Za uvod v Söldnu slovenska četverica

Smučarska sezona svetovnega pokala je pred vrati. Tradicionalno se bo pričela s tekmama v veleslalomu na ledeniku Rettenbach nad Söldnom ta konec tedna. Slovenski reprezentanci poškodbe v pripravljalnem obdobju niso prizanašale, zato se v Avstrijo odpravlja četverica: Ana Bucik, Neja Dvornik, Žan Kranjec in Štefan Hadalin. Pričakovanja kljub temu ostajajo visoka.

Foto: Sloski

Še preden so slovenski alpski smučarji predstavili načrte za prvo tekmo sezone, je v imenu generalnega sponzorja reprezentance Generali, dobro sezono smučarjem zaželel predstavnik uprave zavarovalnice Generali Mitja Feri, ki je podelil tudi nagradi za levjesrčnega smučarja in smučarko za preteklo sezono: Generali s ponosom ostaja generalni sponzor slovenske alpske smučarske reprezentance. Naše uspešno sodelovanje in partnerstvo smo letos še nagradili z nagrado Levjesrčna smučarka in Levjesrčni smučar pretekle sezone. Nagrado podeljujemo prvič za predanost, pogum, nepopustljivost in pošteno tekmo, takšno, za katero se zavzemamo tudi na svojem poslovnem področju kot vseživljenjski partnerji našim strankam. Z eno besedo bi lahko temu rekli levjesrčni pristop, zato tudi ime nagrade. Iskrene čestitke levjesrčnima Tini Robnik in Žanu Kranjcu. Celotni reprezentanci pa želimo kar največ uspeha in zmag v letošnji sezoni.«

 

Miha Verdnik, vodja panoge alpsko smučanje na SZS: Sestava ekipe v Söldnu bo točno taka, kot je danes tukaj. Se pravi dve dekleti (Ana Bucik in Neja Robnik) ter dva fanta (Žan Kranjec in Štefan Hadalin). Sam si najbolj želim, da bodo pokazali svoje najboljše vožnje na tekmi. Vsi štirje, ki bodo na startu, so odlično pripravljeni. Vsi so priprave oddelali brez težav. Več pa bodo pokazali sami v soboto in nedeljo.

Klemen Bergant, glavni trener moške reprezentance za tehnične discipline: V zadnjem obdobju smo imeli veliko sreče z razmerami. Ko smo prišli iz Argentine, smo naredili zelo dober trening v Saas Feeju, bili smo v dvorani v Belgiji in prejšnji teden v Val Senalesu, kjer smo imeli progo pripravljeno progo z vodo. To je bil težek trening in prave priprave za Sölden. Naredili smo veliko, upam pa, da nam tudi ta teden uspe narediti še vsaj dva dobra treninga, čeprav je situacija v Val Senalesu ta trenutek kar brutalna, saj proge ne obdelujejo z mašinami in je povsem ledeno. V zadnjem mesecu smo resnično dobro trenirali, v Argentini pa sem morda pogrešal kakšen dan  bolj zimske pogoje in tudi podlago, ki bi bila bolj zimi podobna. Tam smo imeli namreč vse, bil je dež, sneg, mehko, trdo… Generalno je sicer bilo dobro, a bi bil lahko še kakšen dan malo bolj zimski. Žan in Štefan sta dobro pripravljena in sta že večkrat  pokazala, da sta dobra smučarja. Če se bosta peljala tako, kot se znata, vemo, kam sodita. Žan starta med prvimi sedmimi, Štefan bo nastopil malce kasneje. Zanj je primarni cilj uvrstitev v drugi tek, čeprav Sölden nikoli ni bil prijazen do visokih številk, saj ne v zadnjih letih. Za Žana pa vsi vemo, kakšni so njegovi cilji in kaj vse je že dosegel v preteklosti. Veleslalomov je malo preko cele sezone in vsako tekmo je treba oddelati maksimalno.”

Ana Bucik: Kot je omenil Klemen, smo imeli tudi mi zelo podoben program. Moram reči, da smo imeli letos, v primerjavi s prejšnjimi sezonami, boljše pogoje pred Söldnom. Zadnji teden v Val Senalesu so bili pogoji izjemno težki. Tam je zelo zahtevna strmina in tudi sam sneg ni bil najbolj enostaven. Zame je zelo dobrodošlo, da je bilo teh zavojev v strmini nekoliko več. Ker potrebujem nekoliko več časa, da se v sami strmini začnem dobro smučati. Mislim, da sem naredila dober trening in upam, da mi uspe še kaj dodati ta teden. V Söldnu pa bo potrebno startati sproščeno. Tekma pride zelo hitro, vsakemu zagotovo še nekaj manjka. A mislim, da če bom smučala kot na treningih, bom lahko zadovoljna.”

Neja Dvornik: “Sölden je zagotovo ena najtežjih tekem za nas punce. Vedno do sedaj je nekaj bilo, da nisem bila najbolje pripravljena. Letošnje pripravljalno obdobje pa smo delali dobro, najbolje do sedaj. Tako mislim, da sem pripravljena zelo dobro. Resnično bi si sicer želela, da bi bile na startu vse punce. Kar grozno je pomisliti, da bodo manjkale kar tri Slovenke. Za mene pa to ničesar ne spremeni, sama se moram osredotočiti le nase.”

Žan Kranjec: “Glavni cilj je, da se na  vsako tekmo svetovnega pokala poskušam maksimalno dobro pripraviti in maksimalno dobro dirkati. Tako imam dva glavna cilja. Dobro dirkati vsako tekmo svetovnega pokala in svetovno prvenstvo. Se pravi cela sezona. Sölden je prva tekma in ni lahka. Vem, kaj mi je v preteklosti prinašalo dober rezultat. Moram pokazati najboljše smučanje in potem bom zadovoljen. Letos smo naredili celo več v pripravljalnem obdobju, saj smo imeli kar srečo z vremenom tudi v Evropi.”

Štefan Hadalin: Zame bo uvodna tekma po dolgem času nek pomemben preizkus. Moram priznati, da se pritisk malce stopnjuje, a se počutim vredu. Na treningih delujem dobro. Sem zadovoljen s tem, kar kažem in kar počnem.  Sedaj s svojim odnosom lažje ohranjujem neko dobro telesno pripravljenost in mišično maso. To je pozitivna stvar, ki mi bo omogočila tudi boljšo pripravljenost na ostalih tekmah, ki sledijo.”

 

Deli novico

Generali_K
Petrol_K
Argeta_K
NLB_K
Telekom_K
Športna_loterija_K
Ford_K
Alive_2K