningov.

Edina slovenska predstavnica v »park« disciplinah, Urška Pribošič je zasedla 18. mesto. Z oceno (tudi tokrat je glavni sodnik Mariborčan Iztok Šumatić) 106.75 je za 20,75 točka zgrešila uvrstitev v jutrišnji finale. Deskarke so imel na voljo tri skoke, za rezultat pa je štel seštevek boljših dveh (ob različni rotaciji). Pribošičeva je začela s skokom »backside 7« (43.00), nadaljevala s »frontside 3« (25.75) in zaključila s »frontside 7 melon« (63.75).

Na prvem mestu je kvalifikacije končala zmagovalka snežnega parka Zoi Synnott Sadowski (Nova Zelandija; v Pjongčangu 2018 je v skokih osvojila bron), za njo pa sta na drugem in tretjem mestu končali Japonki Kokoma Murase in Reira Iwabuchi. V jutrišnjem finalu bo skakala tudi njuna rojakinja Miyabi Onitsuka (5.). Med dvanajsterico sta se prebili še dve Kanadčanki (Laurie Blouin, 4., Jasmine Baird, 10.) po eno predstavnico pa bodo imele Avstrija (Anna Gasser, 6; branilka naslova iz Pjongčanga), Avstralija (Tess Coady, 7.), Nemčija (Annika Morgan, 8.), Kitajska (Ge Rong, 9.), Nizozemska (Melissa Perkamp, 11.) in ZDA (Hailey Langland, 12.). Brez finala je med drugimi denimo ostala branilka srebra iz zadnjih iger, Američanka Jamie Anderson (15. mesto).  

Tudi v moški konkurenci je zaradi poškodbe (padel je na današnjem treningu pred tekmo) manjkal en tekmovalec in sicer Avstrijec Clemens Millauer. Med devetindvajseterico z najboljšim izkupičkom v jutrišnji finale odhaja zmagovalec tekme v parku, Kanadčan Max Parrot, ki je na tem objektu zmagal že leta 2019 na generalki za olimpijske igre. V finalu bomo videli še dva njegova rojaka in sicer Marka McMorrisa (8. mesto) in Darcyja Sharapa (12. mesto). Četrtemu članu posadke »Air Canada«, branilcu naslova iz Koreje 2018, Sebastianu Toutanu pa so se kvalifikacije ponesrečile (26. mesto). Poleg treh Kanadčanov (dva sta, kot vedno, favorita za medalje) bodo več kot enega predstavnika v finalu imel še Japonci (Takero Otsuka – 2. in Hirokaki Kunitake – 4.), Američani (Redmond Gerard – 3. in Chris Cornig – 10.) in Norvežani (Marcus Kleveland – 6. in Mons Roisland – 9.). Poleg omenjene deveterice jutri nova priložnost čaka še v parku srebrnega domačina Yiming Suja (5. mesto), Šveda Svena Thorgrena (7. mesto) in Nizozemca Nieka Van der Veldna (11. mesto). 

Dobili bomo torej tri povsem nove nosilce medalj v skokih prostega sloga Kot smo že zapisla je aktualni olimpijski prvak prvak Sebastien Toutant tekmo končal v kvalifikacijah, Američana Micka Kyla (srebrni iz Pjongčanga se ni uvrstil v ameriško ekipo za Peking) in Britanca Billyja Morgana (bronasti iz Pjongčanga zadnja štiri leta ni tekmoval) pa ni med nastopajočimi v Pekingu.

OI PEKING, skoki prostega sloga:
rezultati – ženske kvalifikacije (14.2.)
rezultati – moške kvalifikacije (14.2.)
štartna lista – ženski finale (15.2., 02:30)
štartna lista – moški finale (15.2., 06:00)

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES