Žan Kranjec v Andori potrdil skupno tretje mesto v veleslalomu

Slovenski veleslalomski šampion Žan Kranjec je postavil nov mejnik v svoji uspešni karieri. Po zaslugi celotne izvrstne sezone 2022/23 je v veleslalomskem seštevku za svetovni pokal zaključil na izvrstnem tretjem mestu.

Žan Kranjec se v Andori ni znašel najbolje, a je sezono vseeno zaključil na izjemnem tretjem mestu. Foto: Gepa

Slovenski veleslalomski šampion Žan Kranjec je imel na finalni tekmi v Soldeuu težko nalogo, saj se je boril za skupno tretje mesto v veleslalomskem seštevku. Glavni grožnji zanj sta bila Avstrijec Marco Schwarz in Francoz Alexis Pinturault. Na soljeni progi se slovenski as ni znašel najbolje in je v prvi vožnji dosegel 12. čas, v boju za tretje mesto pa ga je ogrozil Francoz, ki je imel drugi čas prvega teka. Še enkrat več v tej sezoni je bil razred zase Marco Odermatt iz Švice.

Kranjec tudi v drugo ni smučal najbolje in je bil na koncu 11. V cilju je nervozno čakal na nastope velikih konkurentov in zanj se je izšlo srečno.  Vrhunsko je smučal Marco Schwarz, ki pa je za 18 stotink zaostal za Henrikom Kristoffersenom iz Norveške. Na drugi progi je veliko izgubil Pinturault, ki se je ob prihodu v cilj poslovil od skupnega tretjega mesta. Pred nastopom Odermatta je bil na skupno tretjem mestu Schwarz, slovenski as pa na četrtem mestu. Na srečo Kranjca je Švicar prikazal še eno vrhunsko vožnjo in slavil s prednostjo večjo od dveh sekund. To je pomenilo, da je Schwarz padel na tretje mesto in Kranjec je postal tretji veleslalomist sveta. Zgodovinski trenutek za slovenskega smučarja. Nov list v zgodovini smučanja je spisal tudi izvrstni Švicar, ki je podrl rekord Hermanna Maierja po številu zbranih točk v eni sezoni svetovnega pokala. Švicar se je ustavil pri zbirki 2042 točk.

Izjavi po tekmi (mp3):

Žan Kranjec: “Skoraj še nikoli nisem tako napeto pričakoval razpleta tekme kot danes. Nisem najbolje tekmoval, a sem resnično vesel, da se je razpletlo tako, kot se je. Vedel sem, da bo Odermatt, če bo vse normalno, prevzel vodstvo. Nikoli ne dela napak, a sam sebi sem rekel, da ja danes ne bo naredil kakšne velike ali celo odstopil. Na trnih sem bil do predzadnjih vrat in sem zelo vesel, da je zmagal. Nisem hotel na zadnji tekmi izgubiti te lepe prednosti in je zame to veliko olajšanje.”

Klemen Bergant: “Smo veseli, Žan je poplačan za delo v celotni sezoni. Imel je super rezultate, bil je zelo konstanten. Danes je šlo na tanko, ampak smo zelo veseli, da je osvojil skupno tretje mesto. Jaz mu lahko le  čestitam.”

Uradni rezultati >>

Deli novico

Generali_K
Petrol_K
Argeta_K
NLB_K
Telekom_K
Športna_loterija_K
Ford_K
Alive_2K