Zadnja tekma svetovnega pokala Anni Gasser in Marcusu Klevelandu

V švicarski Silvaplani je bila danes na sporedu zadnja tekma deskarjev na snegu za svetovni pokal v sezoni 2021/22. V snežnem parku (slopestyle) sta bila najboljša Avstrijka Anna Gasser in Norvežan Marcus Kleveland. Boj za male kristalne globuse je bil odločen že po petkovih kvalifikacijah, v ženski konkurenci ga je osvojila danes tretja Japonka Kokomo Murase, v moški pa danes sedmi Novozelandec Tiarn Collins. Slovenske ekipe za zadnji tekmi ni bilo na štartu, v skupnem seštevku discipline je Urška Pribošič zasedla 39. mesto.

Dvakratna olimpijska “big air” prvakinja Anna Gasser je zmagovalka zadnje letošnje deskarske tekme za svetovni pokal. © Christian Stadler

Potem ko je Silvaplana več let gostila tekme svetovnega pokala smučarjev prostega sloga, so lani konec marca Švicarji ob smučarskem prvič gostili še deskarski svetovni pokal. Tudi letos je bil program dvojni. Deskarke in deskarji so s »slopestyle« kvalifikacijami v parku, ki leži skorajda 3000 metrov nad morjem, opravili že v petek. Najboljših osem deklet in šestnajst fantov je v »Pro Line« parku svoje znanje zopet prikazalo danes, pričeli so točno opoldne. V dveh vožnjah, ki so jih imeli na voljo, je v ženski konkurenci največ pokazala Avstrijka Anna Gasser, druga je bila zmagovalka predzadnje tekme sezone svetovnega pokala v Gruziji, Kanadčanka Laurie Blouin tretja pa Japonka Kokomo Murase. Slednja je postala tudi zmagovalka v skupnem seštevku snežnega parka ter skupnem »park & pipe« seštevku, kar pomeni, da je od vseh deskark, ki nastopajo v disciplinah prostega sloga (snežni park, skoki prostega sloga, snežni žleb) osvojila največ točk svetovnega pokala. Urška Pribošič (danes ni nastopila) je v skupnem seštevku snežnega parka zasedla 39. mesto, v »park & pipe« razvrstitvi pa s »slopestyle« točkami 67. mesto.

V moški konkurenci je šestič v karieri zmagal Norvežan Marcus Kleveland. V Silvaplani ostaja nepremagan, saj je na tem prizorišču zmagal že lani. Tudi drugo mesto je osvojil Norvežan in sicer Mons Roisland, ki je tako kot Kleveland boljšo vožnjo prikazal v drugem poizkusu. Oba prvouvrščena (enako velja za prvouvrščeni) sta v drugem poizkusu prejela več kot 90 točk! Tretje mesto je pripadlo edinemu deskarju prostega sloga, ki je letos v vrh segel tako v snežnem parku kot snežnem žlebu. Za 16-letnega Avstralca Valentina Guselija (na olimpijskih igrah v Pekingu je bil šesti v žlebu) je to že druga zaporedna uvrstitev na stopničke v parku, pohvali pa se lahko tudi z vrhunsko uvrstitvijo (peto mesto) s prestižne »pajp« tekme svetovnega pokala v Laaxu. Ga tudi v naslednjih sezonah lahko pričakujemo tako v »parku« kot »pajpu«?

Mali kristalni globus za zmago v snežnem parku je pripadel danes sedmo uvrščenemu Novozelandcu Tirarnu Collinsu, ki pa je »park & pipe« globus izgubil zgolj za dve točki, osvojil ga je danes drugi Mons Roisland. Slovenski tekmovalci (Naj Mekinc) v snežnem parku letos zaradi smole s poškodbami niso osvajali točk svetovnega pokala, sta pa v skupnem »park & pipe« seštevku uvrščena dva in sicer na 108. mestu Tit Štante s točkami iz žleba ter deset mest nižje Mekinc z »big air« točkami svetovnega pokala.

Z današnjo tekmo pa tekmovalno deskarsko dogajanje v Silvaplani še ni zaključeno. V tamkajšnjem parku bosta med 5. in 9. aprilom na sporedu zadnji »big air« in »slopestyle« za evropski pokal v tej sezoni. Obe tekem z oznako »premium« (to pomeni, da tekmovalci dobijo dvojne FIS točke) se bodo udeležili tudi nekateri naši B reprezentanti. Evropski pokal bodo deskarji prostega sloga nato sklenili v Avstriji (Kitzsteinhorn), tam bo 20. aprila tekma v snežnem žlebu.

Rezultati >>

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES